A háború hatodik napja képekben: az oroszok újra támadtak, a civilek pedig megtanultak Molotov-koktélt készíteni

2022. március 2. – 06:49

frissítve

A háború hatodik napja képekben: az oroszok újra támadtak, a civilek pedig megtanultak Molotov-koktélt készíteni

Másolás

Vágólapra másolva

Kedden egyre közelebb érkezett a 64 kilométer hosszúságú orosz katonai konvoj Kijevhez, ezzel egy időben pedig ismét megélénkültek az orosz támadások Ukrajna ellen. A fővárost légitámadás érte, Harkivot újra lőni kezdték az oroszok, egy ukrán harckocsizó bázist is eltaláltak rakétával. Zsitomirban halálos áldozatokat követelt a bombázás, közben körbezárták az oroszok az Azovi-tenger partján elterülő, stratégiai jelentőségű Mariupolt is.

Az elesett ukrán katonák száma kedden tovább nőtt. A háború civilek által vívott szegleteiben fegyvertelen ukrán állampolgárok saját testüket használták úttorlaszként az orosz tankok ellen, miközben Ukrajna himnuszát énekelték. Harcol az országban mindenki, aki tud: lezárásokkal, az állami tévében tanított Molotov-koktél-készítéssel, tankcsapdával várják az orosz csapatokat. Már több mint 700 ezren tudták maguk mögött hagyni (főként a lengyel határ felé) a háborút, a magyarországi szervezetek és civilek is napok óta segítik azokat, akik a magyar határ felé tudtak elmenekülni. Sokan bár átlépik a határt, vissza is mennek utána Ukrajnába: ők főként férfiak, akik azért mennek, hogy beállhassanak a hadseregbe, és védhessék a hazájukat.

Hírfolyamunkban a keddi és szerda hajnali híreket percről percre itt követheti. Cikkünkben a háború hatodik napjának legfontosabb képeit gyűjtöttük össze.

Fotó: Kunihiko Miura / Yomiuri / AFP
Fotó: Kunihiko Miura / Yomiuri / AFP

Tizenhárom kilométernyire a lengyel határtól: Nyugat-Ukrajnából sokan a lengyel határ felé indulnak el, hogy elmenekülhessenek a háború elől. Mint azt hétfőn mi is bemutattuk, Lvivből is ezresével indulnak útnak, hogy elhagyják Ukrajnát, amilyen gyorsan csak lehet. A többezres tömegek vonatokra várnak, leginkább abban bíznak, hogy ezek majd Lengyelország felé veszik az irányt.

Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AFP
Fotó: Wolfgang Schwan / Anadolu Agency / AFP

A kijevi régióban fekvő Vaszilkiv egyik lakóépületét súlyos rakétatámadás érte az újabb orosz támadások után. A keddi támadások után több ukrán városban házak gyulladtak ki, ablakok törtek be: Zsitomirban egy robbanás tíz lakóházat vert szét késő este.

Fotó: Daniel Leal / AFP
Fotó: Daniel Leal / AFP

Egy sérült ukrán katona mankóval sétál Lviv kórházában. Habár az adatok szerint több mint 700 ezer ukrán hagyta el az országot, ezzel ellentétes irányban is kelnek át emberek: az állami határőrség adatai szerint 80 ezer ukrán állampolgár tért haza azért, hogy csatlakozzon az ukrán fegyveres erőkhöz és más katonai egységekhez.

Fotó: Viacheslav Ratynsky / Reuters
Fotó: Viacheslav Ratynsky / Reuters

A civileknek a hadsereg Molotov-koktél-készítési receptet adott ki, illetve az ukrán tévécsatorna is leadott egy, a Molotov-koktél elkészítéséről szóló műsort. A lvivi Pravda sörfőzde „Putyin egy pöcsfej” címkéjű Molotov-koktélok gyártására állt át sör helyett, az ukránok pedig nagy többségben utcai barikádokkal, tankcsapdákkal és Molotov-koktélokkal készülve várják az oroszokat.

Fotó: Aris Messinis / AFP
Fotó: Aris Messinis / AFP

Civilek kelnek át egy folyó felett egy felrobbantott hídon Kijev északi frontján.

Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images
Fotó: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / Getty Images

„Senki sem jöhet be és avatkozhat bele a szabadságunkba, az országunkba. Senki sem fog megtörni bennünket. Erősek vagyunk. Ukránok vagyunk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden az Európai Parlamentben, az Ukrajna elleni orosz agresszióval foglalkozó rendkívüli plenáris ülésen, ahova videón keresztül jelentkezett. Az elnököt felállva tapsolták a képviselők.

Fotó: Sergey Bobok / AFP Fotó: Sergey Bobok / AFP
Fotó: Sergey Bobok / AFP

A harkivi városháza lényegében megsemmisült az orosz csapatok támadásának következtében. Ukrajna második legnagyobb népességű városának központi terét előrenyomuló orosz erők támadták meg. A harkivi városháza bevétele alatt többen megsérültek vagy meghaltak. Mindeközben az utcán a helyiek ukrán zászlókkal a kezükben másztak a katonai járművek tetejére, hogy megállítsák az oroszokat.

Zelenszkij ukrán elnök jelezte az oroszoknak, hogy amíg az orosz–ukrán tárgyalások zajlanak, addig hagyják abba a városok bombázását. „Legalább az emberek bombázását muszáj leállítani, először álljon le a bombázás, utána üljenek le az asztalhoz” – fogalmazott. Zelenszkij arra kérte a NATO-tagokat, hogy tiltsák ki az orosz repülőket a légterükből, ezzel meg tudnák akadályozni az orosz légierő mozgásait.

Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP


2022. március 1-jén emberek állnak sorban egy kijevi szupermarket előtt, hogy élelmiszert vásárolhassanak. Mint írtuk, Ukrajnában több városban is látni üres boltokat. Ennek egyrészt az az oka, hogy a harcok miatt akadozik az áruszállítás. Másrészt alaposan bevásároltak az emberek, elsősorban húsokból, tejtermékekből és pékáruból táraztak be.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

„A hotelben úgy fogadtak, mintha a viharos tengerből halásztak volna ki minket. Én magam is így éreztem. A szobák melegek voltak, a pince pedig közepesen biztonságosnak tűnt egy esetleges légitámadás esetére” – számoltak be kollégáink, akik elindultak Magyarország felé Kijevből, mielőtt az orosz ostromgyűrű bezárul. Hogy milyen nehéz is eljutni a háború által legjobban sújtott Kijevből, arról beszámolójában írt Földes András kollégánk.

Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Carlos Barria / Reuters
Fotó: Sergei Supinsky / AFP
Fotó: Sergei Supinsky / AFP


Találat érte Kijev tévétornyát kedden. A képen egy tűzoltó oltja azoknak a járókelőknek a testét, akik a légicsapásban veszítették életüket.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kapcsolódó