Cseh elnök: Ukrajna teljes mértékben megérdemli, hogy az EU és a NATO tagja legyen

2023. április 28. – 20:00

Másolás

Vágólapra másolva

Petr Pavel, a Cseh Köztársaság elnöke a fentieket egy pénteki sajtótájékoztatón jelentette ki, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Zuzana Caputová szlovák államfővel tartottak, hármuk közös megbeszélését követően.

A cseh elnök hozzáfűzte, aktív segítséget akar nyújtani Ukrajnának ebben az ügyben, hiszen mint mondta egyértelmű, hogy Ukrajna teljes mértékben megérdemelte a NATO- és az EU-tagságot kitartásával, bátorságával, ellenállásával és szabadságharcával, a kérdés csupán csak az időpont. Szerinte még az év vége előtt meg kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajna EU-csatlakozásáról, de Csehország támogatja egy nemzetközi különleges törvényszék létrehozását is az ukrajnai orosz háborús bűnök kivizsgálására.

A két ország hat projektet készít elő közös fegyver- és lőszergyártásra, kiképző repülőgépekre és harckocsik javítására, amelyek Ukrajnában valósulhatnak meg. Az együttműködés további területei a kétoldalú kereskedelem, valamint az energia, a gazdaság, a közlekedési infrastruktúra és a lakhatás lehetnek, de Csehország részt akar venni a dnyipropetrovszki régió újjáépítésében is.

Zuzana Caputová szlovák államfő szerink meg kell vitatni Ukrajna és Szlovákia gabonakereskedelmi megállapodásának részleteit és mint mondta, az eddigi tiltó intézkedések növényegészségügyi előírásokkal és a gabonaminőséggel kapcsolatosak voltak, illetve ez reakció más államok lépéseire.
Zelenszkij kijelentette, hogy miközben Ukrajna ellentámadásra készül a fronton, partnerei számára nem lehetnek „tabuk” védelmi kérdésekben. Ukrajna elnöke szerint minden, országának nyújtott segély, légvédelmi rendszer, katonai repülőgép, ágyú és páncélozott jármű, amellyel védhetik magunkat az orosz agresszió ellen, emberéleteket ment.

A három ország elnöke közös nyilatkozatot írt alá, amelyben hitet tettek amellett, hogy a szuverén, szabad és demokratikus Ukrajna kulcsfontosságú tényező Európa biztonságának és stabilitásának szavatolásában, egyúttal elítélték Oroszország hódító törekvéseit.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!