Az ukrán elhárítás százmilliós sikkasztással gyanúsít egy magyar származású ausztrál szélhámosnőt

2023. január 3. – 17:13

frissítve

Az ukrán elhárítás százmilliós sikkasztással gyanúsít egy magyar származású ausztrál szélhámosnőt
A Nemzetközi Légió katonái Herszonban – Fotó: Chris McGrath / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Több millió dollár értékben lophatott a fegyveres erőknek szánt gyógyszereket egy magyar származású ausztrál szélhámosnő, aki az elmúlt hónapokban Ukrajnában a Nemzetközi Légió kommunikációs vezetőjeként dolgozott.

A 30 éves Fajk Emese – aki egy 2018-as marosvásárhelyi TEDx-előadása alapján Kolozsváron született – 2021 februárjában menekült Ausztráliából a Portugáliához tartozó Madeirára, miután 2020 decemberében hamis banki átutalási megbízással próbált fizetni egy ausztrál aukciós valóságshow-n. Az Atlanti-óceánban található szigeten is folytatta a szélhámoslétet, főbérlőjét és élettársát is átverte, majd amikor itt is forró lett a lába alatt a talaj, akkor Ukrajnába utazott, és júliusban beállt az invázió után felállított Nemzetközi Légióba. Azonban itt sem elsősorban az orosz agresszorok megfékezése lebegett a szeme előtt, hanem a háborús erőfeszítések támogatására az országba érkező pénzbeli adomány és támogatás lefölözése – az ukrán elhárítás ugyanis azzal vádolja, hogy köze lehet mintegy 2,5 millió dollár értékű egészségügyi felszerelés és eszköz eltűnéséhez, megdézsmálhatta a légiónak szánt adományokat, és mindeközben kapcsolatokat építhetett ki az orosz titkosszolgálattal is.

Tevékenységéről a gyanút fogó felettesei önszorgalomból alapos jelentést készítettek az ukrán fegyveres erők vezérkara számára, ezt a jelentést szerezte meg és dolgozta fel egy – a bulvárlaptól némiképp profilidegen – tényfeltáró cikkben a Daily Mail ausztrál kiadása. Fajk „lejárató kampány” áldozatának tartja magát, és állítja, a nyomozók még nem szembesítették egyetlen bizonyítékkal sem.

A Nemzetközi Légió jelentése szerint az egészségügyi eszközök – főleg gyógyszerek, ezen belül is elsősorban fájdalomcsillapítók – októberben érkeztek meg egy kijevi raktárba, de onnan már soha nem jutottak el a fronton harcoló alakulatokhoz, és bár Fajk tagadta, hogy bármi köze lett volna a szállítmányhoz, az egyik sofőr állította, hogy ő is jelen volt az érkezésnél. Azonban miután felelősségre vonták, a raktárból eltűnt gyógyszerek egy része hirtelen megkerült.

A szállítmány eltűnésében való feltételezett bűnrészesség óriási felháborodást váltott ki a légiósok körében, mivel mindenkinek közvetlen tapasztalata volt arról, milyen jól jött volna egy elsikkasztott fájdalomcsillapító a fronton megsebesült bajtársak szenvedéseinek enyhítésére.

A „Szajkó” fedőnéven ismert Fajkról a jelentés azt állítja, hogy egy titokban felvett beszélgetésen bevallja, két, általa felállított adománygyűjtő oldalra beérkezett támogatás elsikkasztását. A Nemzetközi Légió állítólag amiatt is kárt szenvedett, hogy amikor kezdtek megjelenni az első cikkek Fajk kétes múltjáról, jelentősen csökkentek a légiónak folyósított támogatások, az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége pedig nem volt hajlandó együttműködni a nővel.

A jelentés szerint a nő egy felettese zsarolásával kerülte el azt, hogy korábban kirúgják, és hangfelvételek vannak arról, hogy a légió hírnevének befeketítésével fenyegetőzik. A csapattestnél egyöntetű volt az a vélemény, hogy „egy rákos sejt a szervezetben, akit ha nem távolítanak el, elpusztítja az egész testet”, felettesei pedig zsarolhatósága miatt is súlyos biztonsági kockázatot láttak benne.

Fajk április 8-án csatlakozott a Nemzetközi Légióhoz, adatlapja szerint valódi nevét, de egy lisszaboni címet adott meg. Egységének egyik tagja szerint azonban „Abigél”-ként mutatkozott be, és állította, az ENSZ-nek és az Apple-nek dolgozott, és Portugáliában luxuslakásokkal és luxusautókkal rendelkezik. Fajkot július 1-én léptették elő a légió kommunikációs vezetőjévé; az egység promóciós képein egyenruhában és karabéllyal pózolt – ezek kiposztolása előtt egyébként egyik barátjának arról panaszkodott, hogy „unom már az egyenruhát”.

Ahogy arról annak idején részletesen beszámoltunk, Volodimir Zelenszkij elnök az orosz invázió után állította fel az Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légióját, melybe állítása szerin napok alatt több mint 16 ezer önkéntes jelentkezett, de mivel csak töredékük jelentkezett valójában harcra, ezért az önkéntesek katonai szempontból nem töltöttek be olyan fontos szerepet, mint mondjuk a spanyol polgárháborúban a köztársaságpártiak oldalán harcoló elődeik. A külföldi önkénteseknek egyes kibocsátó országokban szembesülniük kellett kormányaik rosszallásával, ezek közé tartozik Ausztrália is.

Az önkénteseket eleinte nem nagyon szűrték meg az ukrán hatóságok, így kerülhetett a légióba egy Fajkhoz hasonló nemzetközi szélhámos. A nőről a Daily Mail riportja azt is megállapítja, hogy Madeirán Abigél Fuchs néven élt, és egy kriptovalutákkal kereskedő férfival jött össze, akinek természetesen nem árulta el, miért is hagyta el valójában Ausztráliát. Barátját is ugyanazzal a sikertörténettel etette, mint később Ukrajnában a légió tagjait, és állítólag főbérlőjét is hamis banki átutalásbizonylatokkal vágta át – a férfi csak akkor nyert bepillantást barátnője valódi életébe, amikor véletlenül rábukkant valódi nevére, és így rákeresve azonnal felbukkantak Fajk korábbi csalási ügyei. Amikor szembesíteni próbálta barátnőjét a saját múltjával, akkor Fajk gyorsan letiltotta őt a WhatsAppon – de az exének GoPro-ját és búváróráját azóta sem adta vissza, amiért a férfi feljelentette őt a helyi rendőrségen. Fajk a Daily Mailnek tagadta azt, hogy bármit is eltulajdonított exbarátjától, vagy hogy elmenekült volna Ausztráliából.

A cikkben két korábbi barát is állítja, hogy photoshoppal manipulált átutalási igazolásról szóló screenshottal csapta be őt, egy magyar grafikust is ugyanígy próbált meggyőzni arról, hogy elutalta neki az egyik munkájáért járó 1000 dollárt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!