A Kreml szerint hazugság, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el Izjumnál

2022. szeptember 19. – 07:48

frissítve

A Kreml szerint hazugság, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el Izjumnál
Az orosz katonai csapásban megrongált épület a pivdennoukrajkai atomerőmű területén Mikolajev régóban 2022. szeptember 29-én – Fotó: Press service of the National Nuclear Energy Generating Company Energoatom / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A dél-ukrajnai Herszon megye kormányzói hivatala azt tanácsolta az orosz ellenőrzés alól megszabadult térségben található települések lakóinak, hogy a téli időszakra utazzanak el otthonukból, írja az MTI.

"Tekintettel a felszabadult településeken kialakult helyzetre, azt tanácsoljuk, hogy a téli időszakra költözzenek el Kárpátalja, Hmelnickij és Zsitomir megyék területére"

– írta Jaroszlav Janusevics herszoni kormányzó a Telegramon az Ukrajinszka Pravda hírportál hétfői beszámolója szerint. Kiemelte, hogy ezt különösen ajánlják a gyermekes családoknak és a mozgásukban korlátozottaknak. Azt azonban nem részletezte, hogy mit kell érteni "a kialakult helyzet" alatt.

A hivatalnál hozzátették, hogy a belső menekültstátus megszerzése után a Herszon megyeiek pénzügyi támogatásban részesülnek: a felnőtteknek fejenként kétezer hrivnya (körülbelül 21 639 forint), a fogyatékossággal élőknek és a gyermekeknek pedig háromezer hrivnya (32 458 forint) jár.

Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy újabb települést szabadítottak fel az ukrán erők régiójában: Bilohorovka falut. "A luhanszki Bilohorivkát megtisztították, és teljes mértékben az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll" – írta a kormányzó. Hajdaj a megye felszabadítását illetően ugyanakkor türelemre intett. "Ez a folyamat sokkal nehezebb lesz, mint a harkivi régióban volt, mivel az ellenséget ebben az irányban meglepni nem lehet. Kemény küzdelem lesz Luhanszk megye területének minden centiméteréért – figyelmeztetett.

„Ez ugyanaz a forgatókönyv, mint a bucsai. Ugyanannak a forgatókönyvnek az alapján alakul minden. Mindez hazugság, és természetesen meg fogjuk védeni az igazságot” – mondta a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov. A szóvivő arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök angol nyelvű videóüzenetben állította, hogy tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyei, az orosz megszállás alól felszabadított Izjumban. Megígérte, hogy a külföldi médiának is megmutatják a helyszínt.

A Kijev megyei Bucsában április elején vádolták meg az orosz hadsereget háborús bűncselekményekkel. Az orosz védelmi minisztérium április 3-án elutasította Kijev vádját, amely szerint orosz katonák civileket öltek meg Bucsában. A tárca szerint az orosz fegyveres erők már március 30-án teljesen elhagyták települést, a bűncselekmények bizonyítékai pedig csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba.

Egyébként az oroszok által a bucsai mészárlásról terjesztett „leleplező videó” is az ukrán álláspontot igazolja, erről ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 294 repülőgépet, 155 helikoptert, 1995 pilóta drónt, 375 légvédelmi rakétarendszert, 5028 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 839 rakétasorozatvetőt, 3401 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 5692 katonai járművet veszítettek. (MTI)

Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin volt a vendége a CBS News-nak, és elmondta, hogy 34 ezer háborús bűncselekmény rögzítettek eddig Ukrajnában. Most a harkivi régióra fókuszálnak, ahol hasonló pusztítást végzett az orosz hadsereg, mint Bucsa környékén. Kapcsolatban állnak a nemzetközi bíróságokkal, és úgy ítélik meg a jelenlegi bizonyítékok alapján, hogy népirtást hajtottak végre a megszállók az elfoglalt területeken. Kosztyintól azt is kérdezték, hogy lehet azt bizonyítani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyezte, és a tudtával történtek a rémtettek. Ezt eddig egyetlen más háborúba kerülő vezetőre sem sikerült rábizonyítani.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész – Fotó: AFP
Andrij Kosztyin ukrán főügyész – Fotó: AFP

„Nem könnyű bebizonyítani, hogy ezekért a bűnökért a legmagasabb szinten felelősek az oroszoknál. Agresszió nélkül nem lesz háborús bűn, emiatt a legmagasabb politikai és katonai vezetést kell felelősségre vonni és megbüntetni” – jelentette ki a főügyész.

