A kormány augusztus végéig meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, hogy jöhessen a pénz

2022. július 20. – 14:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország augusztus végéig meg akar állapodni az Európai Bizottsággal, hogy felszabadítsa a kormány kifogásolt intézkedései miatt blokkolt 5,8 milliárd eurós támogatási alapot

– mondta el kedden a Reuters hírügynökségnek Bóka János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda európai uniós kérdésekért felelős államtitkára, aki Ágostházy Szabolcs mellett a legfontosabb uniós ügyekben képviseli a magyar kormányt az uniós szervekkel folytatott tárgyalásokon.

2022 júniusára Magyarország maradt az egyetlen uniós tagország, ahol az Európai Bizottság még nem bólintott rá a helyreállítási tervre, miután a testület szerint a magyar kormány semmit nem tett korábbi, a média sokszínűségével, a bíróságok függetlenségével és a korrupcióval kapcsolatban megfogalmazott aggályainak orvoslására. A koronavírus-járványra válaszul felállított helyreállítási alap befagyasztásán kívül a Bizottság finom utalást tett arra is, hogy gondok lehetnek a 2021-2027-es uniós költségvetésből Magyarországnak ítélt összeg folyósításával is.

Bóka szerint „új szakaszba léptek a tárgyalások”, és ha a fő feltételeket teljesíti a kormány, akkor mindkét támogatási alap esetében gyorsan meg tudnak majd állapodni a részletekről. Az államtitkár azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy

Nem látok olyan területet, ahol ne juthatnánk megállapodásra. Egyetlen pontot sem tudnék vitásnak minősíteni.

A korábbi magabiztos nyilatkozatai és kampányígéretei ellenére óriási gazdasági nehézségekkel küzdő magyar kormány a Brüsszellel 2010 óta folytatott állítólagos háborúja közepette is üzenetekkel bombázta az Európai Bizottságot, hogy kész a megegyezésre – azaz a támogatás feltételeinek becikkelyezésére.

Július elején Gulyás Gergely be is jelentette: négy pontban engedett a kormány a Bizottság kéréseinek:

  1. Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.
  2. A korrupciós ügyekben bárki fordulhat bírósághoz jogorvoslatért, ha az ügyészség leállítaná az eljárást.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagyni a társadalmi konzultációra. A speciális, gyors törvényalkotást a kormány igyekszik csökkenteni.
  4. Az uniós források egy részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére kell fordítania a kormánynak.

Bóka azt ígérte, hogy a kormány kész az egyetlen ajánlattevős tenderek számát az összes pályázat 15 százaléka alá csökkenteni. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy mindig lesznek olyan pályázatok, melyekre egyetlen komoly ajánlat érkezik, és meg kell találni azokat a területeket, ahol a csökkentés „észszerű”.

A kormány eltökéltségét jelzi, hogy a négy követelésből kettő teljesítését ténylegesen elkezdte a kormányzat. Varga Judit kedden benyújtott két törvényjavaslatot, így a jövőben az Európai Bizottság nyomására a jogalkotást megelőzően kellő idő lesz a társadalmi konzultációra – a jogszabályok legalább 90 százalékát társadalmi egyeztetést követően fogadják majd el –, illetve korrupciós büntetőügyekben az ügyészség nyomozást lezáró döntésével szemben bírósági jogorvoslatnak is lesz helye. Azonban a Transparency International gyorselemzésében az előrelépések mellett kifogásolta, hogy az intézkedések „még együttesen sem lesznek elegendőek a rendszerszintű korrupció megfékezésére”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!