A Wagner-csoport vezetője szerint néha hetekig harcolnak egy-egy házért Bahmutban, ami mögött 500 másik védelmi állás lehet

2023. január 3. – 08:16

frissítve

A Wagner-csoport vezetője szerint néha hetekig harcolnak egy-egy házért Bahmutban, ami mögött 500 másik védelmi állás lehet
Egy helyi lakos sétál a romok között a Donyecki területen fekvő Torske faluban – Fotó: Yevhen Titov / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Vlagyimir Putyin még mindig nem reagált a Makijivkában lerakétázott több tucat – talán több száz – orosz katona halálára, azonban Oroszország több városában is megemlékezéseket tartottak. Mivel az áldozatok nagy része valószínűleg a Volga mentén található Szamara régiójából besorozott férfiak közül került ki, ezért a régió városaiban, köztük Szamarában és Togliattiban több százan helyeztek el koszorúkat, virágokat és mécseseket a tereken. Az eseményekről a közösségi médiában publikált felvételek alapján a Putyin-rezsimet támogató politikai és „civil” szervezetek is képviseltették magukat a megemlékezéseken.

 Ortodox pópákkal és kormánypárti aktivistákkal megerősített gyászoló kontingens Szamarában Fotó: Arden Arkman / AFP
Ortodox pópákkal és kormánypárti aktivistákkal megerősített gyászoló kontingens Szamarában Fotó: Arden Arkman / AFP

Szamara régió kormányzója, Jekatyernia Kolotovkina – akinek a férje az orosz hadsereg tábornoka – katonafeleségek körében megjelenve azt mondta, hogy „Félelmetes és ijesztő, ami velünk történik, de nem szabad megtörnünk. A gyász egységbe forraszt minket”. Mihajil Matvegyev, a terület moszkvai törvényhozásban ülő képviselője azonban a felelősök megbüntetését követelte: „Hol vannak a következmények? Hol vannak a felelősök?”

Matvegyev az orosz közvéleményre nagy befolyást gyakorló, volt katonatisztekből, elemzőkből és katonai bloggerekből álló katonai influencerek véleményét visszhangozta. Ezek, a háborút vagy Vlagyimir Putyint soha, az orosz katonai teljesítményt és a vezérkart azonban annál gyakrabban kritizáló kvázi-elemzők úgy látják, borzalmas parancsnoki döntések vezettek az Ukrajnának nagy presztízsgyőzelmet, Oroszországnak viszont kínos blamázst jelentő rakétatámadáshoz. Egyesek szerint az orosz „mobik” (azaz mozgósított katonák) a front közelében is használhatták orosz telefonjaikat, és ezek alapján mérték be szállásukat az ukrán felderítők. Mások tudni vélik, hogy a katonákat egy lőszerraktár mellett szállásolták el, és ez dobta meg az áldozatok számát.

(AFP)

Az orosz közvéleménynek kiábrándító videó került fel az internetre Jevgenyij Prigozsinről, az orosz Wagner zsoldoshadsereg vezetőjéről újévkor. A donbaszi fronton felvett videón arról beszél, hogy az ukránok minden egyes bahmuti házat megerődítettek, egy-egy fontosabb épületért pedig néha napokat vagy heteket harcolnak.

Prigozsin azt mondja Bahmut orosz településnevét használva:

„Artemovszkban minden ház erőddé vált. A mi embereink néha több mint egy napig harcolnak egy házért. Néha hetekig harcolnak egy házért. És e ház mögött még mindig van egy új védelmi vonal, és nem egy. És hány ilyen védelmi vonal van Artemovszkban? Ötszáz valószínűleg nem lenne túlzás”

A videón Prigozsin mögött több hulla látható, akik a Wagner-csoport valamikori zsoldosai. A videó hátterében a szoba sarkában vállmagasságban halmozott, zsákokba csomagolt holttestek láthatók.

A videó megerősítette azt a korábbi sejtést, hogy Bahmut környékén az oroszok elsősorban a Wagner zsoldosait küldik a támadásokba, a sorkatonák pedig inkább védekeznek. Az is egyre biztosabb, hogy a zsoldosok óriási veszteségeket szenvednek a folyamatos gyalogsági támadásokban.

A Jevgenyij Prigozsinről szóló portrénk itt olvasható.

(Guardian)

A fegyveres erőknek szánt gyógyszerek ellopása és külföldi adományok elsikkasztása lehet a magyar származású ausztrál Fajk Emese rovásán. A korábban többször is kétes ügyekbe keveredő 30 éves nő az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Nemzetközi Légió kommunikációs vezetőjeként dolgozott, de felettesei komoly vádakat hoztak fel ellene. Ügyéről cikkünkben olvashat részletesen.

Élő adásban, a francia TMC csatorna tudósítója közelében csapódott be egy rakéta a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában hétfő este.

A robbanás néhány másodperccel azután történt, hogy Paul Gasnier újságíró bejelentkezett a Quotidien című műsorba, amelynek egyik vendége Bruno Le Maire gazdasági miniszter volt. A becsapódás után gyorsan vissza is kapcsoltak a párizsi stúdióba, ahol egy pillanatra teljesen megfagyott a levegő, és a műsorvezető is csak kereste a szavakat.

