A finn miniszterelnök szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél előbb jóváhagyja a NATO-tagsági kérelmüket

2022. november 1. – 11:25

A finn miniszterelnök szerint fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél előbb jóváhagyja a NATO-tagsági kérelmüket
Ulf Kristersson svéd és Sanna Marin finn miniszterelnök egy Helsinkiben tartott sajtótájékoztatón 2022. november 1-jén – Fotó: Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Sanna Marin finn miniszterelnök kedden egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy fontos lenne, hogy Magyarország és Törökország minél hamarabb ratifikálja a svéd és a finn NATO-csatlakozási kérelmeket, írja a Reuters. „Mindenki Magyarországra és Törökországra figyel, ezekre az országokra várunk, hogy ratifikálják a kérelmeinket” – mondta.

Finnország és Svédország múlt héten megerősítette, hogy egyszerre akarnak belépni a katonai szövetségbe, ahova májusban adták be csatlakozási kérelmüket. A törökök fenntartásai után június végén a finn és svéd kérelmek megkapták a harminc tagország támogatását. Ennek véglegesítéséhez azonban a tagországok törvényhozási jóváhagyása is kell, ami Magyarország és Törökország esetében még nem történt meg.

Szijjártó Péter külügyminiszter már július 14-én benyújtotta az Országgyűlésnek a finn és a svéd csatlakozási kérelemről szóló törvényjavaslatokat, de a kérdés azóta sem került napirendre a Parlamentben. Szeptemberben kérdésünkre az Országgyűlés sajtóosztálya annyit válaszolt, hogy az őszi napirendben szerepel majd a ratifikáció tárgyalása. A momentumos Tompos Márton aztán azt derítette ki, hogy a kormány azért nem veszi napirendre a finn–svéd NATO csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 22-i kormányinfón azt mondta, hogy december közepéig tart az őszi ülésszak, addig „jó eséllyel” ratifikálja az Országgyűlés a csatlakozási javaslatot.

Sanna Marin az október végi EU-csúcs előtt adott interjúban azt mondta, hogy beszélt Orbán Viktorral és Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel is Finnország NATO-csatlakozásáról, és nem számít akadályokra a két ország részéről.

A svéd külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy arra számítanak, hamarosan lezárul a két ország esetében is a ratifikációs folyamat, „semmi jelét nem látjuk, hogy ne kapnánk pozitív választ a magyar parlamenttől.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!