Kis Grófóra tombolva tüntettek Varsóban „az ukránok csontjain táncoló” Orbán ellen

2022. június 5. – 17:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Varsóban szerveztek demonstrációt szombaton a magyar kormány ellen az orosz-ukrán háborúban folytatott politikájuk miatt, erről elsőként a 444 írt. A Gazeta Wyborcza beszámolójában kiemelik, hogy a performansz tulajdonképpen nem is egy tüntetés volt, hanem egy hatalmas buli, ahol a Barátság kőolajvezetéken keresztül folyó ukrán vért itták – legalábbis így hirdette meg az eseményt az Euromaidan Warszawa nevű szervezet.

„Nagyon jól fogjuk érezni magunkat és az ukránok csontjain fogunk táncolni, ahogyan azt tesszük már több mint három hónapja. Jó lesz! Lesz pénz! Ott lesz munkaadóm és kollégám, Putyin, és persze sok-sok vér! Minden, amit szeretünk! Várunk tisztelettel! – Üdv: Orbán Viktor”

– írták a szervezők az esemény leírásában. A szombat délutáni performansz során tényleg rengeteg vörös folyadék ömlött a varsói magyar nagykövetség elé – a Gazeta Wyborcza beszámolója szerint az egész utcát elárasztotta a borscs illata.

Orbán és Putyin egy-egy maszk formájában jelentek meg az eseményen, amin hasonló formában tette tiszteletét az uniós szankciók alól mentesült Kirill pátriárka is. A hangszórókból üvöltöttek a mulatós slágerek, köztük a miniszterelnökkel szelfiző Kis Grófo számai, a bulira pedig a nagykövetség munkatársai is felfigyeltek.

A vörös folyadékkal teli Barátság kőolajvezetéket ünnepélyesen nyitotta meg a varsói magyar nagykövetség előtt egy Orbán- és egy Putyin-maszkos figura – Fotó: Adam Stepien / Agencja Wyborcza via Reuters
A vörös folyadékkal teli Barátság kőolajvezetéket ünnepélyesen nyitotta meg a varsói magyar nagykövetség előtt egy Orbán- és egy Putyin-maszkos figura – Fotó: Adam Stepien / Agencja Wyborcza via Reuters

Amennyire vicceskedőre vette magát a performansz, legalább annyira komoly hozzászólások is érkeztek az azon részt vevőktől:

„Viccesnek néz ki ez most, de az a baj, hogy komoly dologról van itt szó. Nehéz elképzelni, hogy vannak nemzetek Európában, akiket nem érint meg az a tény, hogy embereket ölnek Ukrajnában. Inkább eljátszadoznak, jobban érdekli őket a pénz. Ez egy nagyon szomorú tüntetés, próbálom nem elbőgni magam”

– mondta a lengyel lapnak a Belaruszból elszökött Maria. Egy 17 éves odesszai diák, Viktor pedig úgy fogalmazott: „Kicsit ironikus volt ez a tüntetés, de inkább elborzasztó. Minden országot az emberi életek megmentése és a humanitárius segítségnyújtás kellene motiváljon, nem a pénz. Magyarország megbukott ezen a teszten, a pénzt és a vért választotta.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!