Dróntámadás érhette az orosz flotta főhadiszállását Szevasztopolban

2022. augusztus 20. – 08:23

frissítve

Dróntámadás érhette az orosz flotta főhadiszállását Szevasztopolban
Robbanás nyomai egy iskolaépületen 2022. augusztus 17-én, Sziverszkben – Fotó: REUTERS/Nacho Doce

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az ENSZ főtitkár szerint a nem szankcionált orosz élelmiszereket is el kell juttatni a világpiacra.
  • Dróntámadás érhette az orosz flotta főhadiszállását Szevasztopolban.
  • Mégsem indítja újra Abu-Dzabi és Moszkva közötti járatait a Wizz Air.
  • 775 millió dolláros amerikai katonai segélycsomag érkezik Ukrajnába.
  • Minimális változások történtek csak a fronton ezen a héten.
  • Gibraltáron árverezik el az első luxushajót, amit orosz oligarchától foglaltak le.

A kormányoknak és a magánszektornak együtt kell működniük az orosz élelmiszer és műtrágya, valamint az ukrán gabona világpiacra juttatásában, ahogyan ez a múlt hónapban megkötött megállapodásban szerepel – jelentette ki szombaton Isztambulban António Guterres ENSZ-főtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a megállapodásban szerepelt azon orosz élelmiszernek és műtrágyák akadálytalan eljuttatása is a világpiacra, amelyeket nem sújtanak nemzetközi szankciók. Az ukrajnai exporttal együtt ez „létfontosságú az árupiacok megnyugtatásához és az alacsonyabb fogyasztói árakhoz”- szögezte le a világszervezet főtitkára.

„Ami itt, Isztambulban és Odesszában történik (innen indulnak az ukrán gabonát szállító hajók), ez csak a megoldás láthatóbb része” – mondta Guterres, hozzátéve, hogy az egyezmény másik része a nem szankcionált orosz élelmiszer és műtrágya világpiacra juttatása, amely még mindig akadályokba ütközik.

Hangoztatta, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok közösen dolgozik ennek a problémának a megoldásán, tárgyalásaik a szállítás mellett a hajók finanszírozásának és biztosításának kérdéseit is érintik.

Az orosz-török-ukrán gabonamegállapodásról, és annak várható következményeiről itt írtunk részletesen.

(MTI)

Dróntámadás érhette a megszállt Krím-félszigeten az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállását szombaton kora reggel – jelentette be Mihail Razvozhajev, Szevasztopol Moszkva által kinevezett tisztségviselője a Telegramon. Razvozhajev szerint a drón az épület tetejének csapódott, de áldozatai nem voltak. A közösségi médiában közzétett videón az látszik, hogy az épület fölött füstfelhő száll, írja a RFE/RL.

Vasárnap egy másik tisztségviselő, Oleg Krjucskov arról írt, hogy folytatódnak a dróntámadások a Krím különböző pontjain, és felszólította a lakosságot, hogy mindenki őrizze meg a nyugalmát, mivel „a támadások célja nem katonai, hanem pszichológiai” és a drónokra szerelt robbanóanyagok „minimális mennyiségűek és nem képesek jelentős károkat okozni”.

Ez a második alkalom, hogy a flotta főhadiszállását drón támadta meg. Július végén Szevasztopol lemondta az orosz haditengerészet napja alkalmából rendezett ünnepségeket, miután egy drón hat embert megsebesített. Az odesszai terület ukrán katonai közigazgatásának szóvivője, Szerhij Bratcsuk azonban akkor tagadta a dróntámadást, provokációnak nevezve azt:

„A Krím-félsziget felszabadítása másképp és ennél sokkal hatékonyabban fog történni”.

A Wizz Air augusztus végén jelentette be, hogy októbertől újraindítja menetrendszerű járatát az Egyesült Emirátusokban lévő Abu-Dzabi és Moszkva között. Az al-Dzsazíra azonban azt írja, a fapados légitársaság ideiglenesen elhalasztja a tervezett újraindítást.

A Wizz Air hivatalosan ezt az „iparági ellátási láncokban lévő nehézségekre” fogta, ám az al-Dzsazíra megjegyzi, az utóbbi időben sok kritika érte a céget a moszkvai járat újraindítása miatt.

A légitársaság azután függesztette az összes oroszországi járatát, hogy az orosz hadsereg februárban megtámadta Ukrajnát.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Twitteren köszönte meg Joe Biden amerikai elnöknek az Egyesült Államok újabb katonai segélycsomagját.

A 775 millió dollár értékű hozzájárulásban több közönségkedvenc is van, például az oroszok életét komolyan megnehezítő HIMARS-rakéták, illetve további 1000 darab Javelin páncéltörő rendszer.

(Sky News)

Megérkezett a brit védelmi minisztérium menetrendszerű reggeli hírszerzői jelentése, amelyben azt állítják, a héten minimálisan mozogtak csak a frontvonalak.

Az oroszok valamennyit haladtak előre a Donbaszban, ám még mindig nem érték el Bahmut lakott részére. Herszonnál a schrödingeri szuperpozícióban lévő ukrán ellentámadás nem járt területi változással, ám az orosz vonalak mögötti robbanások (pl. a Krím-félszigeten) valószínűleg komolyan megterhelik az orosz hadsereg logisztikáját.

A britek szerint nem valószínű, hogy a helyzet komolyabban megváltozna a következő héten.

  • Új megbízott parancsnokot neveztek ki az orosz Fekete-tengeri Flotta élére Viktor Szokolov ellentengernagy személyében.
  • Kiderült, hogy a brit hírszerzés szerint szerdán legalább 12 ember meghalt Harkivban, ezt a várost pénteken is lőtték.
  • Vlagyimir Putyin telefonon tárgyalt Emmanuel Macron francia elnökkel. A két vezető egyetértett abban, hogy a zaporizzsjai erőművet mindenképpen ki kell vonni a harcokból, a hogyant azonban kicsit máshogy látják.
  • Lvivbe látogatott Zelenszkijhez António Guterres ENSZ-főtitkár és Recep Tayyip Erdoğan török elnök.
  • Az ukrán kormány bizonyos feltételekkel engedélyezte hadköteles korú férfiak számára is, hogy külföldre utazzanak. Exportorientált vállalatok kizárólag munka ügyben, maximum egy hétre hagyhatják el Ukrajnát.

Az ukrán-magyar határszakaszon 9409-en léptek be pénteken Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 10 311-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szombaton.

Vonattal 36 ember – köztük 12 gyermek – érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre – közölte az ORFK.

A beléptetettek közül a rendőrség 380 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

(MTI)

Várhatóan kedden árverezi el a gibraltári kormány azt a 65 millió fontos (kb. 31 milliárd forintos) szuperjachtot, amelyet egy orosz oligarchától foglaltak le, miután nemzetközi szankciókat vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai invázió miatt. A Guardian szerint A 72,5 méter hosszú Axioma árából származó bevétel várhatóan a JP Morgan amerikai befektetési bank számlájára érkezik majd. A bank szerint ugyanis a jacht milliárdos tulajdonosa, Dmitrij Pumpjanszkij több mint 20 millió dollárral (8 milliárd forinttal) tartozik neki.

A hajót, amely hat luxus vendégkabinnal, úszómedencével, 3D-s moziteremmel, edzőteremmel, jacuzzival és teljesen felszerelt gyógyfürdővel rendelkezik, márciusban tartóztatták fel, miután kikötött Gibraltáron.

(The Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!