Letartóztattak egy orosz ezredest, a vád szerint ellopta és eladta a tankokba való motorokat

2023. április 28. – 07:54

frissítve

Letartóztattak egy orosz ezredest, a vád szerint ellopta és eladta a tankokba való motorokat
Rakétatámadás után Umanban – Fotó: Carlos Barria / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hosszú cikkben emlékezik egykori munkatársára, Olekszandr Bondarenkóra a BBC, miután a férfi mai hírek szerint, ismeretlen körülmények közt életét vesztette a fronton. Mint írják, Bondarenko 2007-től 2011-ig dolgozott a BBC Ukraine stábjában hírriporterként, majd műsorvezetőként. Rádió műsorokat is készített, majd otthagyta a brit közszolgálati média helyi szerkesztőségét, hogy más médiumoknál dolgozzon tovább.

Később médiakutatóként dolgozott, majd az orosz invázió kezdetén, 2022 februárjában önkéntesnek jelentkezett a hadseregnél. A BBC összeállítása szerint a háború kezdetén Bondarenko a vezető ukrán kommunikációs ügynökség, az RMA speciális projektjeinek felelőse volt, amelynek munkatársai tisztelték intelligenciáját, humorát és hangvételét.

Letartóztatták Oroszországban a 44 éves Alekszandr Deniszovot, a hadsereg ezredesét, akit harckocsimotorok ellopásával vádolnak. Az ügyészség szerint 2021 novembere és 2022 áprilisa között hét darab T-90-es harckocsiból származó motort emelt el, amelyeket a feketepiacon adta el.

Deniszov az orosz Déli Katonai Körzet páncélos szolgálatának vezetője. A bíróságon ártatlannak vallotta magát, ügyvédje szerint nincs bizonyíték a bűnösségére. Bizonyítás esetén 10 évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

(Kommerszant via Sky News)

Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke a fentieket egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette ki, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Zuzana Caputová szlovák államfővel tartottak, hármuk közös megbeszélését követően.

A cseh elnök hozzáfűzte, aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben, hiszen mint mondta egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, a kérdés csupán csak az időpont. Szerinte még az év vége előtt meg kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról, de Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

A két ország hat projektet készít elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképző repülőgépekre és harckocsik javítására, amelyek Ukrajnában valósulhatnak meg. Az együttműködés további területei a kétoldalú kereskedelem, valamint az energia, a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra és a lakhatás lehetnek, de Csehország részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében is.

Zuzana Caputová szlovák államfő szerink meg kell vitatni Ukrajna és Szlovákia gabonakereskedelmi megállapodásának részleteit és mint mondta, az eddigi tiltó intézkedések növényegészségügyi előírásokkal és a gabonaminőséggel kapcsolatosak voltak, illetve ez reakció más államok lépéseire.
Zelenszkij kijelentette, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készül a fronton, partnerei számára nem lehetnek „tabuk” védelmi kérdésekben. Ukrajna elnöke szerint minden, országának nyújtott segély, légvédelmi rendszer, katonai repülőgép, ágyú és páncélozott jármű, amellyel védhetik magunkat az orosz agresszió ellen, emberéleteket ment.

A három ország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben hitet tettek amellett, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában, egyúttal elítélték Oroszország hódító törekvéseit.

Prominens orosz bloggerek szerint három parancsnoki szervnél is lecserélték a vezetést az orosz hadseregben. Ezek:

  • Nemzeti Gárda;
  • Nemzeti Védelmi Ellenőrző Központ
  • és Védelmi Minisztérium Személyzeti Főigazgatósága.

Az Institute of Study of War szerint a váltás oka az ukrán ellentámadástól való félelem lehet. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a vezetők magától az ukrán hadseregtől félnek, sokkal inkább attól, hogy egy sikeres ellentámadás esetén felelősségre vonják őket.

(Sky News)

A LIveuamap naprakész térképe szerint az oroszok elfoglalták Bahmut vasútállomását, amelyért korábban hetekig harcoltak az ukránokkal. A városban (illetve annak romjai között) házról házra küzdenek egymással a harcoló felek. A következő két képen a front állását mutatjuk két hete és most:

A bahmuti front április 10-én és most. Pirossal az oroszok által elfoglalt területek. A bahmuti front április 10-én és most. Pirossal az oroszok által elfoglalt területek.
A bahmuti front április 10-én és most. Pirossal az oroszok által elfoglalt területek.

Az ábrán látszik, hogy az oroszok az elmúlt két hétben sikeresen foglalták el a térkép közepén lévő vasútállomást, és az attól északnyugatra lévő családi házas területet. A folyamatosan frissülő térkép itt böngészhető.

Oroszország szerint az éjszakai támadások az ukrán hadsereg tartalékai ellen irányultak – közölte az orosz védelmi minisztérium az Ukrajnát ért rakétatámadások után.

