Zelenszkij: Az orosz erők eddig 1873 oktatási intézményt semmisítettek meg

2022. május 22. – 00:43

Másolás

Vágólapra másolva

A Donbaszban rettentő nehéz a helyzet, az orosz erők a korábbi napokhoz hasonlóan Szlovjanszkot és Szeverodonyecket próbálják támadni, mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos késő esti beszédében szombaton. Az ukrán erők védekezése az offenzívával szemben azonban közelebb hozza azt a napot, amiért harcolnak, a győzelem napját.

Azt mondta, hogy sem a Rivne környékén rakétákkal, sem a Harkiv és Szumi körüli régióban tüzérséggel, sem a Donbaszban minden lehetséges fegyverrel végrehajtott orosz csapások nem vezetnek eredményre.

Forrás: president.gov.ua
Forrás: president.gov.ua

Arról is beszélt, hogy szinte minden nap aláír ukrán katonák kitüntetéséről szóló rendeleteket, ezúttal 215-en voltak, közülük 30-an posztumusz kapják meg az elismerést. Azt mondta, hogy talán a fronttól távoli városokban egyesek azt gondolják, hogy elfeledkezhetnek a háborúról, de ez nincs így. „Minden egyes nap ukránok halnak meg a függetlenségünkért” – mondta. Éppen ezért mindenkinek napi szinten kell foglalkoznia a védelemmel, azzal és azon a módon, amire neki lehetősége van.

Zelenszkij arról is beszélt, hogy szombaton találkozott Kijevben António Costa portugál miniszterelnökkel, akinek megköszönte a védelmi, politikai és humanitárius támogatást. Az Oroszország elleni további szankciókról is szó volt, és Portugália jelezte, hogy kész részt venni Ukrajna újjáépítésében, az ukrajnai iskolák és óvodák újjáépítésében.

A háború alatt az orosz erők eddig 1873 oktatási intézményt semmisítettek meg, mondta Zelenszkij.

Megköszönte Joe Biden amerikai elnöknek, hogy aláírta az Ukrajnának szóló, 40 milliárd dolláros támogatást, ami szerinte „történelmi mértékű hozzájárulás a szabadság védelméhez Európában.” Zelenszkij szombaton telefonon beszélt Mario Draghi olasz miniszterelnökkel is, akivel egyetértettek abban, hogy az Oroszország elleni hatodik szankciós csomag elfogadását fel kellene gyorsítani.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!