Van, akinek 15 perc, Liz Trussnak másfél hónap jutott a reflektorfényben

2022. október 20. – 22:05

Van, akinek 15 perc, Liz Trussnak másfél hónap jutott a reflektorfényben
Fotó: Leon Neal / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Liz Truss mindössze 44 napja volt csak brit miniszterelnök, amikor csütörtök délután bejelentette lemondását. Egyelőre még csak a Konzervatív Párt éléről távozik, és a miniszterelnöki pozícióban marad addig, amíg a párt ki nem választja utódját. Ezt a Konzervatív Párt vezetőinek reményei szerint sikerül is egy héten belül elintézni, sőt: Sir Graham Brady, a Konzervatív Párt vezetőválasztásainak megszervezéséért is felelős, rendkívül befolyásos alsóházi szakpolitikai frakciótestület, az 1922 Bizottság elnöke csütörtök este bejelentette, hogy

az utódválasztási folyamat máris elindult, és a jelentkezési határidő hétfőn, brit idő szerint 14 órakor – közép-európai idő szerint 15 órakor – jár le.

Brady elmondta azt is, hogy azok a jelentkezők juthatnak tovább a választási szakaszba, akik az alsóházi konzervatív frakció legalább száz tagjának támogatását megszerzik. Az 1922 Bizottság vezetője hozzátette: a lécet azért helyezték ilyen magasra, hogy az utódválasztási folyamat a lehető leggyorsabban lebonyolítható legyen. Úgy fogalmazott: a százfős frakciótámogatottságot

„bármely olyan komolyan vehető jelölt elérheti, akinek reális esélye van a továbbjutásra”.

Alig két hónapja még ilyen, komolyan vehető jelöltnek számított Liz Truss is, ám miniszterelnökségének 44 napja alatt nemcsak II. Erzsébet brit uralkodótól búcsúzott a világ, de tiszavirág-életű kormányfőként gazdasági mentőcsomagjával sikerült beszakítania a fontot (ezt itt elemeztük ki bővebben), a Konzervatív Párt népszerűsége pedig 25 éves mélységbe süllyedt a vezetésével.

44 napjával messze Truss a legkevesebb ideig szolgáló brit miniszterelnök. A második helyezett George Canning 119 napnyi miniszterelnökség után halt meg, még 1827-ben. A távozó miniszterelnök népszerűtlenségével is rekordot döntött: a YouGov kedden közzétett felmérése szerint a brit választók mindössze 10 százaléka volt elégedett teljesítményével. És hogy miért? Arról az alábbi fotók is árulkodhatnak:

Fotó: Evan Vucci / AFP
Fotó: Evan Vucci / AFP
Fotó: Thomas Imo / photothek / DPA / AFP
Fotó: Thomas Imo / photothek / DPA / AFP

Liz Truss David Cameron, Theresa May és Boris Johnson kormányában is pozíciót kapott. Johnson alatt 2019-től külgazdasági, 2021-től pedig külügyminiszter lett. A fenti képen Johnson oldalán látható 2022 márciusában, az Ukrajna orosz inváziója miatt összehívott rendkívüli NATO-csúcstalálkozón, Brüsszelben.

Külügyminiszterként 2022. június végén részt vett a bajor Alpokban rendezett G7-csúcstalálkozón is. A kép készülte után egy héttel Boris Johnson bejelentette lemondását, Truss pedig megkezdte miniszterelnök-jelölti kampányát. A képen balról jobbra haladva: Jean-Yves Le Drian francia, Dmitro Kuleba ukrán, Annalena Baerbock német, Nico Popescu moldáv, Luigi Di Maio olasz, Liz Truss brit és Hajasi Josimasza japán külügyminiszterek.

Fotó: Jacob King / Wpa Pool / Getty Images
Fotó: Jacob King / Wpa Pool / Getty Images
Fotó: Dylan Martinez / Pool / Getty Images
Fotó: Dylan Martinez / Pool / Getty Images

A júliusi frakciószavazáson Truss és a Johnson-kormány pénzügyminisztere, Rishi Sunak futott be az első két helyen, így a Konzervatív Párt néhány százezres párttagsága közülük választhatta ki Boris Johnson utódját. A kampány során több vitán is összecsapott a két politikus, és legnagyobb egyet nem értés a gazdasági programmal kapcsolatban volt kettejük között. Míg Sunak visszafogottságra szólított fel, addig Truss több tízmilliárd fontnyi adócsökkentést ígért (amivel végül meg is nyerte a pártelnökválasztást). Sunak már a viták során megjósolta, hogy a brit gazdaság megroppanásához vezethet az ész nélküli adócsökkentés, ami végül be is következett.

