Az Egyesült Államok szankciót vezetett be a Pegasust gyártó NSO Grouppal szemben

2021. november 3. – 16:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok három másik céggel együtt szankcionálta a Pegasus-kémszoftvert gyártó NSO Groupot, írja a Guardian.

A Pegasus-botrány idén nyáron robbant ki, amikor újságírók nemzetközi csoportja, köztük a Direkt36 újságírói feltárták, hogy több mint 50 országban, például Magyarországon is megfigyelésre használták az izraeli kémszoftvert. A célpontok többek között újságírók és jogvédők is voltak, itthon több újságíró is Pegasus-célpont volt, de később kiderült, hogy Emmanuel Macron is célpontok listáján szerepelt. Az NSO úgy reagált, hogy a kémszoftvert veszélyes bűnözök felkutatására használták.

A mostani amerikai döntéshez csatolt közlemény szerint mindez része a Biden-Harris adminisztráció azon törekvésének, hogy az emberi jogokat helyezzék az amerikai külpolitika középpontjába, és visszaszorítsák az elnyomásra használt digitális eszközök használatát.

Az NSO Group és a többi érintett cég (az orosz Positive Technologies, a szingapúri COSEINC és az izraeli Candiru) olyan listára került fel, melynek elemeiről az Egyesült Államoknak nyomós oka van feltételezni, hogy az ország nemzetbiztonsági és külpolitikai érdekeivel ellentétesen cselekedett. A döntés egyúttal azt is jelenti, hogy az NSO nem üzletelhet amerikai cégekkel különleges engedély nélkül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!