Frissen mozgósított orosz katonák halhattak meg a makijivkai katonai szállás elleni ukrán támadásban

2023. január 2. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szilveszterkor az ukrán fegyveres erők amerikai HIMARS-rendszerrel mértek csapást az orosz megszállás alatt álló donyecki Makijivka városban egy olyan iskolaépületre is, ahol információik szerint orosz katonákat szállásoltak el.

Az ukránok – bár hivatalosan nem vállalták magukra a támadást – azt írták, 400 orosz katona halt meg vagy rekedt a romok alatt. Danyiil Bezsonov, a donyecki terület Moszkva által ellenőrzött részeinek egyik magas rangú tisztviselője a Telegramon viszont csak annyit írt: „Többen meghaltak és megsebesültek a támadásban, de a pontos számuk még nem ismert”.

A helyi orosz hatóságok vasárnap késő este hivatalosan is megerősítették, hogy voltak áldozatok, de pontos számokat nem közöltek. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ pedig egyelőre csak annyit írt: Makijivkában egy ifjúsági központ, egy bolt és lakóház sérült meg a szilveszter éjjeli ukrán rakétatámadásokban.

Arról viszont mindkét oldalról érkeztek információk, hogy a szálláson frissen, a Szaratov régióból mozgósított orosz katonák tartózkodtak. A támadásban az épület is súlyosan megrongálódott.

Telegram-bejegyzésében Bezsonov is kritizálta az orosz katonai vezetést, amiért nem tanult a korábbi hibáiból, és nem gondoskodtak megfelelően a katonák védett elhelyezéséről. Bezsonyov azt írta, elkerülhetőek lettek volna a veszteségek, ha a lőszerekhez, üzemanyaghoz és felszerelésekhez hasonlóan a katonákat is jobban szétszórva és elrejtve szállásolják el.

A közösségi médiában keringő fényképeken az orosz hadsereg által laktanyaként használt épület romjai látszódnak:

(Guardian, Reuters, TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!