Lemondott a Pegasus kémprogramot gyártó izraeli szoftvercég vezérigazgatója

2022. augusztus 21. – 18:59

Lemondott a Pegasus kémprogramot gyártó izraeli szoftvercég vezérigazgatója
Fotó: Jack Guez / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Pegasus kémprogramot is gyártó NSO Group izraeli szoftvercég vasárnap bejelentette, hogy távozik posztjáról Salev Hulio, a vállalat vezérigazgatója, írja a Reuters.

Egyelőre Jaron Sohatot, a cég operatív igazgatóját nevezték ki, hogy felügyelje a vállalat átszervezését, mielőtt bejelentenék a vezérigazgató utódját. Egy forrás azt is megerősítette a Reutersnek, hogy közel száz alkalmazottat küldhetnek el. Sohat azt mondta, hogy az NSO tenni fog érte, hogy a szoftvereit csak a megfelelő célok érdekében használhassák.

Az NSO már tavaly októberben bejelentette, hogy megbízott vezérigazgató veszi át a társalapító Hulio helyét a cég élén, ő azonban hetekkel később lemondott, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette a céget.

A Pegasus kémprogram körüli botrány 2021. július közepén robbant ki egy nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt keretében, amiben Magyarországról a Direkt36 vett részt. Akkor derült ki, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használhattak fel.

Az ügynek azóta is folyamatosan vannak fejleményei. Az Európai Parlament március elején döntött arról, hogy Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel. Májusban leváltották a spanyol hírszerző központ vezetőjét, miután kiderült, hogy több kormánytag telefonját is megfigyelték ismeretlenek a Pegasus nevű kémszoftverrel. A torontói egyetemen működő Citizen Lab egy másik jelentése szerint pedig 2020-ban és 2021-ben Pegasussal próbálhattak megfertőzni több eszközt is Boris Johnson brit kormányfő hivatalán belül is.

A Direkt36 tárta fel az újságírók, ügyvédek, civilek, politikusok telefonjait megfigyelő kémszoftver hazai alkalmazásának részleteit, a magyarországi célpontokat itt szedték össze februárban időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!