Zelenszkij: Biztos, hogy vissza fogjuk állítani Ukrajna nemzetközileg elismert határait

2022. november 12. – 09:46

frissítve

Zelenszkij: Biztos, hogy vissza fogjuk állítani Ukrajna nemzetközileg elismert határait
Fotó: Genya Savilov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

„Hónapokig tartó orosz megszállás, hónapokig tartó csúfolódás népünkön, hónapokig hallgatott történetek arról, hogy Oroszország örökre itt marad. Most mégis tengernyi ukrán zászló lobog az utcákon” – mondta az ukránokhoz intézett videóüzenetében az ukrán elnök. Zelenszkij azután szólalt meg, hogy az orosz erők pénteken kivonultak Herszonból, ahol azóta a helyiek ünneplik a város felszabadulását.

Az ukrán elnök bizakodó: arról beszélt, hogy még sok ilyen felszabadulást fognak majd látni azokban a falvakban és városokban, ahol továbbra is orosz megszállás van.

„Védelmi műveleteinknek és diplomáciánknak köszönhetően mindenképpen elérjük államhatárunkat – Ukrajna nemzetközileg elismert határának minden szakaszát.”

Az ukrán elnök elmondta, hogy Herszon régió több mint 60 települését szerezték vissza az elmúlt hetekben. Ezeken a területeken azon dolgoznak, hogy eltávolítsák az ottmaradt robbanóanyagokat. Hozzátette: mindent helyre fognak állítani, amit az oroszok leromboltak, ehhez viszont időre lesz szükség. Ezentúl köszönetet mondott a Donyeck régióban harcolóknak, az ott élőknek pedig kitartást és erőt kívánt. „Elérünk majd Donbasz összes városába és falujába” – mondta és hozzátette: több százan lesznek Krím utcáin is mikor azt is felszabadították majd az ukrán erők.

A Guardian által is közzétett felvételen jól látszik, mikor hatalmas robbanás rázta meg a Herszon régióban található Nova Kahovka-i vízerőmű gátját. A Herszon városából visszavonuló orosz hadsereg felrobbantotta az összes jelentős infrastruktúrát a tartományban. Jelenleg nincs stabil átkelő az orosz erők alól felszabadult jobb part és továbbra is a megszállt bal part között. A visszavonuló oroszok legalább hét, köztük a Dnyeper folyón átvezető hidakat is megsemmisítettek meg a napokban. (Ha a beágyazott videó valamilyen okból nem jelenik, ide kattintva is meg tudja nézni)

A videón látható Kahovka-i gát rakétázásával október végén még az oroszok vádolták meg az ukránokat. Azonban, ahogy egy korábbi elemzésünkben is írtuk a gát felrobbantása óriási katasztrófát okozhat a lentebbi szakaszokon, így Ukrajnának egyáltalán nem állhatott érdekében a gát megrongálása. A Dnyeper folyón található gátat ebben a cikkünkben mutattuk be részletesebben. Azt egyelőre nem tudni, hogy a videón látható robbanás következtében mennyire sérült meg a gát.

Az orosz csapatok kivonása Herszonból katonai szempontból valószínűleg mindkét félnek megfelel – idézi szakértőként a Sky News Sean Bell nyugalmazott katonát.

Az elemző nem vonta kétségbe, hogy a kivonulás nagy győzelmet jelent az ukránoknak, hiszen ez volt az egyetlen olyan regionális központ, amit az oroszok el tudtak foglalni, így feladása mindenképp jelentős veszteségként értékelhető. Az ukránoknak pedig felemelő élmény nyolc hónapnyi orosz uralom után ilyen felszabadultan ünnepelni valamit.

Az ukrán erőknek még sok tennivalójuk lesz, rengeteg hátrahagyott csapdába futhatnak bele, és sok olyan orosz egység is lehet a területen, akiket hátrahagytak, és megpróbálnak elvegyülni.

Az oroszok ugyan szinte Ukrajna egész területét támadják, de úgy tűnik, hogy

a fő erőfeszítéseiket a Donbaszban fejtik ki, ahol heves harcokat folytatnak.

Ott vetik be az frissen toborzott újoncokat, csapataik kellő kiképzés híján hatalmas veszteségeket szenvednek, és nem nagyon haladnak előre.

Ukrán katona a zsákmányolt orosz lőszerek mellett az ukrán fegyveres erők által visszafoglalt Blahodatne faluban, Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Ukrán katona a zsákmányolt orosz lőszerek mellett az ukrán fegyveres erők által visszafoglalt Blahodatne faluban, Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Eközben 30 ezer katonájuk kvázi csapdába esett Herszonban, ahol nem sok mindent tudtak kezdeni. Ezért ha szervezett rendben – nem pedig harc közben – kivonják őket, és

felviszik a Donbaszba, akkor szinte biztos, hogy döntő erőt jelentenek, Ukrajnának komoly fejfájást okozva.

