Ukrán értesülés szerint Németország halasztja a modern légvédelmi fegyverek leszállítását

2022. július 23. – 08:50

frissítve

Ukrán értesülés szerint Németország halasztja a modern légvédelmi fegyverek leszállítását
Egy önkéntes egy rakétázásban megsérült házat javít Zalisszjában – Fotó: Sergei Chuzavkov / AFP

Másolás

Vágólapra másolva
  • Zelenszkij szerint az oroszok mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék az ukrán gabona exportját, de ez mégsem sikerült nekik.
  • Az Egyesült Államok újabb, 270 millió dolláros katonai segélycsomaggal támogatja Ukrajnát.
  • Tovább folynak a harcok Herszon megyében, az brit hírszerzés szerint bajban van az oroszok utánpótlása.
  • Az ukránok szerint az oroszok dél körül rakétázni kezdték Odessza kikötőjét.

Németország halasztja a modern légvédelmi fegyverek leszállítását – írja a Kyiv Independent.

Névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy Ukrajna tizenegy IRIS-T légvédelmi rakétaelhárító rendszerre vonatkozó kérelmét jelenleg a német Szövetségi Biztonsági Tanács akadályozza.

A tanácsot Olaf Scholz német kancellár vezeti, aki az elmúlt hetekben megvédte országa Ukrajnának történő fegyverszállításait, mondván, Németország már a háború februári kitörésekor elkezdett fegyvereket küldeni Ukrajnának.

A német gazdasági minisztérium korábban már jóváhagyta a védelmi rendszerekre vonatkozó ukrán kérelmet, és továbbította a döntést a Szövetségi Biztonsági Tanácshoz – írta a német Welt című lap alapján a kijevi médium.

(Guardian)

A Kommerszant.ru orosz napilap idézi az ukrajnai Herszon megye oroszbarát adminisztrációjának vezetését, amely Telegramon jelentette be egy regionális választási bizottság megalakulását. Pár órával korábban a megszállt Zaporizzsje régió területének vezetése ugyanezt kommunikálta.

„Nehéz körülmények között, az ukrán rezsimnek nyugati fegyverekkel való bombázása alatt tér vissza Herszon régió a békés élethez és a hagyományos értékek újjáélesztéséhez. A felszabadított Herszonnak minden joga megvan ahhoz, hogy kifejezze a véleményét, kivel és hogyan képzeli el a jövőjét.”

Az üzenet végén az áll, Herszont nem lehet megállítani abban a vágyában, hogy „együtt legyen” Oroszországgal.

Az európai uniós előírásoknak megfelelően Litvánia feloldotta Oroszország Kalinyingrád régiójára vonatkozó korlátozásait, írja a BBC. A litván hatóságok június közepén tiltották meg, hogy az uniós szankciók hatálya alá tartozó áruk a területükön keresztül az orosz enklávéba jussanak.

A döntést követően beindult az orosz fenyegetőzés, a belarusz elnök például „szinte hadüzenetként” értékelte a Balti-állam döntését. Az egyre feszültebb helyzetben az Európai Bizottság július közepén mutatta be a részletes szankciós irányelveket, amik értelmében a vasúti teherszállítás (a közútival ellentétben) mentesül a tranzittilalom alól.

A kalinyingrádi régióban fekvő baltyijszki kikötő 2022. július 20-án – Fotó: Mikhail Golenkov / AFP
A kalinyingrádi régióban fekvő baltyijszki kikötő 2022. július 20-án – Fotó: Mikhail Golenkov / AFP

Az Oroszország Balti-flottájának otthont adó, stratégiai jelentőségű kalinyingrádi régióról itt írtunk bővebben.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az odesszai kikötő elleni támadás azt bizonyítja, hogy Oroszország mindig megszegi az ígéreteit. A jelentések szerint a kikötőben keletkezett kár minimális, és a detonáció messze volt a kikötőváros gabonatárolóitól.

Zelenszkij szerint azonban a bombázás így is azt bizonyítja, hogy Moszkva megtalálja a módját annak, hogy ne hajtsa végre az ENSZ-szel, Törökországgal és Ukrajnával kötött gabonamegállapodást.

