Végre egy jó hír a háborúból: sikerült megállapodni az ukrán gabonaexport folytatásáról

2022. július 21. – 22:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Török diplomáciai források szerint sikerült az orosz és az ukrán félnek megegyeznie az ukrán gabonaexport folytatásáról – írja a BBC. A lap szerint a megállapodást hivatalosan pénteken írja alá Isztambulban az ukrán, az orosz és a török fél, plusz az ENSZ főtitkára, António Guterres. Ha mindez a gyakorlatban is működőképes lesz, az sokat segíthet a háború miatt fenyegető élelmiszerválság kezelésében.

A Fekete-tengeren és a Boszporuszon keresztül zajló ukrán gabonaexport nem sokkal a háború kitörése után állt le, amikor orosz hadihajók vonták blokád alá a nagyobb ukrán kikötőket, mire válaszul az ukránok vízi aknákat telepítettek a tengerre. Az export leállása miatt jelentősen megemelkedtek az élelmiszerárak a világpiacon, több országban pedig komoly krízis alakult ki. Észak-Afrikában és Délkelet-Ázsiában jó néhány ország a teljes gabonaexportja felét vagy akár többet is ukrán forrásból fedezi, ezek a szállítások pedig most teljesen leálltak.

A BBC forrásai szerint a megállapodás a következőkről szól:

  • A teherhajókat ukrán hajók fogják átkísérni a kikötők környékén az elaknásított vizeken.
  • Az orosz fél vállalja, hogy nem támadja meg ezeket a hajókat.
  • A törökök pedig az ENSZ támogatásával minden rakományt átvizsgálnak, hogy nem használják-e fegyvercsempészet álcázására őket, ahogy az oroszok vádjai szólnak.
  • Egyben az orosz gabona- és műtrágyaexport is zavartalanul folyhat a Fekete-tengeren.

Jelenleg csak Odessza kikötőjében 20 millió tonna gabona várja, hogy hajókba pakolják, és eljusson a vásárlókhoz.

Ha a megállapodást aláírják és be is tartják, ez lesz a legkomolyabb együttműködés a háborús felek között az orosz agresszió februári kezdete óta. Eddig mindössze kisebb fogolycserékben tudott megállapodni a két fél, tűzszünetről többször is tárgyaltak, de hiába.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!