Ukrán szempontból Herszon visszavétele biztosan fontos szempont volt, de nem akartak volna ott harcba bocsátkozni, mert az kegyetlen csata lett volna. Vagyis tulajdonképpen a kivonulásból valamilyen módon mindkét fél profitál, de hogy mennyire, azt majd az idő dönti el.

Ukrán újságírók sorra posztolnak jeleneteket arról, mi folyik Herszonban. Olga Tokarjuk megindítónak és történelmi jelentőségűnek nevezi a Herszonban folyó történéseket. „Emberek ezrei özönlöttek az utcára, hogy ünnepeljenek” – írta posztjában.

Az ukránok nyolc hónapig rejtegették hazájuk zászlaját, miközben az oroszok ezért kivégezhették volna őket.

Jurij Nyevolcsuk tanár hazája zászlajával motorozik Blahodatne faluban, amelyet az ukrán csapatok egy napja foglaltak vissza az ukrajnai Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Jurij Nyevolcsuk tanár hazája zászlajával motorozik Blahodatne faluban, amelyet az ukrán csapatok egy napja foglaltak vissza az ukrajnai Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Egy másik ukrán újságíró, Irina Matvijisin egy videót posztolt, amin az épp hogy csak felszabadult városban a lakosok köszöntik az újságírókat, azt írja:

„El tudják képzelni ezeknek az embereknek az életét orosz uralom alatt, ha Ukrajna feladná a megszállt területeket, ahogyan azt egyesek nyugaton szeretnék? Sírva köszöntik és ölelik meg az újságírót, és azt kérik, hogy

Csak ne hagyjanak itt minket többé!

A szabadság minden erőfeszítést megér.”

Recep Tayyip Erdoğan az Üzbegisztánból hazafelé induló repülőútján fejtette ki nézeteit meghívott újságíróknak. A török elnök dicsérte Oroszországot, hogy az képes ellenállni az Egyesült Államok és szövetségesei nyomásának – írja a Reuters.

„Oroszország nem egy átlagos állam, hanem egy erős állam. Természetesen a Nyugat, különösen Amerika, szinte vég nékül támadja Oroszországot. Természetes dolog, hogy Oroszország mindezzel szemben ellenáll” – jelentette ki az elnök, gondolatainak bővebb kifejtés nélkül.

Andrej Norkin orosz műsorvezető szembesült azzal, hogy mennyire szorítják keretek közé a sajtószabadságot Oroszország törvényei. A műsorában fel kellett volna vezetnie a Herszoni régióból elrendelt orosz kivonulásról szóló szakértői beszélgetést, azonban már a téma felvetése is gondot okozott. A magyarul a „van-rajta-sapka, nincs-rajta-sapka” jellegű felvezetőjében Norkin a következőket mondta:

„Hiába várják, hogy véleményt mondjak róla, nem mondok semmit. De hogy miért nem, azt el tudom magyarázni.

Amennyiben támogatom a dolgot, és azt állítom, hogy a védelmi minisztérium helyesen döntött Herszon elhagyásával kapcsolatban, akkor nyilvánosan Oroszország területi egységének megsértésére szólítok fel (idézi az megfelelő paragrafust). Direkt megnéztem reggel, néhány év börtön jár érte.

Amennyiben nem támogatom a dolgot, és azt állítom, hogy a védelmi minisztérium rosszul döntött Herszon elhagyásával kapcsolatban, akkor nyilvánosan lejáratom a hadsereget (idézi a megfelelő paragrafust), azért ugyanúgy börtön jár, a büntetési tétele nagyjából ugyanaz.

Nem akarok börtönbe vonulni. Ezért most nézzük meg a bejátszást és aztán a szó a kedves meghívott szakértőinké.”

Az orosz egészségügyi minisztérium utasításban szólította fel az ország régióit, hogy legalább négy hónapra elegendő gyógyszerkészletet tárazzanak be – közölte Mihail Murasko osztályvezető. Murasko elismerte, hogy Oroszországba késve érkeznek meg a külföldi gyógyszerek, de a gyógyszerpiacot fenyegető komolyabb veszélyeket cáfolta.

„Összességében azt látjuk, hogy a gyógyszerkínálat és a hazai gyógyszergyártás növekedése a terveknek megfelelően, nagy ütemben halad. A szabályozási rendszer megváltoztatásával biztosítjuk a hazai gyógyszerek gyors piaci népszerűsítését” – mondta.