„Ez csak egy dolgot bizonyít: bármit mond és ígér Oroszország, mindig megtalálja a módját, hogy aztán ne hajtsa végre” – tette hozzá.

(Sky)

Oroszország közölte Törökországgal, hogy „semmi köze” az odesszai kikötőt ért rakétacsapásokhoz.

Az oroszok közölték velünk, hogy semmi közük ehhez a támadáshoz, és hogy nagyon részletesen kivizsgálják az ügyet – mondta Huluszai Akar török védelmi miniszter. „Az, hogy egy ilyen incidensre közvetlenül a tegnapi megállapodásunk után került sor, nagyon aggaszt minket”.

Az ukrán kikötővárost néhány órával azután érte támadás, hogy Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodást írt alá a fekete-tengeri kikötők újranyitásáról és a gabonaexport újraindításáról, ami enyhítheti a főként afrikai országokban kibontakozó élelmezési válságot.

(Sky)

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára „egyértelműen elítélte”, hogy – az ukránok állítása szerint – orosz rakéták találták el az odesszai kikötőt egy nappal azután, hogy Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodást írt alá a fekete-tengeri kikötők újranyitásáról és a gabonaexport újraindításáról.

„Tegnap mindkét fél egyértelmű kötelezettséget vállalt a globális színtéren annak érdekében, hogy az ukrán gabonát és a kapcsolódó termékeket biztonságosan el lehessen szállítani a világpiacra. Ezekre a termékekre égető szükség van a globális élelmiszerválság kezeléséhez és a rászoruló emberek millióinak szenvedésének enyhítéséhez szerte a világon” – mondta. Hozzátette: elengedhetetlen, hogy mindhárom fél – Törökország is – betartsa és betartassa a vállalásokat és kötelezettségeket.

„Az EU határozottan elítéli az Odessza tengeri kikötőjére mért orosz rakétacsapást. (…) Különösen elítélendő egy gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú célpont, egy nappal a megállapodás megkötése után való rakétázása. Ez is mutatja, hogy Oroszország teljes mértékben semmibe veszi a nemzetközi jogot és kötelezettségeket” – fűzte hozzá Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A történtekkel kapcsolatban az Egyesült Államok kijevi nagykövete kijelentette, hogy Moszkvát felelősségre kell vonni, amiért „felháborító módon” csapást mért Odessza kikötőjére.

„A Kreml továbbra is fegyverként használja az élelmiszert. Oroszországot felelősségre kell vonni” – írta Twitteren Bridget Brink.

Orosz rakéták csapódtak be az odesszai kikötőbe – állítják az ukránok alig egy nappal azután, hogy az felek megállapodtak arról, hogy a gabonaexport érdekében nem éri támadás az ukrán kikötőket.

„Az ellenség Kalibr típusú robotrepülőgépekkel támadta meg az Odessza tengeri kereskedelmi kikötőt. Két rakétát lőttek le a légvédelmi erők, két rakéta pedig eltalálta a kikötőt” – írta a Déli Hadműveleti Parancsnokság Telegramon.

Oroszország és Ukrajna mérföldkőnek számító megállapodást írt alá pénteken Isztambulban az ukrán fekete-tengeri kikötők újranyitásáról. A cél az, hogy el tudják szállítani a több millió tonnya ukrán gabonát, ezzel is enyhítve a mostani élelmiszerválságot.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint a támadás megkérdőjelezte azokat a megállapodásokat és ígéreteket, amelyeket Oroszország Isztambulban tett az ENSZ-nek és a megállapodást közvetítő Törökországnak.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében felszólította az ENSZ-t és Törökországot: biztosítsák azt, hogy Oroszország teljesítse a kötelezettségeit, amelyeket a gabonaexport biztonságos elvitelének érdekében vállalt.

A megállapodás feltételeit ebben a cikkben részleteztük.

(Reuters)

Az ukrán főügyészség szerint eddig legalább 358 gyermek halt meg az orosz-ukrán háború következtében. Emellett legalább 1041 gyermek sérült meg. Ezek az adatok minden bizonnyal tovább emelkednek majd, amint letisztázódik a helyzet azokon a területeken, ahol most harcok folynak.