Igor Konasenkov szóvivő arról beszélt, hogy a csapások célja az volt, hogy megakadályozzák az ukrán hadsereg tartalékos egységeinek a frontvonal elérését.

Konasenkov „nagy pontosságú” rakétacsapásnak nevezte az akciót, tagadta, hogy civileket céloztak volna. „Az orosz légierő nagy hatótávolságú, nagy pontosságú fegyverekkel kollektív rakétacsapást hajtott végre az ukrán hadsereg tartalékos egységeinek ideiglenes állomáshelyei ellen”- mondta.

Egy orosz rakéta által súlyosan megrongált lakóépület az ukrajnai Uman városában április 28-án – Fotó: Jan Dobronoszov / Reuters
Egy orosz rakéta által súlyosan megrongált lakóépület az ukrajnai Uman városában április 28-án – Fotó: Jan Dobronoszov / Reuters

Az orosz rakétatámadásnak a legfrissebb információk szerint 25 áldozata van, köztük több gyerek. Az Uman elleni rakétatámadás mintegy 10 lakóházat rongált meg, az emberek a romok alatt rekedtek.

„Két gyermek meghalt, ők nem is azonosíthatók, szüleik sorsa egyelőre ismeretlen” – írta Twitter-oldalán Volodomir Zelenszkij a hajnali orosz rakétatámadásokról.

Oroszország rakétákkal támadta Kijevet és Ukrajna egyéb területeit péntek hajnalban, a támadásokban többen meghaltak – közölték az ukrán hatóságok. A Kijevtől délre fekvő Uman városát is találat érte: az ukrán Állami Sürgősségi Szolgálat szerint

16 ember meghalt, 18-an megsérültek, közülük kilencen kórházban vannak. A házakból tizenhét embert sikerült kimenteni, köztük három gyereket.

„Az orosz terrort csak együtt győzhetjük le” – írta Zelenszkij Twitteren közzétett videójához, amin látszik, hogy egy többemeletes lakóház oldala gyakorlatilag megsemmisült:

(Sky News)


Az ukrán erők a régóta várt tavaszi ellentámadás előkészületeinek végéhez közelednek – mondta az ország védelmi minisztere. Olekszij Reznyikov konkrét időpontot nem jelölt meg, pénteken egy online sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Amint Isten is úgy akarja, valamint az időjárás is megfelelő lesz, a katonai vezetők kiadják a parancsot, és meg fogjuk csinálni.” Kijev hónapok óta készül arra, hogy visszaverje a keletről és délről érkező orosz erőket.

A NATO csütörtökön közölte, hogy szövetségesei és partnerországai az Ukrajnának ígért harcjárművek már több mint 98 százalékát leszállították: több mint 1550 páncélozott járművet, 230 harckocsit és „hatalmas mennyiségű lőszert” küldtek, valamint több mint kilenc új ukrán dandárt képeztek ki és szereltek fel – mondta Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára.

Petr Pavel cseh elnök és Zuzana Čaputová szlovák államfő péntek reggel Ukrajnába érkezett. Utazásukat közvetlenül Pavel megválasztása után határozták el, az elnöki hivatalok azonban biztonsági okokból nem jelentették be előre a pontos időpontot. Információk szerint az elnökök már csütörtökön elindultak, de az utazásukról szóló hírt csak megérkezésük után hozták nyilvánosságra.

Péntek délelőtt együtt indultak Borogyankába, Pavel onnan tovább utazik Bucsába. A város az orosz vérengzés és a civilek elleni erőszak szimbóluma. Délután Volodimir Zelenszkij elnökkel és kormányának tagjaival találkoznak majd.

Az ukrán elnök is megemlékezett a péntekre virradóra bekövetkezett orosz rakétatámadásokról, amiben az oroszok rakétákkal és drónokkal támadták Ukrajnát. Az Uman elleni rakétatámadás mintegy 10 lakóházat rongált meg, az emberek a romok alatt rekedtek. Dnyipróban a támadás egy gyermek életét követelte. Zelenszkij azt írta a Telegramon:

„Erre az orosz terrorra Ukrajnának és a világnak is választ kell adnia. És ez így is lesz. Minden ilyen támadás, minden gonosz cselekedet hazánk és népünk ellen közelebb hozza a terrorista államot a kudarchoz és a büntetéshez, nem pedig fordítva, ahogy ők gondolják.

Nem fogunk elfelejteni egyetlen bűntettet sem,

nem hagyjuk, hogy a megszállók kibújjanak a felelősség alól.”


A Kijevtől délre fekvő Uman városát ért orosz rakétatámadás halálos áldozatainak száma 10-re emelkedett, és 17-en megsebesültek, közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter. Egy rakéta pirkadat előtt csapódott be egy kilencemeletes lakóházba, míg a lakók aludtak.

