Zelenszkij: Az oroszok célja a lakosság és a légvédelem kimerítése az éjszakai dróntámadásokkal

2023. január 2. – 08:16

frissítve

Zelenszkij: Az oroszok célja a lakosság és a légvédelem kimerítése az éjszakai dróntámadásokkal
Kármentés rakétatámadás után Kijev Szolomjanszk kerületében január 1-én – Fotó: Mustafa Ciftci / Anadolu Agency / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A légvédelem fontosságáról beszélt hétfő esti videójában Zelenszkij. Az év első két napján 80 iráni drónt semmisítettek meg, az ukrán elnök szerint Oroszország huzamosabb ideig fogja Ukrajnát drónokkal támadni.

Az oroszok célja az éjszakai dróntámadásokkal a lakosság és a légvédelem kimerítése – mondta, hozzátéve, hogy most mindenkinek összpontosítania kell, aki részt vesz a légvédelemben.

„A mi feladatunk az, hogy Ukrajnának minden nap sikereket, eredményeket, akár apró, de a terroristák és a terror felett aratott győzelmeket tudjunk adni.

Minden lelőtt drón, minden lelőtt rakéta, minden nap, amikor van áram, vagy kis ideig van csak áramszünet, pontosan ilyen győzelmek.

És katonáink minden egyes lépése a fronton, minden egyes megvédett hadállás ilyen siker, ezek most stratégiai fontosságúak. Bármilyen nehéz is most, ki kell bírnunk. Hogy könnyebb legyen, mire véget ér a tél.”

Zelenszkij arról is megemlítette, hogy beszélte Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, akivel megvitatták, milyen kihívásokat jelent a tél Ukrajna és egész Európa számára. Szóba került az Ukrajnának nyújtott makroszintű pénzügyi támogatás is, amelynek első részlete a tavalyi megállapodásnak megfelelően már januárban megérkezhet.


Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy amennyiben bűnösnek találják, akár 12 év börtönbüntetésre is ítélhetik az illetőt, akit a Banksy-festmény eltávolításának kitervelésével gyanúsítanak, írja a Reuters.

A műalkotást, amely egy gázálarcot és köntöst viselő, tűzoltó készüléket tartó nőt ábrázol, december 2-án távolította el valaki Hosztomel városában a falról.

Fotó: Afp / Reuters Fotó: Afp / Reuters
Fotó: Afp / Reuters

A minisztérium közölte, hogy meggyanúsítottak egy férfit, azzal, hogy az egész akciót ő tervelte ki és szervezte meg. A rendőrségnek sikerült letartóztatniuk magukat az elkövetőket, és az alkotást is visszaszerezték.

Banksy alkotását több mint 9 millió hrivnyára (92 millió forintra) értékelték. A művész megerősítette, hogy az alkotást – másik hattal együtt – olyan helyeken festette, ahol súlyos harcok folytak, miután Oroszország lerohanta Ukrajnát.

Vlagyimir Szolovjov orosz propagandista nem először mond emlékezeteset az orosz Rosszija 1 állami csatornán, de most ismét méretes kijelentést tett. Felszólította az nézőket, hogy ne féljenek a haláltól, túlértékelik az életet, de a halál úgyis elkerülhetetlen. Az idézet így hangzik:

„Az életet nagyon túlértékelik. Miért kell félni attól, ami elkerülhetetlen? Annál is inkább, hát a mennybe jutunk. A halál egy földi út vége és egy másik kezdete. De félni tőle, és hagyni, hogy befolyásolja a döntéseinket...”.

A tévéműsor résztvevői erre helyeslésüknek adtak hangot, mondván, hogy míg korábban az oroszok napról napra éltek, most végre van egy „álmuk, egy magasabb céljuk”.

Ahogy Szolovjov mondta: „Csak azért érdemes élni, amiért meg lehet halni, és ennek így is kell lennie”.

Szolovjovék korábban már felvetették, hogy „Szent háború, azaz dzsihád zajlik Ukrajna ellen, de az oroszoknak miért is kéne megállniuk? Miért kéne Munkácsnál vagy a magyar-ukrán határnál megállni, miért ne lehetne ebből világháború?”


