Bayerék óvatosságból inkább az orosz narratívát nyomják: A civileket ért támadás nem az oroszok érdeke

2022. április 11. – 10:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Mi van akkor, ha valóban azt vizsgáljuk, hogy kinek az érdeke ez az egész. Nyilvánvalóan nem az oroszoknak. Az oroszok katonai sikereket akarnak elérni, nem a civil lakosság van az útjukban, hanem az a rengeteg amerikai fegyver, amit például odaszállítottak a háború kitörése óta” – elmélkedett Gajdics Ottó a Bayer Zsolt vezette Sajtóklub vasárnapi adásában, ahol a műsorvezető és vendégei az Ukrajna ellen indított orosz invázió polgári halálos áldozatainak felelősét keresték, írta a 444.hu.

„Félve, de fölteszem azt a kérdést, nem kizárva, de azért a gondolkodás jogát megtartva: ti biztosak vagytok benne, hogy ezt az oroszok csinálták?” – mondta Bayer Zsolt.

A narratíva tökéletesen megfelel annak, ahogyan Oroszország is beszél az Ukrajnában zajló harcokról – leszámítva, hogy Gajdics háborúnak nevezi azt, amit Oroszországban hivatalosan csak különleges katonai műveletnek lehet hívni.

Bayer szerint nem lehet hinni senkinek, „a médiának a legkevésbé, főleg, ha az nyugati és a független, az ukrán elnök úrnak, meg az ukrán médiának meg aztán egyáltalán nem hiszek és az oroszoknak is nehezen, bizonyos ügyekben” – mondta.

Az utóbbi kapott azonban így is inkább bizalmat a beszélgetés alapján, megjegyezve, hogy ez a brutalitás „nem az oroszok érdeke, az fix.” Bayer elismerte, hogy azért „nem zárja ki” az orosz felelősséget: „Láttunk már az oroszoktól brutalitást.”

Nem derült ki, mit tekintenének meggyőző bizonyítéknak az orosz hadsereg felelősségére, noha azok a felvételek is az ukrán álláspontot igazolják, amelyeket az oroszok cáfolatul adtak ki.

A többi vendég is hasonló szellemben nyilatkozott: „Az embernek van egy olyan érzése, hogy majd egyszer azért jó lenne kideríteni, hogy tulajdonképpen ki támadott meg kit, és kinek mi a célja ezzel a háborúval” – mondta Bencsik András, mondván, a történtekből elsősorban az a nyugati törekvés látszik, hogy minden kapcsolat megszakadjon Európa és Oroszország között.

Kramatorszkot pénteken érte rakétatámadás. Oroszország tagadja, hogy a már legalább 57 halottal járó támadáshoz köze lenne – eddig az összes, civileket érő támadásról azt állította, hogy az ukránok követték el, hogy ezzel is kompromittálják Oroszországot –, mindezt annak ellenére, hogy elismerik: Kramatorszk olyan terület, amelyet mindenképp el akarnak foglalni, hogy az Oroszország által önálló államként elismert szakadár Donyecki Népköztársasághoz csatolják.

A Telex a háború kezdetétől jelen van Ukrajnában, tudósított Kijevből, Lvivből, Odesszából, Mikolajivból, Kárpátaljáról, legutóbb pedig az ukrán főváros környékéről, Bucsából, Borogyankából, azután, hogy az orosz csapatok elhagyták a településeket, ahol civil áldozatok százaira bukkantak. Hamarosan a helyszínen készült videóval is jelentkezünk.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!