Deutsch Tamás futóbolondnak nevezett egy német EP-képviselőt, aki azt válaszolta: Mi a pokol az az O1G??

2023. május 12. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországra látogat a jövő héten az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága (CONT), a kormánypárti Mandiner pedig ezzel kapcsolatban jónak gondolta, hogy megkérdezze erről Deutsch Tamást.

A Fidesz EP-képviselője szerint a képviselőtársai budapesti útja illeszkedik az Európai Bizottság „legprimitívebb politikai nyomásgyakorlási céljaihoz”, aminek része az is, hogy visszatartják a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.

Igaz, Deutsch azt nem tette hozzá, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság két, egymástól független intézmény – de feltehetően ez az információ csak belezavarna a kormánypárti narratívába.

Az EP-képviselők közül Magyarországra érkezik Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselő is, aki kifejezetten aktív magyar ügyekben – Twitter-oldalán a leggyakrabban Magyarországgal kapcsolatban posztolgat. Ezt észrevette a magyar kormány Twitter-ügyi doyenje is:

„Az EP Márki-Zay Pétere, az európai politika egyik futóbolondja, a német zöldpárti EP-képviselő Daniel Freund is hazánkba látogat, akinek az az egyetlen politikai teljesítménye, hogy németül tudja ismételgetni az O1G-szöveget az érvek helyett. Hát, idáig süllyedtünk”

– mondta Deutsch Tamás a Mandinernek.

A szöveg persze eljutott Freundhoz is, aki aztán reagált a Twitter-huszárnak:

„Hé, @dajcstomi,

most olvastam az interjúdat a Mandinerrel.

Bírom a vicceid: »Magyarországé az EU leghatékonyabb antikorrupciós rendszere«

Nem bírom a sértegetést: »Freund az európai politika egyik futóbolondja«

De kérlek világosíts fel: mi a pokol az, hogy »O1G-szöveg«??”

– írta az európai parlamenti képviselő. Később elmagyarázták Freundnak, hogy a kifejezés Simicska Lajos örökbecsű szavaira utal, amikor a nagyvállalkozó 2015. február 6-án kijelentette: „Orbán egy geci.”

Deutsch szerint nyáron megnyílhat az uniós pénzcsap

Deutsch a kormánypropaganda unásig ismételt jelszavai mellett arról beszélt, hogy a magyar kormány az elmúlt hónapokban „minden létező feltételt, úgynevezett mérföldkövet teljesített” ahhoz, hogy megkaphassuk az uniós forrásokat.

„Miután június elején az utolsó betűig leegyeztetett igazságügyi reform is életbe lép, immár minden akadály elhárul, hogy a hétéves költségvetés fejlesztési forrásaihoz hozzáférjünk”

– mondta az EP-képviselő.

Az uniós források közül egy összefonódó feltételrendszer miatt jelenleg visszatartják a magyar költségvetéstől

  1. az önrész nélkül nagyjából 22 milliárd euró (mostani árfolyamon több mint 8300 milliárd forintnyi), kormányon keresztül 2021-től kiosztható felzárkóztatási források szinte egészét;
  2. a „rendes” uniós költségvetésen felüli, 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap vissza nem térítendő részét (januárban döntött a kormány, hogy az alapból kérhető hitelt is kéri);
  3. valamint a közérdekű vagyonkezelő alapítványoknál és az ilyen, alapítványi hátterűvé alakított egyetemeknél december közepe, a tagállamok döntése óta megtiltották bármiféle támogatási szerződés (kötelezettségvállalás) megkötését.

Május elején Magyarországon járt az Európai Bizottság költségvetési biztosa, Johannes Hahn is, aki az ügyben tárgyalt a magyar kormánnyal. Bár a kormány folyamatosan arról kommunikál, hogy a tárgyalások „jól haladnak”, az uniós tisztségviselők szerint amíg nincsenek törvénybe iktatva az Európai Bizottság feltételei, addig nem lehet szó a források megindításáról sem. A kormány tervezett intézkedéseiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!