Truss a nyári kampánykörút egyik állomásán, a dagenhami Future Youth Zone-ban pingpongütőt ragadott, és játszott néhány menetet az ott lévő fiatalokkal.

Fotó: Paul Faith / AFP
Fotó: Paul Faith / AFP

Ciaran Gallagher falfestménye Belfast belvárosában, mely bokszolóként ábrázolja a két miniszterelnök-jelöltet. A kép Truss megválasztása napján, szeptember 5-én készült. A falfestményen az ünneplő Truss látható (balról a második), mellette Jacob Rees-Mogg, a Konzervatív Párt jobbszárnyának meghatározó figurája. Trusst a párt e jobbszárnya, köztük a Johnsonhoz (jobbról a második) hűséges párttagok, Sunakot (jobb oldalon) pedig a párt centristább oldala támogatta.

Fotó: Jane Barlow / Pool / AFP
Fotó: Jane Barlow / Pool / AFP

Truss szeptember 6-án vette át miniszterelnöki kinevezését II. Erzsébet brit királynőtől. Ekkor készült az utolsó hivatalos fénykép a 96 éves uralkodóról, aki két nappal később meghalt.

Fotó: Ben Stansall / AFP
Fotó: Ben Stansall / AFP

Liz Truss a Westminster-apátság padsorait díszítő faoszlopok között szeptember 19-én, II. Erzsébet királynő gyászszertartása előtt.

Fotó: Toby Melville / WPA Pool / Getty Images
Fotó: Toby Melville / WPA Pool / Getty Images

Liz Truss tárgyal Joe Biden amerikai elnökkel szeptember 21-én. Truss a 77. ENSZ-közgyűlés alkalmával érkezett New Yorkba. A brit miniszterelnök lemondása után Biden nyilatkozatot adott ki, melyben köszönetet mondott a „partnerségért”. Mint írta, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság „erős szövetségesek és tartós barátok”, és „ez a tény soha nem fog megváltozni”. „Folytatni fogjuk a szoros együttműködést az Egyesült Királyság kormányával, mivel együtt dolgozunk a nemzeteink előtt álló globális kihívások leküzdésén” – írta az elnök.

Fotó: Justin Tallis / AFP
Fotó: Justin Tallis / AFP

Truss október 1-jén a Downing Streeten fogadta Mette Frederiksen dán miniszterelnököt. A tárgyalás fő témája a néhány nappal korábban „kilyukasztott” Északi Áramlat vezeték volt. A kép bal szélén Larry, a Downing Street főegerésze. A fotón ugyan nem látszik, de a macska valójában nem hagyta, hogy Truss megsimogassa, a kép készülte után néhány tizedmásodperccel kibújt a brit miniszterelnök keze alól, és odébb somfordált.

Fotó: Stefan Rousseau / Pool / AFP
Fotó: Stefan Rousseau / Pool / AFP

Truss és pénzügyminisztere, Kwasi Kwarteng egy gyógyszerészeti innovációs kampusz építkezésén Birminghamben október 4-én. A kettejük által kidolgozott, és 11 nappal korábban bemutatott gazdaságélénkítő csomag beszakította a font árfolyamát, és végül Truss miniszterelnökségének idő előtti végéhez vezetett. A miniszterelnök kezdetben abban bízott, hogy Kwarteng kirúgásával sikerül mentenie a saját bőrét, ám végül neki is mennie kellett.

Fotó: Kirsty O'Connor / WPA Pool / Getty Images
Fotó: Kirsty O'Connor / WPA Pool / Getty Images

Truss audienciára érkezik III. Károly királyhoz október 12-én. A Buckingham-palota a találkozó után kiadott egy rövid felvételt arról, ahogy a király és a miniszterelnök üdvözlik egymást. „Újra itt van, ó, istenem” – mormogja a király a videón, amely gyorsan körbefutott a brit közösségi médiában.

Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP

Október 20-án, csütörtökön bejelentette lemondását Liz Truss. Beszédében úgy fogalmazott, világossá vált számára, hogy nem fogja tudni végrehajtani azt az adócsökkentésekre építő politikai programot, mely alapján megválasztotta őt a Konzervatív Párt tagsága szeptemberben. Ezért csütörtökön értesítette III. Károly brit királyt, hogy lemond a párt vezetői tisztségéből.

Kedvenceink