A hivatalos adatok szerint Oroszországban idén emelkedtek a gyógyszerárak, a gyógyszerimport volumene pedig csökkent.

Henicseszket jelölték ki a oroszok a Herszoni régió ideiglenes központjául, így a fő hivatalok is ott találhatóak meg ezentúl – közölte az orosz közigazgatás képviselője, Alexander Fomin szombaton. Az orosz állami hírszolgálat szerint a tengeri kikötőként és üdülőhelyként ismert várost még február 27-én foglalta el Oroszország.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter november 9-én rendelte el az orosz csapatok kivonását a Herszoni régióból, így a Dnyipro jobb partján fekvő Hersszon városából is. Az oroszok állításuk szerint már több mint 115 ezer embert telepítettek ki a területről.

Bár még nem foglalták vissza Herszon városának teljes területét csapataik, az ukránok országuk több városában, így Kijevben is megünnepelték felszabadulását az éjjel:

Fotó: Reuters / AFP Fotó: Reuters / AFP
Fotó: Reuters / AFP Fotó: Reuters / AFP
Fotó: Reuters / AFP

Kiadta szokásos napi jelentését a brit védelmi minisztérium, azt írják:

  • Az orosz védelmi minisztérium november 11-én jelentette be, hogy befejezték a kivonulást Herszonból. Az orosz erők a kivonulásuk részeként rombolhatták le a Dnyipro folyón átívelő közúti és vasúti hidakat.
  • A kivonulási folyamat már október 22-én megkezdődhetett, amikor az oroszok által kinevezett vezetők a város elhagyására szólították fel a lakosságot.
  • Az elmúlt hetekben a 80 ezer evakuált lakossal együtt civilbe öltözött orosz katonák és a hadifelszerelés is elhagyhatta a területet.
Hátrahagyott orosz felszerelés egy ukránok által visszafoglalt faluban a Herszoni régióban, 2022. november 11-én – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Hátrahagyott orosz felszerelés egy ukránok által visszafoglalt faluban a Herszoni régióban, 2022. november 11-én – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
  • Herszon volt az egyetlen területi központ Ukrajnában, amelyet február óta el tudtak foglalni az oroszok. Így a kivonulás nyilvános beismerése azoknak a nehézségeknek, amelyekkel az Dnyipro nyugati oldalán szembesültek.
  • Az ukránok valószínűleg visszafoglalták ennek a területnek nagy részét, és most már magát Herszon városát is javarészt ellenőrzésük alatt tartják.
  • Közben az oroszok továbbra is evakuálják csapataikat a régió más területeiről a keleti parton fekvő, védhetőbb állásokba.

Az ukrán hatóságok megkezdik az újjáépítést a herszoni ellentámadás során nemrég felszabadított területeken.

A Herszonnal szomszédos Mikolajov regionális katonai közigazgatásának vezetője, Vitalij Kim pénteken Sznihurivka kisvárosba látogatott, hogy „az élet helyreállításáról tárgyaljon a régió felszabadított területein”.

„Már dolgozunk azon, hogy a felszabadított településeken áramot és kommunikációt biztosítsunk, és helyreállítsuk a televíziós jelet. Szombaton várhatóan feltöltjük a raktárakat humanitárius segélyekkel a lakosság számára” – mondta a vezető. Megdicsérte a városi kórház személyzetét, amiért végigdolgozták az orosz megszállást.

Egyúttal felszólította a helyieket, hogy óvakodjanak az oroszok által hátrahagyott robbanószerektől. „Annak ellenére, hogy az illetékes szolgálatok már megkezdték (az aknák eltávolítását) a felszabadított területeken, figyelmeztetem a helyi lakosokat, hogy legyenek óvatosak” – tette hozzá Kim.

(CNN)

  • Bár korábban az ukránok kételkedtek abban, hogy ez ilyen gyorsan megtörténhet, az oroszok kivonultak Herszonból és az azt körülvevő falvakból.
  • A front ezzel a Dnyeper folyó lett, amelyen csütörtökön és pénteken hét hidat is felrobbantottak. Korábban az ukránok lőtték a hidakat, de most valószínűleg az oroszok robbantották fel azokat maguk után.
  • Péntek délután az ukrán csapatok bevonultak Herszonba, ahol a lakosság egy része ukrán zászlókkal fogadta őket.
  • Zelenszkij közleményben köszönte meg minden katona kitartó küzdelmét, ami lehetővé tette Herszon visszafoglalását.
  • Péntek este az ukránok ünnepelni kezdtek Herszonban és Kijevben is, a megyeszékhely több mint fél év után szabadult fel az orosz megszállás alól.

A pénteki eseményekről szóló közvetítésünket itt lehet elolvasni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!