Von der Leyen: Varsó még nem teljesített, addig nincs pénz

2022. július 26. – 13:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varsó még nem teljesítette a koronavírus-járvány utáni helyreállításra szánt európai uniós források kifizetéséhez fűződő feltételeket – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke a Dziennik Gazeta Prawna lengyel gazdasági napilap honlapján kedden megjelent interjúban, amit az MTI szemlézett.

A támogatás folyósítása előtt Lengyelországnak teljesítenie kell a bírósági fegyelmi rendszer reformja kapcsán elfogadott kötelességvállalásait – utalt Ursula von der Leyen a Varsó és Brüsszel közötti megállapodásra.

Fontos lépésnek nevezte az Andrzej Duda államfő kezdeményezésére elfogadott, július közepén hatályba lépett törvényt, melynek értelmében megszűnt a lengyel legfelsőbb bírósági fegyelmi kamara. Egyúttal kifogásolta, hogy a jogszabály „nem garantálja a bíráknak, hogy megkérdőjelezhessék egy másik bíró státuszát anélkül, hogy ezért felelősségre vonják őket”.

Lengyelországban 2020-ban fogadták el az utóbbi években kinevezett bírák legitimitását védő jogszabályt. Előtte ugyanis egyes lengyel bírósági döntések megkérdőjelezték a Jog és Igazságosság párt 2015 óta tartó kormányzása idején hivatalba lépett bírák státuszának törvényességét. A júliusi törvény úgy oldja meg a problémát, hogy lehetővé teszi egy úgynevezett „bírói függetlenségi teszt” kezdeményezését a bírósági eljárások minden érintettje számára. E megoldás Duda elnök szerint szavatolja az állampolgároknak a független bíráskodás jogát.

Von der Leyen azt is hangsúlyozta az interjúban, hogy Lengyelországnak még teljesítenie kell az Európai Unió Bíróságának (EUB) tavaly júliusi döntését a fegyelmi kamaráról, és kifogásolta, hogy továbbra sem tértek vissza munkahelyükre a kamara döntése nyomán felfüggesztett bírák. Az EUB által előírt napi bírság továbbra is érvényes – fűzte hozzá. A tavalyi döntés végre nem hajtásáért az EUB napi egymillió eurót érő bírságot rótt ki Lengyelországnak.

Ursula von der Leyen nyilatkozatait „nagyon meghökkentőnek” minősítette Malgorzata Paprocka, a lengyel államfői hivatal államtitkára a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban. Felidézte: a brüsszeli bizottság júniusban a szóban forgó lengyel bírósági törvénytervezet ismeretében hagyta jóvá Varsó helyreállítási tervét.

Paprocka hangsúlyozta: Lengyelország teljesítette a fegyelmi rendszerről szóló EUB-ítéletet is, a fegyelmi kamara megszűnt, az általa hozott korábbi döntések ellen pedig fellebbezni lehet. Érthetetlennek nevezte, hogy Lengyelországtól továbbra is levonják a napi bírságot.

Az államtitkár aláhúzta: még mindig van esély arra, hogy a helyreállítási terv kapcsán Varsó dűlőre jut Brüsszellel, a kormány folyamatosan kapcsolatban van a bizottsággal.

A lengyel helyreállítási terv jóváhagyása miatt az Európai Parlament júniusi állásfoglalásában bírálta az EB-t. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a múlt héten megerősítette azon várakozását, hogy az első új uniós források – köztük a helyreállítási tervhez tartozók – folyósítása Lengyelországnak az idei év végén vagy a jövő év elején megkezdődik.

Magyarország hasonló cipőben jár, mint Lengyelország, de egy kissé hátrébb tart: 2022 júniusára hazánk maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre, miután a testület szerint a magyar kormány semmit nem tett korábbi, a média sokszínűségével, a bíróságok függetlenségével és a korrupcióval kapcsolatban megfogalmazott aggályainak orvoslására. A koronavírus-járványra válaszul felállított helyreállítási alap befagyasztásán kívül a Bizottság finom utalást tett arra is, hogy gondok lehetnek a 2021-2027-es uniós költségvetésből Magyarországnak ítélt összeg folyósításával is.

Magyar részről azonban kitart az optimuzmus:

Magyarország augusztus végéig meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, hogy felszabadítsa a kormány kifogásolt intézkedései miatt blokkolt 5,8 milliárd eurós támogatási alapot

mondta el kedden a Reuters hírügynökségnek Bóka János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, aki Ágostházy Szabolcs mellett a legfontosabb uniós ügyekben képviseli a magyar kormányt az uniós szervekkel folytatott tárgyalásokon.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!