Az ukránok szerint már Belarusz lőszerkészletét is elhasználták az oroszok

2023. január 1. – 07:58

frissítve

Az ukránok szerint már Belarusz lőszerkészletét is elhasználták az oroszok
Mentők dolgoznak egy orosz rakéta által megrongált területen az ukrajnai Mikolajivban 2022. december 31-én – Fotó: Oleksandr Ratushniak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első éjszakáján 45 iráni gyártmányú drónt lőttek le az ukránok, 33-at a légierő szedett le, 12-t a légvédelem – közölte idei első videójában Zelenszkij.

„Az utóbbi napok jól mutatják, hogy mentálisan, emberileg mennyire messze állunk Oroszországtól:

az egységünk, a hitelességünk maga az élet – mindez drasztikus ellentétben áll az Oroszországban uralkodó félelemmel.

Félnek. Ezt érezni lehet. És joggal félnek. Mert veszítenek. Sem a drónok, sem a rakéták, semmi nem segít rajtuk. Mert mi együtt vagyunk, ők pedig csak a félelmükkel vannak együtt. Nem fogják elvenni a függetlenségünket. Nem adunk nekik semmit” – mondta az ukrán elnök.


Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint a nyugati szövetségeseknek a következő hónapokban „fel kell pörgetniük” a fegyvergyártást, hogy Ukrajna minden szükséges támogatást megkaphasson.

Stoltenberg szerint a harcokban óriási mennyiségű lőszert használnak fel, miközben az elemzések szerint Vlagyimir Putyin elhúzódó háborúra készül. Ezért a NATO-szövetségeseknek egyrészt fenn kell tartaniuk saját fegyverkészleteiket, másrészt továbbra is el kell látniuk a kijevi kormányt a szükséges fegyverekkel.

A BBC Radio 4 The World This Weekend című műsorában azt mondta: „Fel kell gyorsítanunk a termelést, és a NATO-szövetségesek pontosan ezt teszik.”

Stoltenberg szerint az ukránok az elmúlt hetekben ugyan fölénybe kerültek, azonban több jel is arra utal, hogy az oroszok újabb offenzívára készülnek.

„Az ukrán erők már több hónapja támadásban vannak, de azt is tudjuk, hogy Oroszország nagyobb létszámú erőt mozgósított, sokan még kiképzés alatt állnak. Mindez azt jelzi, hogy az oroszok készen állnak a háború folytatására, és új offenzívát is megpróbálnak majd indítani” – mondta a NATO főtitkára.

(Sky News)


Putyin beszédét és a háború közeljövőben várható történéseit boncolgatták az Institute for the Study of War elemzői, ebből idézünk:

Vlagyimir Putyin szilveszteri beszéde ismét azt mutatta, hogy az orosz elnök továbbra is a háború jogosságát és annak elszálló költségeit próbája igazolni az oroszok előtt. Többször utalt úgy a háborúra, mint ami mindenképpen szükséges az ország függetlenségéhez és szuverenitásához, igyekezett a győzelmet Oroszország létezéséhez nélkülözhetetlennek beállítani.

Ezzel valószínűleg megpróbálta azt a háborút támogató ultranacionalista tábort megszólítani, amely rendszeresen az elcsatolt területek védelmére hivatkozva jelölne ki egyre agresszívebb célokat az ukrajnai területeken. Ugyanakkor a beszéd azt is jelzi, hogy Putyin továbbra sem hajlandó az általa indított háború békés megoldását komolyabban fontolóra venni, ragaszkodik azokhoz a feltételekhez, amiket ő maga Ukrajnának és a Nyugatnak diktált. Putyin valószínűleg nem fog belemenni semmilyen kompromisszumba, hacsak Ukrajna a Nyugat támogatásával nem mér további, súlyos vereségeket az orosz erőkre, és nem szabadítja fel a megszállt területek nagyobb részét.

Putyin egy szót sem szólt beszédében az ukrajnai kudarcokról, azok megoldásáról. Az ISW szerint ez azt jelzi, hogy az elnök bizonytalan abban, hogyan kezelje az egyre gyakoribb kritikákat.

