Közös fellépést jelentett be Orbán az olcsó ukrán gabona miatt

2023. március 24. – 16:58

Közös fellépést jelentett be Orbán az olcsó ukrán gabona miatt
Aratás Kijev régióban 2022. augusztus 9-én – Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„A közép-európai országok megállapodtak: Mateusz Morawiecki koordinálásával közösen lépünk fel, hogy megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól” – írta Facebookon a kétnapos brüsszeli EU-csúcs végén Orbán Viktor.

Az ügy előzménye, hogy hat EU-tag – Magyarország, Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – rendkívüli támogatást igényelt az Európai Bizottságtól. Szerintük a kezdetben teljesen ellehetetlenített, majd nehézkes ukrán tengeri gabonaszállítások kiváltására létrehozott „szolidaritási sávok” nem úgy működnek, ahogy kellene. Az olcsó, vámmentesen behozott áru náluk köt ki ahelyett, hogy a korábbi – főleg afrikai, közel-keleti – exportcélok felé szállítanák tovább. Így a térség gazdái csak olcsóbban tudják eladni a saját gabonájukat.

Az Európai Bizottság csak Lengyelországnál, Romániánál és Bulgáriánál látta indokoltnak a segítséget, így ők kapták a több mint 56 millió eurós (több mint 20 milliárd forintnyi) támogatást. Bár Orbán Viktor posztjából nem derült ki, de a mostani összefogásnál valószínűleg a három kimaradt országra gondolt a lengyel koordinálás mellett.

A problémát szóvá tette többek között Győri Enikő fideszes európai parlamenti képviselő szerdán. Szerinte az Európai Bizottság elismeri az érintett tagállamok nehézségeit, mégsem aktiválja a védelmi intézkedéseket, mert azokat csak az EU egészét érintő problémánál indítják be. Megoldás volna, ha célzott mezőgazdasági támogatást nyújtanának, de az Európai Bizottság mezőgazdaságért felelős tagja, a lengyel Janusz Wojciechowski bejelentése alapján Magyarország, Szlovákia és Csehország nem részesül az alapból.

Nagy István agrárminiszter március elején arról beszélt Brüsszelben, hogy visszaesett a gabona ára Magyarországon, például a rotterdami tőzsdei árnál közel harmadával olcsóbb, ráadásul „súlyos szakmai tévedés”, hogy ez ne az ukrán behozatal miatt lenne. A tárcavezető februárban szigorúbb ellenőrzéseket vezetett be az Ukrajnából érkező gabonára.

A csütörtökön kezdődött, kétnapos EU-csúcson Ursula von der Leyen bizottsági elnök kiemelte, hogy a szolidaritási sávok nagyon sikeresen segítik az ukrán mezőgazdasági kivitelt, de elismerte, hogy kezelni kell a piaci helyzetet, amit ez okoz. Világossá vált, hogy az eddigi támogatás nem elég, ezért román kezdeményezésre növelik az összeget, de arról nem beszélt, hogy a többletpénzből csak a testület szerint érintett három vagy más igénylő ország is kaphat-e.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!