Boris Johnsont is támadhatták a Pegasus kémszoftverrel

2022. április 18. – 19:03

Másolás

Vágólapra másolva

Pegasus kémszoftverrel támadhatták meg Boris Johnson brit miniszterelnök Downing Street 10 szám alatti hivatalát – írja a Guardian.

A torontói egyetemen működő Citizen Lab hétfőn közzétett jelentése szerint 2020-ban és 2021-ben Pegasussal próbálhattak megfertőzni több eszközt is a miniszterelnöki hivatalon belül. A másik célpont a Downing Streeten kívül a brit külügy- és nemzetközösségi minisztérium volt.

A Citizen Lab, ami a digitális támadások egyik vezető szakértője a világon, értesítette a brit kormányt. Szerintük a támadás mögött az Egyesült Arab Emírségek állhat, de egyelőre nem sikerült azonosítani, hogy személy szerint kik voltak az elkövetők. Egyes kísérleteket Indiához, Ciprushoz és Jordániához kötnek a szakértők.

A Guardian kereste a brit miniszterelnöki hivatalt és az Egyesült Arab Emírségek, India, Ciprus és Jordánia kormányát is. Az Egyesült Királyság kormányszóvivője nem akarta kommentálni az ügyet.

A Pegasus gyártója, az NSO viszont reagált, szerintük a Citizen Lab és az Amnesty International szervezet is pontatlan információk alapján támadja őket. Emellett megjegyezték, hogy ők eddig is együttműködtek a kormányzati vizsgálatokban.

A Pegasus egy kémprogram, amelyet az izraeli NSO Group cég fejlesztett ki, és ők is forgalmazzák kormányok számára szerte a világon. A Pegasus képes megfertőzni az iOS vagy Android operációs rendszert futtató mobiltelefonokat. A program le tudja hallgatni a telefonhívásokat, megtekintheti a fényképeket, nyomon követheti az egyén tartózkodási helyét – mindezt anélkül, hogy ez feltűnne a mobil tulajdonosának.

A magyarországi Pegasus-megfigyeléseket a Direkt36 csapata tárta fel egy nemzetközi projektben, a hazai célpontokat itt szedték össze időrendben. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!