Putyin a Déli Katonai Körzet főhadiszállásán mondta el beszédét, ami arra utal, hogy olyan aktív vezetőként szeretné láttatni magát, aki maga irányítja a háborús műveleteket. Putyin kitüntette Szurovikin hadseregtábornokot, ezzel jelezve töretlen bizalmát „Armageddon tábornok”-ban annak ellenére, hogy tevékenységének ideje alatt nem sikerült jelentősebb területeket elfoglalni, sőt a Szurovikin által javasolt és előkészített, ukrán infrastruktúra elleni széles körű, szándékos támadások sem vitték közelebb Oroszországot a győzelemhez.

Putyin gratulál Surovikinnek – Fotó: Sputnik / Reuters
Putyin gratulál Surovikinnek – Fotó: Sputnik / Reuters

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter újévi ünnepi beszédében démonizálta Ukrajnát, azt állítva, hogy az orosz győzelem olyan elkerülhetetlen, „mint az új év eljövetele”. Sojgu a háborút a neonácizmus, a terrorizmus és a háborús bűnösöket bálványozók elleni küzdelemnek állította be az oroszok előtt.

Az orosz haderő azonban valószínűleg lassan tüzérségi lőszerkészletei végére ér, emiatt nehezen tudják majd fenntartani a jelenlegi ütemet az ukrajnai frontvonal egyes részein. Az ukrán hadsereg vezetése szerint az oroszok korábban napi 60 ezer tüzérségi lövedéket használtak fel, ez mostanra már harmadára csökkent. Feltételezéseik szerint az oroszok még a belarusz katonai raktárakból is kivitték az összes lőszert.

Az ISW értékelése szerint a lőszerfelhasználással kapcsolatos korlátozások is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az oroszok rövid távon nem tudják fenntartani támadásaika jelenlegi ütemét Bahmut térségében. Az az ukrán jelentés, miszerint az oroszok már kimerítették a belarusz lőszerkészleteket is, arra utal, hogy kicsi a valószínűsége egy Belaruszból indítandó nagyszabású orosz offenzívának.

Az orosz erők december 31-én ugyan újabb rakétacsapásokat mértek az ukrán infrastruktúrára, de ez a korábbiakhoz képest jóval kisebb intenzitású volt.

Ukrajna tarolt a közönségnél, és simán nyerte meg a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált, a nyertes dal pedig Londonban felhangzott a szilveszteri tűzijáték alatt.

Az ukrán Kalush Orchestra a győzelem után elárverezte a győzelemért járó kristálymikrofont, sőt az énekesük jellegzetes sapkáját is, és a befolyt összeget az ukrán hadsereg támogatására fordították. A Mother Stefania című dal hivatalos klipje elég erősre sikerült, az együttes a dalt minden ukrán anyának ajánlotta, aki átélte a háborút.

Elsőre egy átlagos utcai mulatós felvétel a szilveszteri Moszkvában. Van ott minden, Gyed Moroz, azaz télapó, Sznyegurocska, azaz a télapó krampusznál kellemesebb kísérője, vidámság, vodka-sör, tánc:

Csakhogy ez nem az átlagos szilveszterek világa: Oroszország háborút vív Ukrajna ellen – ezt a háborút az orosz agressziót elindító Oroszországban a törvény lesújtó ereje mellett kizárólag rendkívüli katonai műveletnek lehet nevezni –, és ennek a háborúnak az ismeretében valami olyasmi történik, amire már nem csak a gömbbe néző kremlinológus kapja fel a fejét.

Hát mire ropja a vidám jónép? Sőt, nem csak ropja, de dalolja is!

