Zelenszkij újévkor: Egy dolgot kívánok – győzelem

2023. január 1. – 07:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A világ más vezetőihez hasonlóan Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is újévi beszéddel köszöntötte 2023-at. A világ más vezetőitől eltérően persze Zelenszkij egy megtámadott, háborúban álló országot vezet, így az újévi beszédének a hangulata sem volt szokványos.

Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrán elnöki hivatal
Volodimir Zelenszkij – Fotó: Ukrán elnöki hivatal

„Kedves ukránok! Az idei év február 24-én kezdődött. Előszó és előjátékok nélkül. Élesen. Korán. Négy órakor. Sötét volt. Hangos volt. Sokaknak nehéz volt, és egyeseknek ijesztő. 311 nap telt el. Még mindig lehet sötét, hangos és bonyolult számunkra. De biztosan nem fogunk többé félni. És soha nem fogunk szégyenkezni. Ez a mi évünk volt. Ukrajna éve. Az ukránok éve” – kezdte az ukrán elnök, majd hosszan beszélt a háború fordulatairól, egyesével megemlékezve a nagyobb városok sorsáról és a jelentősebb eseményekről.

„Kedves ukránok! Néhány perc van hátra az újévig. Egyet szeretnék kívánni mindannyiunknak – győzelmet. És ez a legfontosabb. Egy kívánság minden ukránnak”

– mondta Zelenszkij, majd arról beszélt, hogy 2023 legyen a visszatérés éve: „Népünk visszatérése. Katonák – családjaikhoz. Foglyok – haza az otthonaikba. Bevándorlók – Ukrajnába. Földjeink visszatérése. És az ideiglenesen megszállottak örökre szabadok lesznek. Visszatérés a normális életbe. A boldog pillanatokhoz kijárási tilalom nélkül. A földi örömökhöz légiriadó nélkül. Annak a visszatérése, amit elloptak tőlünk. Gyermekeink gyermekkora, szüleink békés öregkora.”

„Hozza meg mindezt z új év. Készek vagyunk harcolni érte. Ezért vagyunk itt mindannyian. Én itt vagyok. Mi itt vagyunk. Ti itt vagytok. Mindenki itt van. Mindannyian Ukrajna vagyunk”

– zárta beszédét az elnök.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!