Hozzátette még, hogy körülbelül 5500 gyereket hurcoltak el a megszállt területekről Oroszországba. Emellett az ukrán ügyészség a szexuális bűnök feltárására szakosodott egységet hoz létre. Számítanak a menekültek vallomásaira is, mert sokan láthattak ilyet azok közül, akik most éppen Európában tartózkodnak.

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország döntésével az Oroszországgal határos öt EU-s országból most már csak egybe, Finnországba utazhatnak be orosz látogatók. De oda is nehezebben, mert az országban visszavágták a vízumigényléshez szükséges konzuli időpontok számát. Az EU-ba repülővel eddig sem lehetett beutazni Oroszországból, az unió pedig nemrég abba is beleegyezett, hogy limitálja a schengeni övezetben kiadható ingyenes vízumok számát.

A négy ország döntése természetesen csak a turistákra vonatkozik, a disszidensek, a kamionosok, az EU-s állampolgárok és a családtagjaikat látogatók továbbra is beléphetnek majd. A helyzet azért is érdekes, mert Finnországon keresztül továbbra is be fognak tudni utazni az orosz turisták az EU-ba, hiszen a schengeni egyezmény értelmében a tagországok által kiadott vízumokat a többi tagnak is el kell fogadnia.

Kaja Kallas észt miniszterelnök rá is mutatott erre, mint mondta, szerinte jelenleg van egy kiskapu a rendszerben, de hozzátette, hogy a most bevezetett tiltás is több, mint a semmi. Az oroszok eközben jelezték, hogy retorzióra lehet számítani tőlük, de továbbra sem fogják tiltani a beutazást az EU-ból.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője üdvözli, hogy Magyarország számos kérdésben „szuverén pozíciót” foglal el az Európai Unión belül. A Reuters tudósítása szerint Peszkov újságíróknak válaszolta, hogy Oroszország figyelemmel kíséri a Magyarországgal kapcsolatos fejleményeket, az Európai Bizottsággal való vitát.

A Kreml szóvivője – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP
A Kreml szóvivője – Fotó: Natalia Kolesnikova / AFP

Az Európai Bizottság (EB) nagy mértékű pénzmegvonást javasol Magyarországgal szemben az uniós költségvetés védelméért, de a döntést az Európai Unió Tanácsára bízzák. Erről Johannes Hahn, a Bizottság költségvetési biztosa tartott sajtótájékoztatót vasárnap délelőtt. Ha a magyar kormány november 19-ig végrehajtja a saját maga által tett vállalásokat, és ezt a Tanács is elfogadja, akkor nem lesz elvonás.

Ha a Tanács elfogadja a Bizottság javaslatait, az azt jelentené, hogy három magyar operatív program forrásainak 65 százalékát elvonják Magyarországtól. Ez 7,5 milliárd euró, azaz mintegy 3000 milliárd forint blokkolását jelentené, ennyi pénztől esne el az ország.

Fotó: Enerhoatom / Reuters
Fotó: Enerhoatom / Reuters

A ukrán Enerhoatom hétfői tájékoztatása szerint orosz csapatok Pivdennoukrajkban a helyi atomerőművet támadták. A reaktorok nem sérültek meg, rendben üzemelnek. A robbanás a reaktoroktól 300 méterre történt, a detonáció megrongálta az erőmű épületeit. A képen egy rendőr áll a támadás által hagyott kráterben, a fotót az Enerhoatom adta ki.