Nem másra, mint Verka Szergyucska mulatósára, amelynek refrénje az ukrán himnuszból való: Nem halt még meg Ukrajna – eddig a himnusz –, és ha így ropjuk nem is fog,

folytatja az egykor Oroszországban is népszerű Verka Szergyucska, aki egyébként Andrij Danyilko. Ő onnan lehet ismerős, hogy Ukrajnát képviselve megjárta az Eurovíziót, rendszeres meghívott vendége is volt a fesztiválnak, ahol 2007-ben, a második helyre futott be a Lasha Tumbai című angol–német–orosz–ukrán keverék szövegű dallal.

A halandzsa Lasha Tumbai-t sokan már akkor Russia Goodbye-ként dekódolták, amit a szerző visszautasított, azzal, hogy tudomása szerint ez mongol nyelven azt jelenti, tejszínhab. (Google Translate-re épülő mongoltudásom alapján ez egyébként nem igaz.) Így nézett ki a 2007-es fellépés:

Na most Moszkva legeslegszívében, a Forradalom tér metrómegállótól a KGB egykori, az FSZB mai központjának helyt adó Lubjanka térig vezető Nyikolszkaja utca közepén az emberek Ukrajnát éltető dallal köszöntik az új évet, miközben az orosz elnök a háttérben katonákkal – meg katonának beöltözött parlamenti képviselőnővel – az ország szuverenitásáról annak áldozatot követelő védelméről beszélt az ukrajnai „különleges katonai hadműveletet” emlegetve.

Az ukrán softpower rést ütött az orosz ideológiai pajzson, és ez nem vicc, még ha látszólag apróság is. Ezért Oroszországban most eléggé börtönbe lehet kerülni: szeptemberben egy egész násznép ellen indult vizsgálat, a „Cservona kalina” miatt: a Vörös Kányafa ukrán nemzeti dal, a mostani ellenállás egyik jelképe lett. (Hogy mennyire, az ebből Kupjanszkban készült szeptember végi videónkból is látszik, amelynek a végén ezzel üzennek Putyinnak a helyiek.)

A krími násznépből a szervezők egyébként 50 ezer rubel büntetést, 5-15 napos elzárást kaptak a dalért, az éttermet pedig egy időre bezárták.

Jekatyerinburgban is ropták Szergyucska egyik dalára, annak ártatlan a szövege, de ott, ahol fehér lapot felmutatva is fogdába lehet kerülni, ez mindenképp beszédes.

Moszkvában egyébként a rendőrség elég aktív volt, őrizetbe vételek is voltak – arról nincs hír, hogy ez a Szergyucska-dal miatt lett volna, bár ez a felvétel is a belvárosban készült –, és a Vörös teret meg a környékét le is zárták a bulizó tömeg előtt.

Az első támadássorozatban tíz robbanást hallottak KIjevben az ott élők, amikor szilveszter napján orosz rakéták csapódtak be az ukrán fővárosban. A Kyiv Post szerint ezek egyike lehet az a kamikaze drón is, amiről a kijevi régió rendőrfőnöke, Andrij Nebjtov adott hírt. A drónt a beszámoló szerint szilveszterkor lőtték ki Kijevre, és a „Boldog új évet”-felirat áll rajta. Azt nem tudni, hogy a feliratot a kilövés előtt vagy már a felrobbanás után írták-e fel rá, és azt sem, hogy kik. (Guardian)

Az erődszerű mariupoli Azovsztal acélmű ostromakor és feladása után nemcsak ukrán katonák estek fogságba, hanem egy Adik nevű kutya is.

„Azok között, akik a fogolycsere során visszatértek Ukrajnába, volt az Azovstalból származó kutya is” – posztolta ki a Twitterére Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Ugyanő posztolt a kutyáról tavaly júniusban, amikor Adikot a fogságba esésük után az oroszok Ramzan Kadimirov csecsen hadúrnak adták. Akkor egy videón az Azovsztalt védő ukrán gazdájának rokonai ismerték fel Adikot.

Az, hogy a kutya most hogyan került bele a fogolycserébe, és hány orosz katonát ért a visszaadása, nem derült ki Gerascsenko tweetjéből.

