Portugália 96 milliárd forintnyi pénzügyi segítséget nyújt Ukrajnának

2022. május 21. – 18:40

Másolás

Vágólapra másolva

António Costa portugál miniszterelnök szombaton Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel is. Costa a találkozók után arról írt a Twitteren, hogy Portugália 250 millió eurós (kb. 96 milliárd forintos) pénzügyi segítséget biztosít majd Ukrajnának.

António Costa és Volodimir Zelenszkij közös sajtótájékoztatója – Fotó: Sergei Supinsky / AFP
António Costa és Volodimir Zelenszkij közös sajtótájékoztatója – Fotó: Sergei Supinsky / AFP

Közös sajtótájékoztatójukon Zelenszkij megismételte, hogy reméli, Ukrajna hamarosan tagjelöltté és egyszer majd az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat. Az ukrán elnök szerint nincs szükségük semmilyen alternatívára az EU-s tagjelölti kérelemhez képest, nincs szükség kompromisszumokra. A Guardian szerint ezzel arra reagált, hogy néhány hete Emmanuel Macron francia elnök arról beszélt, hogy évtizedekbe is telhet, amíg Ukrajna teljes jogú taggá válhat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke május 9-én számolt be Twitterén, hogy júniusban lehet EU-s válasz Ukrajna tagsági kérelmére. Ez persze nem jelenti azt, hogy rögtön meg is kapják a tagságot, csak egy újabb lépés az efelé vezető úton. (BBC, Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!