Az Egyesült Államok, az EU és az ENSZ is elítélte Odessza rakétázását

2022. július 23. – 14:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára „egyértelműen elítélte”, hogy – az ukránok állítása szerint – orosz rakéták találták el az odesszai kikötőt egy nappal azután, hogy Oroszország és Ukrajna az ENSZ és Törökország közvetítésével megállapodást írt alá a fekete-tengeri kikötők újranyitásáról és a gabonaexport újraindításáról.

„Tegnap mindkét fél egyértelmű kötelezettséget vállalt a globális színtéren annak érdekében, hogy az ukrán gabonát és a kapcsolódó termékeket biztonságosan el lehessen szállítani a világpiacra. Ezekre a termékekre égető szükség van a globális élelmiszerválság kezeléséhez és a rászoruló emberek millióinak szenvedésének enyhítéséhez szerte a világon” – mondta. Hozzátette: elengedhetetlen, hogy mindhárom fél – Törökország is – betartsa és betartassa a vállalásokat és kötelezettségeket.

„Az EU határozottan elítéli az Odessza tengeri kikötőjére mért orosz rakétacsapást. (…) Különösen elítélendő egy gabonaexport szempontjából kulcsfontosságú célpont, egy nappal a megállapodás megkötése után való rakétázása. Ez is mutatja, hogy Oroszország teljes mértékben semmibe veszi a nemzetközi jogot és kötelezettségeket” – fűzte hozzá Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A történtekkel kapcsolatban az Egyesült Államok kijevi nagykövete kijelentette, hogy Moszkvát felelősségre kell vonni, amiért „felháborító módon” csapást mért Odessza kikötőjére.

„A Kreml továbbra is fegyverként használja az élelmiszert. Oroszországot felelősségre kell vonni” – írta Twitteren Bridget Brink.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!