Lefújták az országos légvédelmi riadót Ukrajnában, amit röviddel éjfél után hirdettek meg.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület katonai kormányzója vasárnap reggel a Telegram-csatornáján azt írta, hogy hajnalban megrongálódott egy infrastrukturális létesítmény. Arról, hogy hol és mi történt, nem közölt semmit.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta, hogy hajnalban robbanás történt a főváros egyik kerületében, egy lelőtt rakéta darabjai pedig megrongáltak egy autót a városközpontban. (MTI)

2023 első óráiban is ott folytatódott az orosz–ukrán háború, ahol 2022 végén abbamaradt: Kijevet bombázták az oroszok. A főváros vezetése szerint 23 orosz rakétát semmisítettek meg január 1-jén hajnalban, Vitalij Klicsko polgármester szserint az első jelentések alapján nincsenek sérültek, csak egy autó rongálódott meg a városközpontban. Ehhez feltehetően hozzájárult, hogy 23 órától kijárási tilalom volt életben.

A Reuters tudósítása szerint ahogy felzendültek a légi szirénák és működésbe léptek a légvédelmi rendszerek, Kijevben többen az erkélyükről kiabálták, hogy „dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek”.

(Guardian)

A világ más vezetőihez hasonlóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is újévi beszéddel köszöntötte 2023-at. A világ más vezetőitől eltérően persze Zelenszkij egy megtámadott, háborúban álló országot vezet, így az újévi beszédének a hangulata sem volt szokványos.

Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrán elnöki hivatal

„Kedves ukránok! Az idei év február 24-én kezdődött. Előszó és előjátékok nélkül. Élesen. Korán. Négy órakor. Sötét volt. Hangos volt. Sokaknak nehéz volt, és egyeseknek ijesztő. 311 nap telt el. Még mindig lehet sötét, hangos és bonyolult számunkra. De biztosan nem fogunk többé félni. És soha nem fogunk szégyenkezni. Ez a mi évünk volt. Ukrajna éve. Az ukránok éve” – kezdte az ukrán elnök, majd hosszan beszélt a háború fordulatairól, egyesével megemlékezve a nagyobb városok sorsáról és a jelentősebb eseményekről.

„Kedves ukránok! Néhány perc van hátra az újévig. Egyet szeretnék kívánni mindannyiunknak – győzelmet. És ez a legfontosabb. Egy kívánság minden ukránnak”

– mondta Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy 2023 legyen a visszatérés éve: „Népünk visszatérése. Katonák – családjaikhoz. Foglyok – haza az otthonaikba. Bevándorlók – Ukrajnába. Földjeink visszatérése. És az ideiglenesen megszállottak örökre szabadok lesznek. Visszatérés a normális életbe. A boldog pillanatokhoz kijárási tilalom nélkül. A földi örömökhöz légiriadó nélkül. Annak a visszatérése, amit elloptak tőlünk. Gyermekeink gyermekkora, szüleink békés öregkora.”

„Hozza meg mindezt z új év. Készek vagyunk harcolni érte. Ezért vagyunk itt mindannyian. Én itt vagyok. Mi itt vagyunk. Ti itt vagytok. Mindenki itt van. Mindannyian Ukrajna vagyunk”

– zárta beszédét az elnök.

  • Zajlik az oroszok lassú hadjárata Bahmut környékén
  • Az Ukrajnában szolgáló orosz katonáknak és hivatalnokoknak nem kell elszámolni a jövedelmükről
  • Az ukrán csapatok folyamatosan támadják a luhanszki állásokat
  • A brit hírszerzés szerint újévkor újabb orosz rakétacsapások várhatók
  • Orosz rakéták csapódtak be szilveszter napján Kijevben
  • Az ukránok szerint Oroszország lezárhatja a határait, és újabb mozgósításra készülhet
  • Putyin szerint a Nyugat hazudott a békéről, és cinikusan Ukrajnát használja Oroszország megtörésére
  • Zelenszkij szerint Moszkva az ördöggel szövetkezett, a háború egy ember hatalmon maradása miatt folyik

Az orosz-ukrán háború szombati híreit itt tudja megtekinteni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!