A legtöbb gyerek a Donyeck régióban sérült meg, a listán a következők Harkiv, Kijev, Csernyihiv, Luhanszk és Mikolajiv.

A háború kezdete óta 2188 iskolában, óvodában és kollégiumban keletkezett kár, 221 teljesen megsemmisült.

(Sky News)

Két amerikai állampolgár életét vesztette az ukrán fegyveresek melletti harcban, a Donbász régióban – írja az ABC News.

Külügyminisztérium szóvivője megerősítette a haláleseteket.

„Kapcsolatban állunk a családokkal, és minden lehetséges konzuli segítséget megadunk nekik. A családok iránti tiszteletből ebben a nehéz időszakban nem kívánunk többet közölni” – írta a szóvivő.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 48 órában az ukrán erők folytatták az támadást a Dnyipro folyótól nyugatra fekvő Herszon megyében. Az oroszok ezt tüzérségi tűzzel próbálja lassítani az Inhulets folyó mentén.

A britek hírszerzése szerint az orosz hadsereg Dnyiprotól nyugatra fekvő utánpótlási vonalai "egyre nagyobb veszélyben vannak".

"Az ukrán csapások újabb károkat okoztak a kulcsfontosságú Antoivszkij-hídban, báraz oroszok végeztek már rajta javításokat.

(Sky News)

Az Egyesült Államok bejelentette, hogy további 270 millió dolláros biztonsági támogatást küld Ukrajnának – írja a Sky News.

Ezzel az újabb segéllyel már 8 milliárd dollárra nő az az összeg, amellyel az Egyesült Államok eddig Ukrajnát támogatta a háború kezdete óta.

Az új segélyszállítmány négy nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszert vagy HIMARS-t tartalmaz, és lehetővé teszi Kijev számára, hogy akár 580 Phoenix Ghost drónt szerezzen be. Mindkettő kulcsfontosságú fegyvernek számít, abban, hogy az ukránok az orosz erőfölénnyel fel tudják venni a harcot.

A segélycsomagot a kongresszus által májusban jóváhagyott 40 milliárd dolláros gazdasági és biztonsági támogatásból fizetik Ukrajnának.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédben nyilatkozott arról, hogy sikerült megállapodni Oroszországgal az ukrán gabona exportját tekintve.

„Oroszország az invázió első napjától kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ne csak lezárja Ukrajna hozzáférését a tengerhez, hanem az exportunkban rejlő lehetőségeket – a kikötői infrastruktúrát, a vasutainkat, a raktárainkat és a silókat – is megsemmisítse. De mi ezt nem engedtük” – mondta Zelenszkij. Elmondása szerint a megállapodással nem csak azt sikerült elérni, hogy megindul a gabonaexport, hanem azt is, hogy a kikötők védelem alatt álljanak.

Az ukrán elnök szerint a tavalyi aratásból megmaradt 20 millió tonna gabonát is elkezdik értékesíteni, és már az idei termést is elkezdték learatni. „Most körülbelül 10 milliárd dollár értékű gabonával rendelkezünk” – tette hozzá. Mindez jövedelmet jelent a gazdáknak, és munkát rengeteg ukránnak, de a globális élelmiszerválságot is enyhítheti valamilyen szinten.

Zelenszkij szerint a megállapodás mutatja azt is, hogy Ukrajna képes ellenállni. Ugyanakkor számítanak az ENSZ-re és a többi nemzetközi szereplőre abban, hogy segítenek majd betartatni a megállapodást.

(Sky News)

A legfontosabb: Megegyezett Oroszország és Ukrajna, az orosz blokád ellenére újraindulhat az ukrán gabona szállítása a Fekete-tengeren.

A donbaszi szakadárok kitiltották a Google-t „Ukrajna és a Nyugat embertelen propagandája miatt.”

Az orosz kormány szigorította a diplomáciai szankcióit a nem baráti államokkal.

Újabb 500 millió eurós katonai segélyt kap Ukrajna az EU-tól.

A pénteki napról szóló tudósításunkat ide kattintva tudja megnézni.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!