Lesz több EU-támogatás az ukrán gabona miatt, de a magyar-lengyel importtiltás „nem lehetséges”

2023. április 17. – 15:23

Lesz több EU-támogatás az ukrán gabona miatt, de a magyar-lengyel importtiltás „nem lehetséges”
Tüntető lengyel gazdák útzárja az ukrán határ közeli Hrubieszownál április 16-án – Fotó: Jakub Porzycki / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A kereskedelempolitika uniós hatáskör, ezért az egyoldalú lépések „nem lehetségesek” – közölte hétfőn az Európai Bizottság agrár- és kereskedelmi szóvivője arra, hogy a hétvégén Magyarország és Lengyelország ideiglenesen megtiltotta több ukrán mezőgazdasági áru, köztük a gabona importját. Miriam Garcia Ferrer szerint az uniós testület már felvette a kapcsolatot az érintett tagállamok és Ukrajna hatóságaival. (Hétfőn Szlovákia is csatlakozott a korlátozáshoz.)

Az EU vámmentességgel és szolidaritási sávokkal segítette az orosz invázió miatt kezdetben teljesen ellehetetlenített, majd nehézkesen újrainduló ukrán tengeri gabonaszállításokat. Hat EU-tag – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – viszont rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól, mert szerintük a sávok nem úgy működnek, ahogy kellene. Az olcsó, vámmentesen behozott áru nagyrészt náluk köt ki ahelyett, hogy a korábbi – főleg afrikai, közel-keleti – exportcélok felé szállítanák tovább. Így a térség gazdái csak olcsóbban tudják eladni a saját gabonájukat. (A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.)

Az Európai Bizottság támogatást adott az érintett tagállamoknak, de első körben csak Lengyelország, Románia és Bulgária indoklását fogadta el, így ők kapták a több mint 56 millió eurót (mostani árfolyamon nagyjából 21 milliárd forintot). A legutóbbi EU-csúcson Ursula von der Leyen bizottsági elnök további támogatást jelentett be. Miriam Garcia Ferrer hétfőn arról beszélt, hogy jelenleg is dolgoznak ezen a második csomagon, ezért egyelőre sem az összegről, sem a feltételekről nincsenek részletek, de megerősítette, hogy öt ország levélben kért segítséget és remélhetőleg a „következő néhány napban” be tudják adni a javaslatot, amit a tagállamok hamar elfogadhatnak.

Az Európai Bizottság ugyanakkor Miriam Garcia Ferrer szerint nincs tisztában vele, milyen jogalapra hivatkozva tiltotta meg Lengyelország és Magyarország az ukrán importot. (A lengyelek ezt nyilvánosságra hozták, de csak nem sokkal a bizottsági tájékoztató előtt, ezért egyelőre ezt nem kommentálták.) Ukrajna már kötött egy szabadkereskedelmi megállapodást az EU-val, ennek a részeként függesztették fel a vámokat – egyelőre júniusig – mezőgazdasági árukra.

Ukrajna háborúban áll, az EU és a tagállamai pedig segítenek, de senkinek sem áll érdekében a támogatása miatt károkat okozni az uniós országoknak, tette hozzá a szóvivői szolgálatot vezető Eric Mamer, ezért a céljuk nem a büntetés, hanem az, hogy megoldást találjanak. Hiába kaptak róla kérdést, a szóvivők általánosságban sem voltak hajlandóak felsorolni, mi történhet, ha egy tagállam megsérti a közös kereskedelempolitikát.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!