A balti államok és Lengyelország sem engednek be több orosz turistát, amíg tart a háború

2022. szeptember 19. – 18:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország döntésével az Oroszországgal határos öt EU-s országból most már csak egybe, Finnországba utazhatnak be orosz látogatók. De oda is nehezebben, mert az országban visszavágták a vízumigényléshez szükséges konzuli időpontok számát. Az EU-ba repülővel eddig sem lehetett beutazni Oroszországból, az unió pedig nemrég abba is beleegyezett, hogy limitálja a schengeni övezetben kiadható ingyenes vízumok számát.

A négy ország döntése természetesen csak a turistákra vonatkozik, a disszidensek, a kamionosok, az EU-s állampolgárok és a családtagjaikat látogatók továbbra is beléphetnek majd. A helyzet azért is érdekes, mert Finnországon keresztül továbbra is be fognak tudni utazni az orosz turisták az EU-ba, hiszen a schengeni egyezmény értelmében a tagországok által kiadott vízumokat a többi tagnak is el kell fogadnia.

Kaja Kallas észt miniszterelnök rá is mutatott erre, mint mondta, szerinte jelenleg van egy kiskapu a rendszerben, de hozzátette, hogy a most bevezetett tiltás is több, mint a semmi. Az oroszok eközben jelezték, hogy retorzióra lehet számítani tőlük, de továbbra sem fogják tiltani a beutazást az EU-ból.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!