Személyesen találkoznak a NATO vezetői 2023. január 18-19-én Brüsszelben. Az ülésen a tagországok katonai vezetőin kívül finn és svéd kollégáik is részt vesznek majd. A 32 védelmi parancsnok a szervezet stratégiai fontosságú kérdéseit fogja megvitatni, miután Jens Stoltenberg főtitkár ismerteti majd a NATO előtt álló biztonsági kihívásokat.

A találkozón szó lesz majd többek között

  • az Ukrajnában zajló háborúról,
  • a fejlesztések felgyorsításáról,
  • a NATO katonai kapacitásáról,
  • a digitális átalakulásról és természetesen
  • az Ukrajnának nyújtandó segítségről is.

A találkozó pontos menetrendje itt található.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn közölte, 63 katona vesztette életét a makijivkai katonai támaszpont elleni szilveszteri támadásban – írja az orosz hírügynökség, az Interfax.

„A kijevi rezsim hat amerikai gyártmányú HIMARS többszörös rakétavetővel csapott le az orosz fegyveres erők egyik egységének ideiglenes telephelyére a Donyecki Népköztársaságban található Makijivka lakott területének közelében. Két HIMARS rakétát lelőtt az orosz légvédelem, négy nagy robbanóerejű rakéta csapódott be az épületbe, és 63 orosz katonát ölt meg” – közölte Igor Konaszenkov, a minisztérium szóvivője.

Az ukránok – bár hivatalosan nem vállalták magukra a támadást – korábban azt írták, 400 orosz katona halt meg vagy rekedt a romok alatt, de több orosz forrás szerint is több százra tehető a sérültek és halottak száma.

Szilveszterkor az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS-rendszerrel mértek csapást az orosz megszállás alatt álló donyecki Makijivka városban egy olyan iskolaépületre is, ahol információik szerint orosz katonákat szállásoltak el.

Az ukránok – bár hivatalosan nem vállalták magukra a támadást – azt írták, 400 orosz katona halt meg vagy rekedt a romok alatt. Danyiil Bezsonov, a donyecki terület Moszkva által ellenőrzött részeinek egyik magas rangú tisztviselője a Telegramon viszont csak annyit írt: „Többen meghaltak és megsebesültek a támadásban, de a pontos számuk még nem ismert”.

A helyi orosz hatóságok vasárnap késő este hivatalosan is megerősítették, hogy voltak áldozatok, de pontos számokat nem közöltek. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ pedig egyelőre csak annyit írt: Makijivkában egy ifjúsági központ, egy bolt és lakóház sérült meg a szilveszter éjjeli ukrán rakétatámadásokban.

Arról viszont mindkét oldalról érkeztek információk, hogy a szálláson frissen, a Szaratov régióból mozgósított orosz katonák tartózkodtak. A támadásban az épület is súlyosan megrongálódott.

Telegram-bejegyzésében Bezsonov is kritizálta az orosz katonai vezetést, amiért nem tanult a korábbi hibáiból, és nem gondoskodtak megfelelően a katonák védett elhelyezéséről. Bezsonyov azt írta, elkerülhetőek lettek volna a veszteségek, ha a lőszerekhez, üzemanyaghoz és felszerelésekhez hasonlóan a katonákat is jobban szétszórva és elrejtve szállásolják el.

A közösségi médiában keringő fényképeken az orosz hadsereg által laktanyaként használt épület romjai látszódnak:

(Guardian, Reuters, TASZSZ)

Igor „Sztrelkov” Girkin, volt donyeci szakadár parancsnok, aki mostanában egyfajta háborús influenszerként kommentálja az orosz-ukrán háború eseményeit a Telegram csatornáján élesen bírálta az orosz tábornokokat a makijivkai orosz katonai szállás elleni ukrán támadás kapcsán.

Szilveszterkor az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS-rendszerrel mértek csapást az orosz megszállás alatt álló donyecki Makijivka városra, többek között egy olyan iskolaépületre is, ahol információik szerint orosz katonákat szállásoltak el. Az ukránok szerint 400 orosz katona halt meg vagy rekedt a romok alatt, de óvatosabb becslések szerint is sokan megsérülhettek a támadásban.

