Miért éri meg Oroszországnak kivonulni Herszonból?

2022. november 12. – 16:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz csapatok kivonása Herszonból katonai szempontból valószínűleg mindkét félnek megfelel – idézi szakértőként a Sky News Sean Bell nyugalmazott katonát.

Az elemző nem vonta kétségbe, hogy a kivonulás nagy győzelmet jelent az ukránoknak, hiszen ez volt az egyetlen olyan regionális központ, amit az oroszok el tudtak foglalni, így feladása mindenképp jelentős veszteségként értékelhető. Az ukránoknak pedig felemelő élmény nyolc hónapnyi orosz uralom után ilyen felszabadultan ünnepelni valamit.

Az ukrán erőknek még sok tennivalójuk lesz, rengeteg hátrahagyott csapdába futhatnak bele, és sok olyan orosz egység is lehet a területen, akiket hátrahagytak, és megpróbálnak elvegyülni.

Az oroszok ugyan szinte Ukrajna egész területét támadják, de úgy tűnik, hogy

a fő erőfeszítéseiket a Donbaszban fejtik ki, ahol heves harcokat folytatnak.

Ott vetik be az frissen toborzott újoncokat, csapataik kellő kiképzés híján hatalmas veszteségeket szenvednek, és nem nagyon haladnak előre.

Ukrán katona a zsákmányolt orosz lőszerek mellett az ukrán fegyveres erők által visszafoglalt Blahodatne faluban, Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Ukrán katona a zsákmányolt orosz lőszerek mellett az ukrán fegyveres erők által visszafoglalt Blahodatne faluban, Herszon régióban, 2022. november 11-én. Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Eközben 30 ezer katonájuk kvázi csapdába esett Herszonban, ahol nem sok mindent tudtak kezdeni. Ezért ha szervezett rendben – nem pedig harc közben – kivonják őket, és

felviszik a Donbaszba, akkor szinte biztos, hogy döntő erőt jelentenek, Ukrajnának komoly fejfájást okozva.

Ukrán szempontból Herszon visszavétele biztosan fontos szempont volt, de nem akartak volna ott harcba bocsátkozni, mert az kegyetlen csata lett volna. Vagyis tulajdonképpen a kivonulásból valamilyen módon mindkét fél profitál, de hogy mennyire, azt majd az idő dönti el.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!