Gasnier, valamint a vele együtt Kramatorszk lévő kollégái, Héloïse Grégoire és Théo Palfray nem sérültek meg a légicsapásban. Később ismét bekapcsolódtak a műsorba, és elmondták, hogy az ijedtségen kívül szerencsére nem lett nagyobb bajuk.

„Nem tudjuk, hogy vannak-e áldozatok, csak mi voltunk kint. A szállodánk előtti parkolóban álltunk, már egy órája ott voltunk, készen álltunk a bejelentkezésre. Azt sem tudjuk, hogy pontosan hova esett, csak azt tudjuk, hogy nagyon hangos volt, por volt a szemünkben és a szánkban (…) Nagyon megijedtünk” – mondta Gasnier.

(TF1 Info)

A Fekete Tulipán nevű humanitárius misszió módszeresen exhumálja az elesett és eltemetett ukrán és orosz katonák holttesteit szerte Ukrajnában. Az önkéntesekből álló szervezet a háború 2014-es kezdete óta végzi ezt a feladatot. Mind az ukrán, mind az orosz katonák holttesteit exhumálják, a megtalált orosz katonák holttesteit ukrán katonák holttesteire cserélik ki.

A Reuters hírügynökség fotósa, Clodagh Kilcoyne által január 2-án készített képeken az látható, hogy a csoport tagjai Donyeck megyében, Jampil település közelében tárnak fel sírokat.

Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS
Fotó: Clodagh Kilcoyne / REUTERS

(Sky News)

A brit védelmi minisztérium kedden közzétett hírszerzési jelentése szerint nem valószínű, hogy Oroszország jelentős áttörést ér el a következő hetekben Bahmut város környékén. Ez részben annak köszönhető, hogy Oroszország valószínűleg csak szakaszszinten folytat támadó műveleteket a térségben.

„December közepén az orosz hadsereg és Wagner-zsoldoscsapat erői valószínűleg fokozták a gyalogsági támadások gyakoriságát a Donyecki területen, Bahmut városa körül. E hadműveletek közül azonban sok művelet csak gyenge támogatást kapott.

Az elmúlt tíz napban Ukrajna jelentős erősítéseket küldött a szektor védelmére, és az orosz támadások gyakorisága csökkent a december közepi csúcsponthoz képest. Mindkét fél nagy veszteségeket szenvedett. Nem valószínű, hogy Oroszország jelentős áttörést ér el Bahmut közelében az elkövetkező hetekben” – áll a brit hírszerzés jelentésében.

Ukrajna és az Európai Unió vezetése február 3-án Kijevben tart csúcstalálkozót, amely során pénzügyi és katonai támogatásról fognak tárgyalni – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala.

„A felek megvitatták a február 3-án Kijevben tartandó következő Ukrajna–EU- csúcstalálkozó várható eredményeit, és megállapodtak az előkészítő munka fokozásában” – áll a közleményben.

Zelenszkij ukrán elnök azt is mondta, hogy az uniós makroszintű pénzügyi támogatás első részletének megérkezésére januárban számít. Megköszönte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének támogatását, hozzátéve, hogy a 18 milliárd euró értékű pénzügyi segítség „rendkívül fontos most, amikor Oroszország új erőket próbál gyűjteni az agresszióhoz”.

(Guardian)

A légvédelem fontosságáról beszélt hétfő esti videójában Zelenszkij. Az év első két napján 80 iráni drónt semmisítettek meg, az ukrán elnök szerint Oroszország huzamosabb ideig fogja Ukrajnát drónokkal támadni.

Az oroszok célja az éjszakai dróntámadásokkal a lakosság és a légvédelem kimerítése – mondta, hozzátéve, hogy most mindenkinek összpontosítania kell, aki részt vesz a légvédelemben.

„A mi feladatunk az, hogy Ukrajnának minden nap sikereket, eredményeket, akár apró, de a terroristák és a terror felett aratott győzelmeket tudjunk adni.

Minden lelőtt drón, minden lelőtt rakéta, minden nap, amikor van áram, vagy kis ideig van csak áramszünet, pontosan ilyen győzelmek.

És katonáink minden egyes lépése a fronton, minden egyes megvédett hadállás ilyen siker, ezek most stratégiai fontosságúak. Bármilyen nehéz is most, ki kell bírnunk. Hogy könnyebb legyen, mire véget ér a tél.”

Zelenszkij arról is megemlítette, hogy beszélte Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akivel megvitatták, milyen kihívásokat jelent a tél Ukrajna és egész Európa számára. Szóba került az Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás is, amelynek első részlete a tavalyi megállapodásnak megfelelően már januárban megérkezhet.

  • A dróntámadások áramkimaradásokat okoztak Kijevben.
  • A P66-os autópálya ellenőrzéséért is folyik a harc.
  • Frissen mozgósított orosz katonák halhattak meg a makijivkai katonai szállás elleni ukrán támadásban.
  • Vitalij Klicsko szerint víz van, a fűtést viszont több helyen le kellett kapcsolni Kijevben.
  • Meghalt a szilveszteri kijevi rakétatámadás második áldozata.
  • Öten megsérültek a beriszlavi piacot ért orosz támadásban.
  • Kétnapos NATO-csúcsot tartanak január közepén.
  • Az orosz köztévén azzal nyugtatták a nézőket, hogy a halál csak egy állomás, úgyis elkerülhetetlen.
  • 12 évet is kaphat az ukrajnai Banksy-festmény eltávolításának kitervelője.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!