Girkin a bejegyzésében azt írta: tudja, mekkora lehet a veszteség, de nem hozza nyilvánosságra a számot. (frissítés: cikkünk korábbi verziójában tévesen azt írtuk, 200 körüli áldozatról tud, a „200-x” azonban a cargo200 orosz katonai zsargonra utalhat, ami elesett katonát jelent, nem az áldozatok pontos számát)

Girkin azt írta, az épület a pincében tárolt lőszerek miatt robbant fel, ráadásul megsemmisültek az épület körül, mindenféle álcázás nélkül tárolt katonai járművek is.

„FIGYELMEZTETTEK, hogy ez BÁRMIKOR megtörténhet, mert nem ez az egyetlen ilyen (extrém sűrű) személyi állományt és felszerelést elszállásoló épület a HIMARS-ek hatótávolságán belül” – írta.

Hozzátette, az is figyelmeztető jel lehetett volna, hogy korábban több hasonló incidens is történt (igaz, kevesebb veszteséggel), de

„az orosz tábornokok egyszerűen képtelenek tanulni, […] és inkább távol maradnak a rájuk bízott csapatoktól – a rakéták hatótávolságán kívül”.

Girkin nem először fogalmazott meg kritikát az orosz háborús taktikákkal szemben, augusztusban például arról írt, „a háború hatodik hónapjának végén továbbra is tankbiatlont játszunk és katonai zenekarokkal tartunk parádét”.

Girkin 2014-ben még aktívan segítette a szakadár Donyecki Népköztársaság milíciáit, és ő az egyik vádlottja a maláj légitársaság repülőgépe elleni merényletnek is. A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es repülőgépét 2014. július 17-én érte rakétatalálat Kelet-Ukrajna fölött. A vizsgálat bebizonyította, hogy a gépet a szakadárok lőtték le, a holland ügyészek életfogytiglani börtönbüntetést kértek négy férfi – köztük Girkin – ellen, de egyikük se jelent meg az ítélethirdetésen, szabadlábon vannak, elfogatóparancs van érvényben ellenük.

Öt ember megsérült a Beriszlav város piacterét ért orosz támadásban – közölte hivatalos Telegram-csatornáján Jaroszlav Janusevics, Herszon régió ukrán kormányzója.

A dél-ukrajnai város központjára feltehetően a Dnyeper-folyó túlsó partján található, ideiglenesen megszállt Kahovkából nyitottak tüzet. Az öt sérült közül hárman válságos állapotban vannak – írta a kormányzó.

(CNN)

2023-as első beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ukránok „egységérzését” hangsúlyozta az oroszok félelmével szemben – írja a CNN.

„Az egységérzetünk, a hitelesség, maga az élet – mindez drámai ellentétben áll az Oroszországban uralkodó félelemmel” – mondta Zelenszkij helyi idő szerint vasárnap este közzétett beszédében.

„Félnek. Ezt érezni lehet. És joggal félnek. Mert vesztésre állnak. A drónok, rakéták, semmi sem segít rajtuk. Mert mi együtt vagyunk. Az ő egyetlen társuk a félelem.”

Zelenszkij beszédében gratulált az ukrán erőknek, amiért az év első éjszakáján lelőttek 45 iráni gyártmányú Shahed drónt, és köszönetet mondott mindenkinek, „aki minden nap és minden éjjel harcol az ellenséggel a frontvonalon”. Kiemelte azokat a szakembereket is, akik az energetikai infrastruktúra helyreállításán dolgoznak országszerte.

„Nagyon fontos, hogyan töltötte fel minden ukrán a belső energiáját szilveszterkor. Hogyan mondtunk köszönetet a harcosainknak. Hogyan mondtunk köszönetet a szeretteinknek. Hogyan hangzott és hangzik el milliószor szerte Ukrajnában, szerte a szabad világban a mi kívánságunk – a győzelem kívánsága” – mondta az ukrán elnök.

A kórházban meghalt az a 46 éves férfi, aki az ukrán fővárost szombaton ért orosz támadásban sérült meg – közölte Vitalij Klicsko, a város polgármestere.

