A Pegasus izraeli fejlesztője szerződést is bonthat, ha a kémszoftverét civilek és újságírók megfigyelésére használják

2021. november 6. – 11:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Pegasus kémszofver fejlesztője nem tolerálja azt, ha a kiberfegyverét a megállapodástól eltérően civilek megfigyelésére is használják, ez akár a szerződés felbontásához is vezethet – válaszolta az izraeli NSO Group a 24.hu kérdése.

A lap azután kereste meg a céget, hogy Kósa Lajos a honvédelmi és rendészeti bizottsága elnökeként csütörtökön elismerte: a magyar Belügyminisztérium is vásárolt abból a kémszoftverből, amellyel többek közt magyar újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években. Később a DK-s Vadai Ágnes, majd pedig a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos tagjának, Stummer Jánosnak a nyilatkozatából kiderült, hogy a szofvert valójában a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vette meg.

A titkosszolgálatok által használt Pegasus szoftvert csak kormányok vásárolhatják meg. A program felhasználása kötött: a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés elhárítására lehet használni. Egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat derítette ki, hogy a szoftvert Magyarországon és több más országban ettől eltérő célra is felhasználták. Erről a Direkt36 oknyomozó portálnak köszönhetően a Telex számolt be először Magyarországon.

A 24.hu megkeresésére a szoftvert fejlesztő NSO Group a következő választ küldte:

„Bár a szerződésben foglaltak és biztonsági előírások értelmében az egyes felhasználókra nem tehetünk utalást, arról biztosíthatjuk, hogy az NSO nem tolerál semmilyen visszaélést a termékeivel. Amennyiben egy ilyen kiderül, a vállalatnak megvannak a megfelelő szankciós eszközei, beleértve a szerződés felbontását.”

Az NSO-nak közel 40 országból 60 partnere van, amelyek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A 24.hu-nak küldött levélben a cég megemlítette, hogy több esetben bontották már fel a megállapodásukat szerződésszegés miatt. Korábban a Washington Post azt írta, hogy ezek az országok Szaúd-Arábia, Dubai, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó lehettek.

Salev Hulió, az NSO egyik alapítója és vezérigazgatója korábban azt mondta: nekik vannak olyan mechanizmusaik, amelyek észlelik, ha egy kormány visszaél a kiberfegyverükkel, és azt újságírók, emberi jogi aktivisták, a rezsim ellenzőinek megfigyelésére használja.

Az ügy hazai fejleményeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!