Eurostat: Ötödével csökkent a téli földgázfogyasztás Magyarországon

2023. április 19. – 20:23

Másolás

Vágólapra másolva

A tervezettnél nagyobb mértékben csökkent a földgázfogyasztás az Európai Unióban az előző télen – írja az Eurostat szerdán közölt adatai alapján az MTI. Míg eredetileg 15 százalékos fogyasztáscsökkentést céloztak meg a tagállamok 2022 augusztusa és 2023 márciusa között az előző öt év azonos időszakához képest,

az adatok szerint ez az EU átlagában 17,7 százalék lett.

Az ukrajnai háború tavaly februári eszkalálódása után dolgozta ki az Európai Bizottság a REPowerEU intézkedéscsomagot, amely többek között célként fogalmazta meg a gázfogyasztás visszaszorítását – ezzel pedig az EU függetlenedését az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól.

Az Eurostat adatai szerint a tagállamok többségében sikerült is elérni a 15 százalékos célt – sőt, Magyarországon az uniós átlagnál is nagyobb, 20 százalékos a gázfogyasztás csökkenése. A legnagyobb mértékben Finnországban (55,7 százalék), Litvániában (40,5 százalék) és Svédországban (37,2 százalék) csökkent a gázfogyasztás, a legkisebb mértékben Írországban (0,2 százalék) és Szlovákiában (1 százalék) csökkent a fogyasztás.

Sőt, Máltán még nőtt is 12,7 százalékkal. Igaz, a szigetország eleve a legkisebb tagállam az EU-ban a legalacsonyabb fogyasztással, ráadásul az ország számára nincs nagyon alternatívája energia szempontjából a vezetékes gáznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!