A lengyelek megállapodtak az ukrán gabona tranzitjáról

2023. április 18. – 19:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország és Ukrajna megállapodásra jutott az ukrán gabona tranzitjáról – jelentette be kedden Robert Telus lengyel mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, írja az MTI.

„Sikerült olyan mechanizmusokat kidolgoznunk, amelyek alapján egyetlen tonna (ukrán) gabona sem fog Lengyelországban maradni. Az áruk át fognak haladni Lengyelországon” – mondta Telus az ukrán tisztségviselőkkel folytatott megbeszélés után Varsóban.

Julija Szviridenko, az ukrán miniszterelnök első helyettese a közös sajtótájékoztatón kijelentette: bízik abban, hogy az ukrán exportvállalatok tiszteletben fogják tartani a gabonatranzitra vonatkozó megállapodás rendelkezéseit. Mint mondta, a kijevi vezetés megérti a lengyel és az ukrán termelők aggályait, és elkötelezett a kérdés megoldása mellett.

Szviridenko szóvá tette, hogy veszélybe került a fekete-tengeri gabonaexport, mivel Oroszország ismételten blokkolja a teherhajók ellenőrzését. „Rendkívül fontos számunkra a tranzit megnyitása, máskülönben Ukrajna elszigetelődik. Nem engedhetjük meg partnereinkkel együtt, hogy Oroszország kihasználhassa a helyzetet” – mondta.

Így verte szét az ukrán gabona az európai piacokat

Az orosz–ukrán háború egyik legfontosabb kérdésévé vált, hogy a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, Ukrajna el tudja-e juttatni terményeit a világpiacra úgy, hogy Oroszország blokád alá helyezte a kikötőit. Ha akadozva is, de végül beindult a kereskedelem (a fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásról itt írtunk), csakhogy az olcsón megtermelt ukrán gabona jó része nem az eredeti, Európán túli célországokba került, hanem az Európai Unióba.

Az ukrán gabona könnyített behozatala több uniós országban piaci zavarokat okozott, a magyar termelők is nehéz helyzetbe kerültek, csak nyomott árakon tudnak értékesíteni, miközben az ukrán gabonával minőségi problémák is vannak. Múlt szombaton előbb a lengyel, majd nem sokkal később a magyar kormány is bejelentette, hogy ideiglenes importtilalmat vezet be az ukrán gabonára és több mezőgazdasági termékre. A kialakult helyzetről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!