ENSZ-főtitkár: A nem szankcionált orosz élelmiszereket is el kell juttatni a világpiacra

2022. augusztus 20. – 22:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormányoknak és a magánszektornak együtt kell működniük az orosz élelmiszer és műtrágya, valamint az ukrán gabona világpiacra juttatásában, ahogyan ez a múlt hónapban megkötött megállapodásban szerepel – jelentette ki szombaton Isztambulban António Guterres ENSZ-főtitkár.

Emlékeztetett arra, hogy a megállapodásban szerepelt azon orosz élelmiszernek és műtrágyák akadálytalan eljuttatása is a világpiacra, amelyeket nem sújtanak nemzetközi szankciók. Az ukrajnai exporttal együtt ez „létfontosságú az árupiacok megnyugtatásához és az alacsonyabb fogyasztói árakhoz”- szögezte le a világszervezet főtitkára.

„Ami itt, Isztambulban és Odesszában történik (innen indulnak az ukrán gabonát szállító hajók), ez csak a megoldás láthatóbb része” – mondta Guterres, hozzátéve, hogy az egyezmény másik része a nem szankcionált orosz élelmiszer és műtrágya világpiacra juttatása, amely még mindig akadályokba ütközik.

Hangoztatta, hogy az ENSZ és az Egyesült Államok közösen dolgozik ennek a problémának a megoldásán, tárgyalásaik a szállítás mellett a hajók finanszírozásának és biztosításának kérdéseit is érintik.

Az orosz-török-ukrán gabonamegállapodásról, és annak várható következményeiről itt írtunk részletesen.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!