Az ukránok szerint az oroszok rakétázni kezdték az odesszai kikötőt

2022. július 23. – 13:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orosz rakéták csapódtak be az odesszai kikötőbe – állítják az ukránok alig egy nappal azután, hogy az felek megállapodtak arról, hogy a gabonaexport érdekében nem éri támadás az ukrán kikötőket.

„Az ellenség Kalibr típusú robotrepülőgépekkel támadta meg az Odessza tengeri kereskedelmi kikötőt. Két rakétát lőttek le a légvédelmi erők, két rakéta pedig eltalálta a kikötőt” – írta a Déli Hadműveleti Parancsnokság Telegramon.

Oroszország és Ukrajna mérföldkőnek számító megállapodást írt alá pénteken Isztambulban az ukrán fekete-tengeri kikötők újranyitásáról. A cél az, hogy el tudják szállítani a több millió tonnya ukrán gabonát, ezzel is enyhítve a mostani élelmiszerválságot.

Az ukrán külügyminisztérium szóvivője szerint a támadás megkérdőjelezte azokat a megállapodásokat és ígéreteket, amelyeket Oroszország Isztambulban tett az ENSZ-nek és a megállapodást közvetítő Törökországnak.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében felszólította az ENSZ-t és Törökországot: biztosítsák azt, hogy Oroszország teljesítse a kötelezettségeit, amelyeket a gabonaexport biztonságos elvitelének érdekében vállalt.

A megállapodás feltételeit ebben a cikkben részleteztük.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!