Zelenszkij: Az oroszok mindent megtettek, hogy ellehetetlenítsék az ukrán gabonaexportot, de mi ezt nem engedtük

2022. július 23. – 08:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédben nyilatkozott arról, hogy sikerült megállapodni Oroszországgal az ukrán gabona exportját tekintve.

„Oroszország az invázió első napjától kezdve mindent megtett annak érdekében, hogy ne csak lezárja Ukrajna hozzáférését a tengerhez, hanem az exportunkban rejlő lehetőségeket – a kikötői infrastruktúrát, a vasutainkat, a raktárainkat és a silókat – is megsemmisítse. De mi ezt nem engedtük” – mondta Zelenszkij. Elmondása szerint a megállapodással nem csak azt sikerült elérni, hogy megindul a gabonaexport, hanem azt is, hogy a kikötők védelem alatt álljanak.

Az ukrán elnök szerint a tavalyi aratásból megmaradt 20 millió tonna gabonát is elkezdik értékesíteni, és már az idei termést is elkezdték learatni. „Most körülbelül 10 milliárd dollár értékű gabonával rendelkezünk” – tette hozzá. Mindez jövedelmet jelent a gazdáknak, és munkát rengeteg ukránnak, de a globális élelmiszerválságot is enyhítheti valamilyen szinten.

Zelenszkij szerint a megállapodás mutatja azt is, hogy Ukrajna képes ellenállni. Ugyanakkor számítanak az ENSZ-re és a többi nemzetközi szereplőre abban, hogy segítenek majd betartatni a megállapodást.

(Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!