Pegasus-ügy: Mexikóban őrizetbe vettek egy üzletembert

2021. november 9. – 19:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A mexikói ügyészek bejelentették, hogy őrizetbe vettek egy üzletembert, akit azzal vádolnak, hogy a Pegasus kémszoftvert felhasználva kémkedett egy újságíró után, írja az AP. Az izraeli NSO cég kémszoftverét világszerte felhasználhatták kormányzati szereplők ellenfeleik és újságírók megfigyelésére.

Egy kiszivárgott adatbázisban 50 ezer potenciális célpont telefonszáma szerepelt, ebből 15 ezer volt Mexikóhoz köthető. A mostani kormány júliusban jelentette be, hogy az előző két mexikói vezetés alatt összesen 61 millió dollárt (kb. 19 milliárd forintot) költhettek a Pegasus kémprogrammal összefüggő beszerzésekre.

Hivatalosan nem nevezték meg az üzletembert, de az AP forrásai szerint Juan Carlos García Riverát még november 1-jén vették őrizetbe, és két olyan vállalathoz köthető, amelyek érintettek lehettek a beszerzések egy részében.

Leopoldo Maldonado, a sajtószabadságért küzdő Article 19 csoport egyik tagja azt mondta, hogy a férfi egy olyan cégnél dolgozott, ami közvetítőként lépett fel Mexikóban, és hasznot húzott közszereplők illegális megfigyeléséből. Maldonado azt mondta, hogy ezzel nem értek a felelősök listájának végére.

A kormány szerint a 2006-2012 között hatalmon lévő Felipe Calderón és az elnöki posztot 2012-2018 között betöltő Enrique Peña Nieto ciklusai alatt 31 szerződést kötöttek meg. Ezek egy részét úgy álcázhatták, mintha más eszközök beszerzéséről szóltak volna.

A múlt héten a pénzmosás elleni hivatal vezetője, Santiago Nieto arról beszélt, hogy az előző két kormány tisztviselői összesen 300 millió dollárt költhettek el megfigyelésekhez köthető különböző beszerzésekre. A kémprogramokra költött pénzeknél felmerült a korrupció gyanúja is.

Mexikóban újságírókat, aktivisták és ellenzéki politikusokat figyelhettek meg, közéjük tartozott akkoriban Andrés Manuel López Obrador mostani elnök és közeli környezete is. A 2018 végén hatalomra került López Obrador azt ígérte, hogy soha nem fog kémprogramokat használni. Nieto szerint a mostani kormány alatt nincs nyoma ilyen irányú tranzakcióknak.

A titkosszolgálatok által használt Pegasus szoftvert csak kormányok vásárolhatják meg. A program felhasználása kötött: a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés elhárítására lehet használni. Egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat derítette ki, hogy a szoftvert Magyarországon és több más országban ettől eltérő célra is felhasználták, újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg az elmúlt években. Erről a Direkt36 oknyomozó portálnak köszönhetően a Telex számolt be először Magyarországon.

Az NSO-nak közel 40 országból 60 partnere van, amelyek hírszerzéssel, illetve bűnmegelőzéssel foglalkozó állami szervek. A cég szerint több esetben bontották már fel a megállapodásukat szerződésszegés miatt, korábban a Washington Post azt írta, hogy ezek az országok Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Mexikó lehettek.

Kósa Lajos fideszes képviselő a honvédelmi és rendészeti bizottság elnökeként csütörtökön elismerte: a magyar Belügyminisztérium is vásárolt a Pegasus kémszoftverből. Később Stummer János, a nemzetbiztonsági bizottság jobbikos elnöke erre azt mondta, hogy ugyan meg tudja erősíteni, amit Kósa mondott, de a minősített adattal való visszaélés miatt akár 3 év letöltendőt is kaphatnak. A DK-s Vadai Ágnes pedig azt mondta, Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatásán – aminek jegyzőkönyvét 2050-ig titkosították – nem az hangzott el, hogy a BM vette volna meg a szoftvert, azt azonban nem mondhatta el, hogy ki írta alá a szerződést magyar oldalról.

Az ügy hazai fejleményeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze, videóban pedig itt reagáltattunk képviselőket:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!