Ukrán főügyész: A népirtást nem könnyű Putyinra bizonyítani

2022. szeptember 19. – 19:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán főügyész, Andrij Kosztyin volt a vendége a CBS News-nak, és elmondta, hogy 34 ezer háborús bűncselekmény rögzítettek eddig Ukrajnában. Most a harkivi régióra fókuszálnak, ahol hasonló pusztítást végzett az orosz hadsereg, mint Bucsa környékén. Kapcsolatban állnak a nemzetközi bíróságokkal, és úgy ítélik meg a jelenlegi bizonyítékok alapján, hogy népirtást hajtottak végre a megszállók az elfoglalt területeken. Kosztyintól azt is kérdezték, hogy lehet azt bizonyítani, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök engedélyezte, és a tudtával történtek a rémtettek. Ezt eddig egyetlen más háborúba kerülő vezetőre sem sikerült rábizonyítani.

Andrij Kosztyin ukrán főügyész – Fotó: AFP
Andrij Kosztyin ukrán főügyész – Fotó: AFP

„Nem könnyű bebizonyítani, hogy ezekért a bűnökért a legmagasabb szinten felelősek az oroszoknál. Agresszió nélkül nem lesz háborús bűn, emiatt a legmagasabb politikai és katonai vezetést kell felelősségre vonni és megbüntetni” – jelentette ki a főügyész.

Hozzátette még, hogy körülbelül 5500 gyereket hurcoltak el a megszállt területekről Oroszországba. Emellett az ukrán ügyészség a szexuális bűnök feltárására szakosodott egységet hoz létre. Számítanak a menekültek vallomásaira is, mert sokan láthattak ilyet azok közül, akik most éppen Európában tartózkodnak.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!