Bulgária is ideiglenes importtilalmat vezetett be az ukrán mezőgazdasági termékekre

2023. április 19. – 12:38

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország, Lengyelország és Szlovákia után Bulgária is úgy döntött, hogy ideiglenesen megtiltja az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát. A tilalom nem vonatkozik a tranzitforgalomban lévő gabonafélékre.

„Az elmúlt egy év során jelentős mennyiségű élelmiszer maradt az országban, és ez megzavarta az élelmiszerláncokat” – indokolta a döntést a bolgár miniszterelnök, Galab Donev.

Először a lengyel kormány döntött úgy (a lengyel mezőgazdasági termelők nyomására), hogy korlátozza az ukrán gabona importját, órákkal később pedig a magyar kormány is így határozott. Bővebben itt olvashat a döntésről, amely a gabonára, olajos magvakra és több más mezőgazdasági termékre terjed ki.

A magyar korlátozás 2023. június 30-ig tart. A kormány tartós megoldásra és uniós intézkedések meghozatalára számít, valamint az ukrán áruk teljes körű vámmentességének, a szolidaritási folyosók működésének átgondolására.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre volt a háború előtt, ám az orosz támadás miatt termőföldjeinek egy része orosz ellenőrzés alá került, másik részét a harcok miatt nem lehetett betakarítani. Az ukrán gabona kiesését a globális kereskedelemből a piac is hamar megérezte. Idővel tengeren és vasúton az olcsón megtermelt ukrán gabona mégis megindulhatott külföldre, ám elsősorban nem hagyományos, Közel-Keleten és Afrikában lévő piacaira jutott, hanem Európába, ahol alaposan megingatta a termelők helyzetét.

A könnyített behozatal több országban piaci zavarokat okozott, a magyar termelők is nehéz helyzetbe kerültek, csak nyomott árakon tudnak értékesíteni, miközben az ukrán gabonával minőségi problémák is vannak. Az ukrán gabonaimportról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!