Orosz düh és orosz gyász a makijivkai rakétatámadás után

2023. január 3. – 19:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Vlagyimir Putyin még mindig nem reagált a Makijivkában lerakétázott több tucat – talán több száz – orosz katona halálára, azonban Oroszország több városában is megemlékezéseket tartottak. Mivel az áldozatok nagy része valószínűleg a Volga mentén található Szamara régiójából besorozott férfiak közül került ki, ezért a régió városaiban, köztük Szamarában és Togliattiban több százan helyeztek el koszorúkat, virágokat és mécseseket a tereken. Az eseményekről a közösségi médiában publikált felvételek alapján a Putyin-rezsimet támogató politikai és „civil” szervezetek is képviseltették magukat a megemlékezéseken.

 Ortodox pópákkal és kormánypárti aktivistákkal megerősített gyászoló kontingens Szamarában Fotó: Arden Arkman / AFP
Ortodox pópákkal és kormánypárti aktivistákkal megerősített gyászoló kontingens Szamarában Fotó: Arden Arkman / AFP

Szamara régió kormányzója, Jekatyernia Kolotovkina – akinek a férje az orosz hadsereg tábornoka – katonafeleségek körében megjelenve azt mondta, hogy „Félelmetes és ijesztő, ami velünk történik, de nem szabad megtörnünk. A gyász egységbe forraszt minket”. Mihajil Matvegyev, a terület moszkvai törvényhozásban ülő képviselője azonban a felelősök megbüntetését követelte: „Hol vannak a következmények? Hol vannak a felelősök?”

Matvegyev az orosz közvéleményre nagy befolyást gyakorló, volt katonatisztekből, elemzőkből és katonai bloggerekből álló katonai influencerek véleményét visszhangozta. Ezek, a háborút vagy Vlagyimir Putyint soha, az orosz katonai teljesítményt és a vezérkart azonban annál gyakrabban kritizáló kvázi-elemzők úgy látják, borzalmas parancsnoki döntések vezettek az Ukrajnának nagy presztízsgyőzelmet, Oroszországnak viszont kínos blamázst jelentő rakétatámadáshoz. Egyesek szerint az orosz „mobik” (azaz mozgósított katonák) a front közelében is használhatták orosz telefonjaikat, és ezek alapján mérték be szállásukat az ukrán felderítők. Mások tudni vélik, hogy a katonákat egy lőszerraktár mellett szállásolták el, és ez dobta meg az áldozatok számát.

(AFP)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!