Pegasus-ügy: Franciaországban már vizsgálódik az ügyészség

Legfontosabb

2021. július 20. – 12:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A párizsi ügyészség vizsgálatot indított francia újságírók megfigyelésének ügyében, amit a marokkói vezetés megbízására hajthattak végre az izraeli Pegasus-szoftverrel, írja a Le Figaro. Marokkó tagadja, hogy ez történt volna.

Az ügyészség tíz feltételezett jogsértés alapján indított nyomozást, mint a magánélethez való jog megsértése, jogtalan behatolás informatikai rendszerbe, üzenetváltás megszerzése. A Le Figaro szerint először a Mediapart oldal tett feljelentést, miután kiderült, hogy két újságíróját is megfigyelhették, aztán a Canard enchaîné politikai szatirikus lap is feljelentést tett.

A Pegasus egy okostelefonokat támadó profi kémszoftver, egy kiberfegyver, amivel nemcsak a célszemélyek beszélgetéseit lehet lehallgatni, de hozzáfér a telefonon tárolt mindenféle adathoz: például emailekhez és egyéb üzenetekhez, fotókhoz, videókhoz. A fejlesztője az NSO nevű izraeli cég, ami csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatja el a programot más országoknak.

Kiderült, hogy bár hivatalosan csak terrorizmussal és szervezett bűnözéssel gyanúsított személyek ellen lehet bevetni a Pegasust, legalább tíz országban használják újságírók, jogvédők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek ellen is. Azerbajdzsán, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, India, Kazahsztán, Marokkó, Mexikó, Ruanda, Szaúd-Arábia és Togo mellett Magyarországon is.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Ebben a cikkben röviden összefoglaljuk, mi történt az ügy kirobbanása óta eltelt másfél napban, és hogyan reagáltak minderre magyar kormányzati szereplők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!