Határozott véleménnyel bír Joe Biden amerikai elnök arról, hogy az orosz-ukrán háborúból végül Ukrajna kerül majd ki győztesen, győzelem alatt pedig azt érti, hogy Oroszország teljesen kivonul majd Ukrajnából – mondta Biden a CBS-nek adott interjújában, ahol hozzátette azt is, nehéz lesz ezt majd valaha tényleges győzelemként értékelni, tekintve a háborúval járó áldozatokat. Ugyanitt beszélt arról is, mit mondana Putyinnak, ha az orosz vezető azt fontolgatná, atomfegyverhez nyúl. „Nehogy. Nehogy. Nehogy. Ez úgy megváltoztatná a háború arculatát, mint semmi más a második világháború óta.” (The Guardian)

Az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom vállalat hétfőn arról tájékoztatott, hogy az orosz csapatok a Mikolajiv településtől délre fekvő Pivdennoukrajkban a helyi atomerőművet támadták. A reaktorok nem sérültek meg, rendben üzemelnek. A robbanás a reaktoroktól 300 méterre történt, a detonáció megrongálta az erőmű épületeit. A támadásban megsérült a közeli vízi erőmű és az elektromos vezetékek. írja az MTI. Zelenszkij ukrán elnök a Telegramon keresztül reagált a támadásra. Azt mondta, a megszállók ismét lőni akartak, de elfelejtették, mi az az atomerőmű. „Oroszország az egész világot veszélyezteti. Meg kell állítanunk, mielőtt túl késő lenne.”

Oroszország nagy valószínűséggel legalább négy harci repülőgépet veszített el Ukrajnában az elmúlt 10 napban, így a megszállás kezdete óta mintegy 55-re emelkedett a veszteség – közölte a brit védelmi minisztérium hétfőn.

Azt is írják, reális esély van arra, hogy a veszteségek növekedése részben annak az eredménye, hogy az orosz légierő jobban kockáztat, mint korábban, hogy az ukrán előrenyomulással szemben segítse az orosz szárazföldi erőket. Szerintük meglehet, hogy az orosz pilóták jobban védett légvédelmi zónákba repültek be, mivel a frontvonalak gyorsan változtak.

Emberi jogi civil aktivisták egy csoportja, a Szentpétervári Emberi Jogi Tanács tagjai levélben fordult Igor Krasnov orosz főügyészhez, és azt kérték tőle, vizsgálja ki azokat az információkat, amelyek szerint több ezer, büntetését még le nem töltött orosz elítéltet toboroztak és küldtek ki Ukrajnába, hogy vegyenek részt egy különleges katonai műveletben, cserébe a büntetésük lerövidítéséért.

„A fentiekkel kapcsolatban kérjük, tisztázza, hogy ha ez az információ igaz, milyen alapon engedik ki ezeket a személyeket a börtönből?” – kérdezik.

A fogvatartottak a büntetésük letöltését megelőzően csak elnöki kegyelemmel, az Állami Duma által biztosított amnesztiával vagy bírósági végzéssel helyezhetőek feltételes szabadlábra. (CNN)

Az ukrán hadsereg vasárnapi tájékoztatása szerint visszaverték az oroszok támadását keleten és délen, Harkiv és Herszon térségében, valamint Donyeck egyes részein. A jelentés szerint a visszatámadó ukrán csapatok előrenyomulta a harkivi területen taláható Oszkil folyó keleti partjáig, és már ukrán ellenőrzés alatt van az érintett terület. A szomszédos Luhanszk kormányzója szerint ez egyben azt is jelenti, hogy a luhanszki régió felszabadítása sincs messze már. (The Guardian)

Egy lerombolt híd az orosz csapatok visszavonulása után az ukrán hadsereg által visszafoglalt Balaklija városának közelében, Harkiv megyében 2022. szeptember 18-án – Fotó: Sergey Bobok / AFP
Egy lerombolt híd az orosz csapatok visszavonulása után az ukrán hadsereg által visszafoglalt Balaklija városának közelében, Harkiv megyében 2022. szeptember 18-án – Fotó: Sergey Bobok / AFP

  • Iráni kamikaze drónok maradványait találták meg az ukránok.
  • Az orosz háborús bűnök bizonyítékainak nevezte Justin Trudeau az ukrajnai tömegsírokat.
  • 250 ukrán békefenntartó tért haza harcolni.
  • Békét sürgetett Putyin, de nem Oroszország és Ukrajna között.
  • Már 165 hajó hagyta el Ukrajnát a blokád feloldása óta.
  • Oroszország egyre több civil célpontot támad a britek szerint.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!