Az ukrán főtárgyaló szerint kizárt, hogy tűzszünetet kötnek, és területet sem adnak át

2022. május 22. – 00:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán tárgyalódelegáció vezetője, Mihajlo Podoljak szombaton azt mondta, kizártnak tartja, hogy Ukrajna tűzszünetet kössön Oroszországgal, és azt is leszögezte, Kijev nem fogad el olyan megállapodást, ami területátadással járna.

Podoljak, aki egyben Zelenszkij egyik tanácsadója is, arról beszélt, ha engedményeket tennének Oroszországnak, az könnyen a visszájára fordulna, és egy esetleges tűzszünet után Oroszország még keményebben vágna vissza. Valamilyen engedmény esetén „a háború nem áll le, csak egy időre szünetelni fog” – mondta Podoljak a szigorúan őrzött elnöki hivatalban, ahol az ablakokat és a folyosók egy részét homokzsákok védik.

Mihajlo Podoljak – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency/AFP
Mihajlo Podoljak – Fotó: Metin Aktas / Anadolu Agency/AFP

„Egy idő után, megújult intenzitással, az oroszok újraépítik a fegyverrendszereiket, embereiket, és dolgoznak a hibáikon, modernizálnak egy kicsit, sok tábornokot kirúgnak. És új offenzívát indítanak, még véresebbet és nagyszabásúbbat”.

Podoljak „nagyon furcsának” minősítette azokat a Nyugaton megfogalmazott, sürgős tűzszünetre vonatkozó igényeket, amelyek értelmében az orosz erők az általuk elfoglalt területeken maradnának Ukrajna déli és keleti részén. „Az orosz erőknek el kell hagyniuk az országot, csak ezután indulhatnak újra a béketárgyalások” – mondta. A főtárgyaló szerint a nyugati katonai segítségnek köszönhetően Oroszországnak nem lesznek jelentős hadi sikerei.

„Jó lenne, ha az európai és amerikai elit megértené végre: Oroszország esetében nem jó valamiféle részleges megoldás, mert kialakul náluk egy revansista hangulat, és még kegyetlenebbek lesznek (...) Le kell őket győzni, fájdalmas vereséget kell rájuk mérni, annyira fájdalmasat, amennyire csak lehetséges”.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!