A férfit december 31-én súlyos sérülésekkel szállították kórházba, azóta az intenzív osztályon ápolták, de belehalt a sérüléseibe. A támadásban egy ember meghalt, húszan pedig megsérültek, közülük tizennégyet továbbra is kórházban ápolnak.

A fővárosban több iskolaépület is súlyos károkat szenvedett a rakétacsapásokban – tette hozzá a polgármester. A Kijevet ért folyamatos rakéta- és dróntámadások következtében a városban napok óta akadozik az áramellátás és a fűtés.

(CNN)

Oroszország vasárnap éjjel óta támadja az ukrán fővárost, a drónokkal Kijev infrastruktúráját célozzák, megrongálva az energetikai létesítményeket. Az ukrán erők 45 iráni gyártmányú drónt lőttek le eddig.

A támadás energiakimaradásokat okozott a városban, Vitalij Klicsko polgármester közölte: bár a vízellátás egyelőre normálisan működik a városban, több helyen le kellett kapcsolni a fűtést.

Szilveszterkor a város 30 százaléka maradt áram nélkül. A szakemberek azóta is dolgoznak az infrastruktúra helyreállításán, de a vészleállások, és a folyamatos dróntámadások miatt továbbra is sokan maradnak áram, fűtés és meleg víz nélkül a városban.

(CNN)

Az oroszok szerint az ukránok szilveszterkor Makijivka várost és a donyecki terület Moszkva által ellenőrzött részeinek más helységeit is lőtték, a jelentések szerint egy katonai szállást is eltaláltak, sokan meghaltak, írja a Reuters.

Az oroszok azt állítják, hogy szilveszter éjjel legalább 25 rakétát lőttek ki a térségre. Az orosz állami hírügynökség azt mondta, hogy legalább 15 ember megsérült Makijivkában, egy jelentős széntermelő központban a HIMARS rakétáival végrehajtott támadásban.

Ugyanakkor ezt az információt független forrás nem tudta eddig megerősíteni.

Danyiil Bezsonov, a donyecki terület Moszkva által ellenőrzött részeinek egyik magas rangú tisztviselője azt mondta, hogy csapást mértek egy szakiskolára, amely az előzetes információk szerint katonai személyzeti szállásként működött. Azt mondta, hogy többen meghaltak és megsebesültek a támadásban, és az épület is súlyosan megrongálódott.

Az elmúlt öt napban az orosz és az ukrán erők valószínűleg a P66-os autópálya ellenőrzéséért harcoltak az oroszok kezén lévő Luhanszki terület Kreminna városától északra, olvasható a Twitteren.

A P66-os útvonal az oroszországi Belgorod régió és a donbaszi front északi szakaszának kulcsfontosságú utánpótlási útvonala.

Használatát az ukrán tüzérség október óta próbálja megakadályozni, de ha Ukrajna képes lenne biztosítani az útvonalat, az nagy valószínűséggel még inkább aláásná az oroszok erejét Kreminnában.

Orosz drónok hétfőn is célba vették Ukrajna fővárosának és környékének infrastruktúráját, megrongálva ezzel energetikai létesítményeket és áramkimaradást okozva a városban, írja a Reuters.

A támadások azután folytatódtak, hogy vasárnap óta több hullámban támadják az oroszok drónokkal Kijevet. Az ukrán erők 45 iráni gyártmányú drónt lőttek le.

Olekszij Kuleba kijevi kormányzó azt mondta: az oroszok a dróntámadásokkal kritikus infrastrukturális létesítményeket vesznek célba. A légvédelem dolgozik.

A hírek szerint egy ember megsebesült egy drón törmelékétől, amely egy útra csapódott és megrongált egy épületet a főváros egyik északkeleti kerületében.

  • Újévkor Kijevben tűzijáték helyett orosz rakéták robbantak.
  • Ukrajnában lefújták az országos légvédelmi riadót, megsérült egy infrastrukturális létesítmény.
  • Adikot, a mariupoli védők kutyáját is visszakapták az ukránok egy fogolycserében.
  • Az ISW elemzői bizonytalan Putyinról, komoly orosz lőszerhiányról, a támadások lassulásáról írtak.
  • A NATO szerint fel kell pörgetni a fegyvergyártást.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!