Az umani támadás helyszíne – Fotó: Carlos Barria / Reuters Az umani támadás helyszíne – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Az umani támadás helyszíne – Fotó: Carlos Barria / Reuters
Az umani támadás helyszíne – Fotó: Carlos Barria / Reuters

A délkeleti Dnyipro városában egy házba csapódó rakéta ölt meg egy kétéves gyermeket és egy 31 éves nőt – közölte Szerhij Liszak, a régió kormányzója.

Vlagyimir Putyin elnök elrendelte, hogy hozzanak létre múzeumokat Oroszországban a „különleges katonai művelet” eseményeiről való megemlékezésre – írja a Meduza.

A kulturális offenzívában együtt kell működnie az oktatási, a védelmi, a tudományügyi és a kulturális minisztériumoknak, hogy minél hamarabb létrejöjjenek az Ukrajna elleni hódító háborúról megemlékező intézmények. Putyin arra utasította külön a védelmi és a kulturális minisztériumokat is, hogy fontolják meg a „különleges katonai művelethez kapcsolódó műtárgyak” átadását ezeknek a múzeumoknak.

2023 végén a minisztériumoknak már jelentést kell adniuk arról az elnöknek, hogyan állnak a projekttel, tette hozzá a külföldről működő független orosz hírportál.

Egy harkiv megyei múzeum, egy orosz rakétatámadás után 2023. április 25-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP
Egy harkiv megyei múzeum, egy orosz rakétatámadás után 2023. április 25-én – Fotó: Sergey Bobok / AFP

A hír amiatt is érdekes, mert Putyinékat eddig inkább a kulturális pusztítás, mintsem az értékteremtés foglalkoztatta az orosz-ukrán háborúban: itt írtunk bővebben arról, hogyan próbálja az orosz hadsereg szisztematikusan felszámolni az ukrán kultúrát az általuk megszállt területeken, és hogyan pusztítják rakétatámadásokkal az ország többi részén fekvő műemlékeket.

Olena Zelenszka, az ukrán first ladyje is reagált az Uman elleni támadásra, az ukrán fővárostól mintegy 200 kilométerre délre fekvő várost péntek hajnalban érte orosz rakétacsapás.

„Az oroszok rakétatámadást mértek egy sokemeletes lakóházra. A romok alatt emberek vannak. Ez annyira ijesztő, hogy olyan, mintha egy párhuzamos valóság lenne, hiszen emberek nem tehetnek ilyet emberekkel. De az oroszok igen. Részvétem az áldozatok családjainak. A megtorlás egészen biztosan eljön majd” – írta.

Oroszország rakétákkal támadta ki Kijevet és Ukrajna egyéb területeit péntek hajnalban, a támadásokban többen meghaltak – közölték az ukrán hatóságok.

Egy fiatal nő és 3 éves gyermeke vesztette életét Dnyipro városában egy támadásban – közölte Borisz Filatov, a város polgármestere. Péntek délelőttig hat áldozata volt egy lakóépületre mért rakétatámadásnak meg a cserkaszi régióban található Uman városában – közölte Ihor Taburets kormányzó, az áldozatok száma valószínűleg emelkedni fog.

Kijevet is támadták, a megsemmisített rakéták, drónok darabjai megrongálták az elektromos vezetékeket és egy utat, áldozatokról nem érkezett jelentés.

  • Washington és Brüsszel is üdvözölte, hogy a kínai elnök felhívta Zelenszkijt;
  • Oroszország a Fekete-tengerről indított négy Kalibr-rakétával lőtte Mikolajivot, a támadásban egy ember meghalt;
  • A brit védelmi minisztérium szerint az oroszok harcállásokat építettek ki a zaporizzsjai atomerőmű reaktorainak tetején, azaz a reaktorépületeket beépítették a taktikai védelmi tervezésükbe;
  • Jens Stoltenberg főtitkár megerősítette, hogy a NATO-szövetségesek szinte az összes megígért harci járművet leszállították már Ukrajnának;
  • Oroszország jelezte, hogy nem tervez nukleáris eszkalációt, de senkinek nem ajánlja, hogy kételkedjen elszántságukban, és próbára tegye a türelmüket;
  • Ismét meghívta a pápát Ukrajnába Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a csütörtök reggel a Vatikánban tartott audiencia során;
  • Az amerikai Fed elnökét is átverték a hírhedt orosz telefonbetyárok, akik ezúttal Zelenszkijnek adták ki magukat;
  • Házilag barkácsolt bomba végzett egy oroszokhoz átállt melitopoli rendőrfőnökkel;
  • Műholdképeken is látható védelemmel készülnek az oroszok az ukrán offenzívára.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!