A britek tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnöki munkájával egy közvélemény-kutatás szerint

2022. október 18. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov felmérése szerint a britek csupán tíz százaléka elégedett Liz Truss miniszterelnöki munkájával, írja az MTI. A kedden közzétett adatok szerint Trussnál még elődje, a sorozatos belpolitikai botrányok miatt nyáron távozásra kényszerített Boris Johnson is sokkal népszerűbb.

A YouGov által végzett felmérésben 1724 brit felnőtt vett részt, és az általuk adott válaszok alapján az alig több mint egy hónapja hivatalban lévő Truss támogatottságának nettó egyenlege – azaz az elégedettek és az elégedetlenek százalékos arányának különbsége – mínusz hetven. A felmérés szerint ugyanis tíz válaszadó közül átlagosan mindössze egy mondta azt, hogy jó véleménnyel van a jelenlegi miniszterelnökről, a résztvevők 80 százaléka ugyanakkor kedvezőtlenül – ezen belül 62 százalék nagyon kedvezőtlenül – ítéli meg a jelenlegi miniszterelnök munkáját. Ez azt is jelenti, hogy Truss nettó támogatottsági egyenleg egy hét alatt 14 ponttal zuhant. Truss népszerűségének csökkenését a YouGov egy grafikonon is ábrázolta, amit a cég Twitter-oldalán is megosztott:

A friss kutatás adatai szerint a miniszterelnökről az általa vezetett Konzervatív Párt szavazói is igen kritikus véleménnyel vannak. Truss támogatottsági egyenlege ugyanis a konzervatív szavazótáboron belül egy hét alatt 26 ponttal – vagyis az országos átlag csaknem kétszeresével – zuhant.

A YouGov-felmérés résztvevői nemcsak a miniszterelnökről, de a kormányzó Konzervatív Pártról sincsenek jó véleménnyel. A felmérés adatai szerint a válaszadók mindössze 18 százaléka mondott jó véleményt a kormánypártról, 71 százalékuk ugyanakkor elégedetlen a konzervatívokkal, vagyis a párt nettó támogatottsági egyenlege mínusz 53. Ez kilenc ponttal rosszabb eredmény az egy héttel korábbinál.

Liz Trussal szemben az előző miniszterelnökről, Boris Johnsonról majdnem háromszor annyian mondtak kedvező véleményt, mint jelenleg hivatalban lévő utódjáról. Johnson támogatottsága 29 százalékos, a vele szemben kedvezőtlen véleményt hangoztatók aránya 65 százalék, így a volt kormányfő nettó népszerűségi egyenlege mínusz 36. Ez fele olyan rossz, mint Truss népszerűségi egyenlege.

Liz Truss népszerűsége azután ingott meg, hogy megválasztása után drasztikus adócsökkentési programot hirdetett pénzügyminiszterével, amely a lakosságtól kezdve a befektetőkön keresztül minden oldalról óriási ellenvetést váltott ki. Truss azóta lecserélte pénzügyminiszterét, újat nevezett ki, és a program nagy részét is visszavonták, népszerűsége azonban egyik mélypontot éri el a másik után. A brit kormányfő hétfőn este a BBC-nek adott interjújában arról beszélt, hogy bár „nem volt tökéletes” miniszterelnöksége első hónapja, de „rendbe hozta” a hibákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!