Moszkva megfontolja ukrán hadifoglyok cseréjét a Putyin-barát ukrán oligarcháért cserébe

2022. május 21. – 23:57

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország fontolóra veszi, hogy az Azovsztal acélgyár elfogott védői közül cseréljenek ki ukrán foglyokat Viktor Medvedcsuk Putyin-barát ukrán oligarchára, mondta Leonyid Szluckij orosz parlamenti képviselő, a korábbi orosz-ukrán tárgyalások orosz delegációjának egyik tagja. Szluckij a RIA Novosztyi szerint az oroszbarát szakadár területen fekvő Donyeck városában nyilatkozott.

A Kijev és Washington által is gazdasági szankciókkal sújtott oroszbarát Medvedcsukot, Ukrajna egyik leggazdagabb emberét, az „Ellenzéki Platform – Az Életért” elnevezésű párt parlamenti képviselőjét 2021 őszén hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az orosz invázió február 24-i kezdete óta nem tartózkodott a házi őrizetre kijelölt lakásában, ezért időközben az ügyészség elrendelte a letartóztatását. Április elején jelentették be, hogy őrizetbe vették Medvedcsukot, akit Vlagyimir Putyin komájaként is emlegetnek, miután az orosz elnök az ukrajnai oligarcha 17 éves lányának keresztapja.

Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha felesége tart sajtótájékoztatót Moszkvában férje őrizetbe vétele után – Fotó: Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP
Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha felesége tart sajtótájékoztatót Moszkvában férje őrizetbe vétele után – Fotó: Evgenii Bugubaev / Anadolu Agency / Anadolu Agency via AFP

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat nem sokkal később videót tett közzé, amin Medvedcsuk arra kérte az orosz elnököt, hogy kiszabadításáért cserébe engedje szabadon távozni az ukrán lakosságot és a csapatokat az ostrom alá vett Mariupolból. Az Azovi-tenger partján fekvő város utolsó bástyájában, az Azovsztal acélgyárban a héten adták meg magukat a védők, és kerültek orosz fogságba. Az oroszok korábban csak két brit hadifoglyot ajánlottak volna Medvedcsukért cserébe. (Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!