Putyin a Nyugatot okolja a nemzetközi élelmiszer- és energiaválságért

2022. június 5. – 23:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy interjúban arról beszélt, hogy Moszkvának semmi köze a világban fenyegető energia- és élelmiszerválsághoz, és ismét a Nyugat gazdasági és pénzügyi politikáját tette felelőssé az ilyen forgatókönyv kialakulásáért. Korábban több nyugati vezető, köztük Joe Biden amerikai elnök is Putyin ukrajnai invázióját okolta a válságért.

A Rosszija-1 állami tévécsatornának adott, pénteken készült és vasárnap teljes terjedelmében sugárzott interjújában az orosz vezető az Egyesült Államokat hibáztatta, amiért a koronavírus-járvány következményeinek leküzdésére „nagy összegeket injektált” a gazdaságába, ami inflációhoz és „kedvezőtlen helyzethez” vezetett az élelmiszerpiacon.

Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Pavel Zarubinnak, a Rosszija-1 újságírójának – Fotó: Sputnik / Reuters
Vlagyimir Putyin orosz elnök interjút ad Pavel Zarubinnak, a Rosszija-1 újságírójának – Fotó: Sputnik / Reuters

Putyin az élelmiszer- és energiapiaci válság másik okaként „az európai országok, és mindenekelőtt az Európai Bizottság rövidlátó politikáját” nevezte meg. „Az európaiak nem hallgattak a sürgős kéréseinkre, hogy megőrizzük az európai országoknak szóló hosszú távú földgázszállítási szerződéseket, és ők is elkezdték (felmondani a szerződéseket) [...] Ez negatívan hatott az európai energiapiacra: Az árak felfelé kúsztak.”

„Oroszországnak ehhez abszolút semmi köze”

– jelentette ki az interjúban.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!