Az oroszok szerint az ukránok rakétával lövik a Nova Kahovka-i vízerőművet

2022. október 24. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg 19 rakétával célozta meg a Nova Kahovka-i vízerőmű gátját, állítja a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség a herszoni katasztrófavédelem közlése alapján. Az oroszok szerint a 19 kilőtt rakéta egy része célba is ért, három találta el a vízerőmű létesítményét, a gát viszont nem sérült meg, az erőmű továbbra is üzemel. Az orosz közlésben az is szerepel, hogy napi 120 rakétával támadják a környéket az ukránok, ám az orosz légvédelem kitart.

A támadásokkal egy időben az oroszok az ENSZ közbelépését kérték, hogy megakadályozzák a gát elpusztítását, ami több ezer ember halálához vezetne.

Rácz András Oroszország-szakértő múlt héten ugyanakkor arról beszélt a Telexnek, hogy a Herszon városától bő 60 km-re északkeletre található Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantása vagy megrongálása alapvetően az oroszok érdekeit szolgálná. Ez a gát egyben az egyetlen, többé-kevésbé épen maradt állandó átkelő is a környéken. Ha ez megsérül, „akkor tragikus méretű árvíz következik a folyó lentebbi szakaszán, irdatlan méretű víztömeg fog lezúdulni” – mondta Rácz, hozzátéve, hogy rendkívül masszív létesítményről van szó, amit nem egyszerű lerombolni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!