Agrárminiszter: Magyarország továbbra is fenn tudja tartani az importtilalmi intézkedéseket

2023. április 19. – 21:59

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott tárgyalások alkalmával sikerült elérni, hogy az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmával kapcsolatos intézkedéseket Magyarország továbbra is fenn tudja tartani, jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben az MTI-nek.

Nagy István szerint Magyarország továbbra is biztosítja az ukrán gabona tranzitját, azt, hogy a termények ellenőrzött körülmények között hagyják el az ország területét. Hozzátette, hogy további egyeztetések folynak arról, hogy milyen további termékköröket érinthet a behozatali tilalom. Szerinte a magyar kiállás is hozta intézkedési kényszerbe az Európai Bizottságot.

Az ukrán gabonaimportról és a kialakult helyzetről ebben a cikkben írtunk bővebben. Szombaton Lengyelország és Magyarország is bejelentette, hogy ideiglenesen, június 30-ig megtiltja több, Ukrajnából érkező mezőgazdasági termék importálását, majd hétfőn Szlovákia, szerdán pedig Bulgária is hasonlóan lépett.

A Bizottság részéről az agrár- és kereskedelmi szóvivő hétfőn még azt mondta, hogy kereskedelempolitika uniós hatáskör, ezért az egyoldalú lépések „nem lehetségesek”. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig azt hangsúlyozta szerdán: a közös európai megközelítés helyett alkalmazott egyoldalú intézkedések „csak Ukrajna ellenfeleinek kedveznek”.

Azonban a Guardian szerint 100 millió eurós kompenzációs csomagot dolgozna ki az Európai Bizottság azoknak az európai uniós gazdáknak a támogatására, akiket hátrányosan érintett az Ukrajnából megindult gabonaexport. A lap szerint a Bizottság korlátozásokat vezethet be a búza- és kukoricakereskedelemben is a kelet-közép-európai tagországokban. Korábban Lengyelország, Románia és Bulgária több mint 56 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) támogatásban részesült.

Lengyelország kedden bejelentette, hogy Ukrajnával megállapodásra jutottak az ukrán gabona tranzitjáról, a mechanizmusok alapján egyetlen tonna ukrán gabona sem fog náluk maradni, viszont át fognak haladni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!