Százmillió eurós csomaggal kárpótolná a gazdákat az ukrán gabona miatt az Európai Bizottság

2023. április 19. – 17:48

Másolás

Vágólapra másolva

100 millió eurós kompenzációs csomagot dolgozna ki az Európai Bizottság azoknak az európai uniós gazdáknak a támogatására, akiket hátrányosan érintett az Ukrajnából megindult gabonaexport – írja a Guardian. A lap szerint a Bizottság korlátozásokat vezethet be a búza- és kukoricakereskedelemben is a kelet-közép-európai tagországokban.

A Bizottság ezzel arra a nyílt levélre reagált, amelyet Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia és Szlovákia küldött az uniós testületnek azt kérve, hogy intézkedjenek a helyi gazdáknak károkat okozó vámmentes ukrán gabona ügyében. Korábban Varsó, Budapest, Szófia és Pozsony is megtiltotta az ukrán importot, de Bukarest és Prága is hasonló lépésre készült.

Gazdák vonulnak fel Romániában a beáramló ukrajnai gabona miatt – Fotó: Cornel Putan / Inquam Photos / Reuters
Gazdák vonulnak fel Romániában a beáramló ukrajnai gabona miatt – Fotó: Cornel Putan / Inquam Photos / Reuters

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdai válaszlevelében hangsúlyozta: a közös európai megközelítés helyett alkalmazott egyoldalú intézkedések „csak Ukrajna ellenfeleinek kedveznek”, továbbá csorbíthatják az EU Ukrajna iránti megingathatatlan támogatását – írja az MTI.

Az EU vámmentességgel és szolidaritási sávokkal segítette az orosz invázió miatt kezdetben teljesen ellehetetlenített, majd nehézkesen újrainduló ukrán tengeri gabonaszállításokat. Az érintett kelet-közép-európai tagországok viszont rendkívüli támogatást igényeltek az Európai Bizottságtól, mert szerintük a sávok nem úgy működnek, ahogy kellene. Az olcsó, vámmentesen behozott áru ugyanis nagyrészt náluk köt ki ahelyett, hogy a korábbi – főleg afrikai, közel-keleti – exportcélok felé szállítanák tovább, így a térség gazdái csak olcsóbban tudják eladni a saját gabonájukat. A témáról bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A szerdai árfolyamon 37,8 milliárd forint értékű kompenzáció mellett korábban Lengyelország, Románia és Bulgária több mint 56 millió eurós (nagyjából 21 milliárd forintos) támogatásban részesült.

A Bizottság a tagállamok kompenzációja mellett további intézkedéseket is tenne annak érdekében, hogy „minél hamarabb” eljusson az ukrán gabona az eredeti célországokhoz.

„Az ukrán áruk piacra jutása és az EU által tavaly július 22-én nyitott humanitárius szolidaritási sávok kulcsfontosságúak Ukrajna számára. Az ukrán exportnak továbbra is el kell érnie a világ piacait, beleértve a fejlődő országokat is”

– fogalmazott Von der Leyen. Egy, a Politiconak név nélkül nyilatkozó uniós tisztviselő szerint ezt a logisztikai költségek csökkentésével tudják megoldani.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!