Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó cég két hete kinevezett új vezérigazgatója

2021. november 11. – 13:12

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group megbízott vezérigazgatója, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium november elején feketelistára tette az izraeli kémprogramgyártó céget – írja a Reuters izraeli forrásokra hivatkozva.

Isaac Benbenistit, az NSO Group társelnökét október 31-én nevezték ki a vezetői posztra, de hivatalosan még nem töltötte be azt. A Háárec beszámolója szerint az NSO Group megerősítette Benbenisti távozási szándékát.

Benbenisti azt követően hozta meg döntését, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a cég ellen a Pegasus-botrány kirobbanása után. Benbenisti a botrányból eredő, folyamatban lévő gazdasági és jogi akadályokra hivatkozott a lemondásakor. Mindössze három hónapig dolgozott az NSO-nál, és két héttel ezelőtt jelentették be, hogy ő veszi át a társalapító, a céget hosszú időn át vezető Shalev Hulio helyét.

A titkosszolgálatok által használt Pegasus szoftvert kizárólag kormányok vásárolhatják meg. A program felhasználása kötött: a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés elhárítására lehet használni. Egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat azonban kiderítette, hogy a szoftvert Magyarországon és több más országban ettől eltérő célra is felhasználták, például újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg a segítségével az elmúlt években. Erről a Direkt36 oknyomozó portálnak köszönhetően a Telex számolt be először Magyarországon.

Az NSO-nak közel 40 országból 60 partnere van, amelyek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A cég szerint több esetben bontották már fel a megállapodásukat szerződésszegés miatt, korábban a Washington Post azt írta, hogy ezek az országok Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó lehettek. A Pegasus-üggyel kapcsolatos első őrizetbe vétel Mexikóban történt a hét elején.

Kósa Lajos fideszes képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként csütörtökön elismerte: a magyar Belügyminisztérium (BM) is vásárolt a Pegasus kémszoftverből. Később Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke erre azt mondta, hogy ugyan meg tudja erősíteni, amit Kósa mondott, de a minősített adattal való visszaélés miatt akár 3 év letöltendőt is kaphatnak. A DK-s Vadai Ágnes pedig azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán – aminek jegyzőkönyvét 2050-ig titkosították – nem az hangzott el, hogy a BM vette volna meg a szoftvert, azt azonban nem mondhatta el, hogy ki írta alá a szerződést magyar oldalról.

Az ügy hazai fejleményeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze, videóban pedig itt reagáltattunk képviselőket. A héten megszólaltattuk Völner Pál államtitkárt is, akiről Varga Judit igazságügyi miniszter azt állította, hogy ő engedélyezi a titkos megfigyeléseket Magyarországon. Az igazságügyi államtitkár közel két percen keresztül változatos magyarázatokkal hárította a kérdéseinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől